Novinári dostali v parlamente reťaz

Väčšie či menšie škandály takmer na každodennom poriadku, urážky, konflikty, dokonca už aj bitky, ale aj problémy s disciplínou. Taký je celé roky obraz parlamentu v očiach mnohých občanov.

24.01.2014 18:53
parlament, poslanci, NR SR Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (55)

V prieskumoch sa zákonodarný zbor pravidelne ocitá na najspodnejších priečkach dôveryhodnosti. A asi to najposlednejšie, čo by verejnosť v súvislosti s parlamentom čakala, je, že bude riešiť obmedzovanie pohybu novinárov v snemovni. Také je totiž najnovšie rozhodnutie vedenia parlamentu.

Medzi novými pravidlami je sťaženie prístupu novinárov napríklad na rokovania parlamentných výborov, ktoré boli doteraz bez obmedzení. „Vstup a opustenie rokovacích priestorov výborov NR SR je možný len v sprievode oprávnenej osoby,“ napísal v inštrukciách pre médiá vedúci kancelárie parlamentu Daniel Guspan.

Zakázané je fotografovať a nakrúcať dokumenty, ktoré sa nachádzajú na pracovných stoloch poslancov v rokovacích miestnostiach. Tieto nové podmienky akreditácie majú platiť od polovice februára. Médiá budú mať vyhradené koridory, v ktorých sa môžu pohybovať. Je to tlačové stredisko, vestibul na prízemí budovy parlamentu, balkón a priestory pred vstupmi do rokovacej sály. Obmedzí sa aj počet akreditovaných novinárov za jednotlivé médiá. V jednej chvíli môže mať televízia v parlamente 6 osôb, webové a tlačené periodikum 3 osoby. Takéto obmedzenia počtov doteraz neboli a médiám to sťaží pokrývanie udalostí v parlamente.

Predsedníčka Slovenského syndikátu novinárov Tamara Valková chce požiadať o stretnutie kanceláriu parlamentu, aby sporné pravidlá spoločne prediskutovali. Šéfka komunikačného odboru parlamentu Soňa Pőtheová odmietla, že by sa sprísnili a obmedzili podmienky práce pre novinárov. Skôr si od nich v parlamente sľubujú lepšiu bezpečnosť. „Máme 280 akreditovaných novinárov, čo je veľké číslo. Poslancov je 150 a každý z nich má nejakého asistenta. Ak by sa tu náhodou vyskytli v rovnakom čase, pri takom veľkom počte by sme ani nedokázali zabezpečiť ich bezpečné vyvedenie v prípade požiaru či evakuácie," argumentovala. Podľa Pőtheovej novinári a fotografi budú môcť aj naďalej chodiť na zasadnutia výborov. „Len tam pôjdu v sprievode tajomníčky alebo iného povereného pracovníka. Obmedzený nie je ani pohyb na balkóne, odkiaľ budú môcť fotografi bez problémov fotografovať," ubezpečila.

Udeľovanie novej trvalej akreditácie má byť podľa Pőtheovej spôsob, ako zvládnuť osoby, ktoré sa prezentujú ako novinári, ale na svojich webových stránkach vyzývajú k nenávisti či fyzickým útokom.

Prax v parlamente je však iná, a ak došlo ku konfliktom, tak priamo v rokovacej sále parlamentu medzi politikmi. Predseda parlamentu Pavol Paška chcel ešte vlani riešiť aj takéto konflikty zavedením parlamentnej stráže, ale po protestoch opozície ustúpil.

Predseda výboru pre kultúru a médiá, poslanec Smeru Dušan Jarjabek v piatok pre Pravdu povedal, že nové pravidlá pre novinárov nepozná. „Budeme mať poslanecký klub a budeme sa o tom baviť. Určite nám predseda Národnej rady zdôvodní, prečo to tak je,“ povedal.

Pre poslancov opozície sa nové pomery v parlamente stali témou a skritizovali ich. Bývalý podpredseda parlamentu Béla Bugár z Mostu-Híd hovoril o zlom nápade vedenia parlamentu. Novinári si podľa neho robia svoju prácu a zároveň kontrolujú poslancov. „Vidím, že sú aj novinári, ktorí poľujú na niektorých poslancov, ale to je vždy vec daného poslanca, ako sa s tým vyrovná,“ dodal Bugár.

Podľa podpredsedu KDH Júliusa Brocku nie je normálne, aby poslancov v parlamente napádali ľudia, ktorí sa prezentujú ako akreditovaní novinári. „Štandardný poriadok by mal byť ako v iných parlamentoch,“ povedal. Podľa Brocku nebyť novinárov, tak by niektorí poslanci ani neexistovali. „Nikto by nič o nich nevedel, môžu byť radi, že nie sú politické mŕtvoly,“ poznamenal.

Podmienky vstupu pre verejnosť sa podľa vyjadrení kancelárie NR SR meniť nemajú. Návštevníci pri vstupe do budovy rovnako ako doteraz predložia občiansky preukaz a počkajú, kým ich poverený pracovník vyzdvihne. Ten ich sprevádza počas celého pobytu v budove.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #novinári