Strojnícka škola "Fajnorka" oslavuje 110 rokov

Zaujímavú a pamiatkovo chránenú budovu strojníckej priemyslovky na bratislavskom Fajnorovom nábreží pozná na Slovensku hádam každý.

26.01.2014 17:00
priemyselná škola strojnícka, Fajnorovo nábrežie Foto: ,
Historická budova Strednej priemyselnej školz strojníckej na Fajnorovom nábreží v Bratislave je zvnútra nová, moderná, mladá. Vo vyučovacom procese je samozrejmá výpočtová technika a digitálne technológie.
debata (22)

Ak nie inak, tak aspoň z klipu k pesničke Ona je Madona, kde si pred ňou s autorom Robom Grigorovom zatancovala aj česká herečka Aňa Geislerová. Samotná stredná škola, ktorá tu sídli, je jednou z najstarších a najuznávanejších na slovenskom území. Práve v týchto dňoch o nej počuť viac ako obvykle. Pripomína si totiž okrúhle 110-ročné jubileum.

„Počas rokov existencie našu školu úspešne dokončilo asi 12-tisíc študentov. Väčšina ich pokračovala v štúdiu na vysokých školách. Môžem potvrdiť, že takmer všetci sa veľmi dobre uplatnili v praxi. Náš absolvent je jednoducho na úrade práce výnimka,“ hovorí riaditeľ Felix Dömény, ktorý tu kedysi takisto zmaturoval.

„Kráčame s dobou a tak, ako je zvonku budova historická, rovnako je zvnútra nová, moderná, mladá. Vo vyučovacom procese je samozrejmá výpočtová technika a digitálne technológie. Využívame vlastné výrobné stroje, interaktívne tabule, jazykové laboratórium. Rozvíjame množstvo medzinárodných aktivít, na škole medziiným funguje technologické centrum vybudované v spolupráci s firmou PSA Peugeot Citroën Slovakia,“ pokračuje Dömény.

V súčasnosti škola poskytuje stredné technické vzdelanie 152 študentom v štyroch študijných odboroch. Pôvodne ju ako odbornú školu kovorobnú otvorili z vôle vlády a predstaviteľov kráľovského mesta Prešporka v novembri 1903. Mala predovšetkým zastaviť odlev mladých ľudí s technickým nadaním do podobných škôl vo Viedni. Prvým riaditeľom sa stal dovtedajší profesor podobnej odbornej školy v Arade Arpád Bejczy. Najprv však využívala vyhradené priestory v Primaciálnom paláci. Do dnešného sídla, ktoré predtým zanedbané a špinavé slúžilo ako kasáreň pre vojnových invalidov, sa presťahovala krátko po vzniku československej republiky.

Okrem tisícov, podľa riaditeľa „anonymných hrdinov techniky“, drali lavice tejto školy aj mnohé známe osobnosti. Napríklad aj popravený vojenský veliteľ Slovenského národného povstania – generál Ján Golian, alebo spisovateľ Dobroslav Chrobák, politik Robert Kaliňák, herec Roman Luknár, zo známych športovcov hokejisti Vladimír Dzurilla, Marián Šťastný, futbalista Vladimír Weiss starší, triatlonista Richard Varga a ďalší.

„Moja stredná škola mi dala obrovský vklad do ďalšieho života,“ spomína si na ňu aj ďalšia hokejová legenda Jozef Golonka. „V nej, keďže súčasťou výučby bol aj vodičský kurz, som sa naučil šoférovať tak, že som prejazdil už, bez zveličenia, milióny kilometrov bez nehody. Vedel som si opraviť motorku, auto aj čokoľvek v domácnosti. Naučil som sa pracovať s kamerou, v USA som s ňou dokonca nakrútil ocenený film o živote nášho hokejového mužstva,“ prezradil. Tento víkend uplynie presne 110 rokov odvtedy, čo sa v škole začali prvé polročné skúšky. Na túto príležitosť škola načasovala trojdňovú oslavu jubilea. Zajtra otvorí od 10. do 16. h dvere širokej verejnosti, aby jej predstavila svoju históriu aj súčasnosť. Pri tejto príležitosti dostane symbolické maturitné vysvedčenie 82-ročný Anton Tomík, ktorý na škole študoval v 50. rokoch 20. storočia, no krátko pred maturitou ho odsúdili za vlastizradu na 15 rokov práce v jáchymovských baniach.

Na pondelok plánuje polročné skúšky po 110 rokoch a predvedie ročníkové projekty žiakov štvrtého ročníka. V utorok sa v nej zase stretnú pozvaní riaditelia priemyselných škôl zo Slovenska aj zo zahraničia. „Fajnorka“, ako školu familiárne prezývajú nielen absolventi, tiež vydá tlačenú Pamätnicu so spomienkami bývalých študentov. Otvorí aj Sieň histórie so starými fotografiami, tablami či dobovými učebnými pomôckami.

© Autorské práva vyhradené

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #strojnícka priemyslovka #Fajnorovo nábrežie