Odborník na závislosti: Ľuďom treba dať možnosť, aby napravili svoje správanie

Ľubomír Okruhlica, odborník na liečbu závislostí, tvrdí, že spotreba alkoholu na Slovensku relatívne stagnuje na veľmi vysokej úrovni pitia.

27.01.2014 08:00 , aktualizované: 14:18
Ľubomír Okruhlica, Hraničná, drogy, alkohol Foto: ,
Ľubomír Okruhlica, riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí.
debata (12)

Ak si človek s alkoholom vyšším ako 0,5 promile sadne za volant, mal by byť v budúcnosti držiteľom vodičského preukazu? Odborník tvrdí, že alkohol u vodičov je taktiež otázkou pre policajtov. „Ale tiež aj na politikov, ktorí tvoria zákony. Ako lekár som humanista a mám názor, že ľuďom je treba dať možnosť napraviť svoje správanie. Nehovoriac o tom, že mnohí takíto vodiči sú neliečení alkoholici a teda chorí, ktorí za svoju chorobu nemôžu."

Podľa Okruhlicu však môžu za to, že sa na problémy s alkoholom neliečia. „Problémom je, že títo ľudia si často neuvedomujú, že sú alkoholici. Po prichytení a vyšetrení u psychiatra by to však už mali vedieť. Takí by nemali, ak nezačnú abstinovať, mať vodičské oprávnenie,“ domnieva sa.

Po absolvovaní protialkoholického liečenia odborník pripomína, že podľa prieskumov po troch rokoch od začiatku liečby dlhodobo abstinuje 60 percent ľudí. „To sú dvaja z troch liečených. No aj u ostatných to neznamená neúspech, lebo väčšina sa dá aspoň čiastočne zdravotne do poriadku a pri opakovanom pokuse bývajú úspešní.“ ozrejmil.

Ak človek nepije tvrdý alkohol, ale napríklad len občas v týždni kvalitné víno, môže sa z neho časom stať alkoholik. „Hrozba závislosti podľa nie je síce veľká, ale škodí kardiovaskulárnemu systému. Hrozí zvýšený krvný tlak, krvácanie do mozgu, rakovina, ako aj zvýšené riziko spolupodieľania alkoholu na ich vzniku,“ uzavrel Okruhlica.

MUDr. Ľubomír Okruhlica, CSc. (1952)

je psychiater a odborník na závislosti. Vyštudoval Lekársku fakultu UK v Bratislave (1976). Taktiež bol odborným asistentom na Psychiatrickej klinike. V rokoch 1989–93 pôsobil v rámci medzinárodnej technickej pomoci v africkej Zambii. V súčasnosti je riaditeľom Centra pre liečbu drogových závislostí.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #závislosť #Ľubomír Okruhlica