Zvolenská: Neuvoľňujeme pravidlá pre používanie omamných látok

Vyňatím semien konopy zo zoznamu omamných látok sa neuvoľňujú pravidlá pre ich pestovanie a používanie. Zdôraznila to v stredu ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru) v parlamentnej diskusii o novele zákona o omamných látkach, psychotropných látkach a prípravkoch.

29.01.2014 10:37
Zuzana Zvolenská Foto: ,
V semenách konopy podľa Zvolenskej nie sú omamné látky, preto, nemajú technicky čo hľadať v registri omamných látok.
debata (7)

Vyhlásila, že užívanie akýchkoľvek omamných látok je zlé, treba sa mu vyhýbať a pôsobiť preventívne, kde sa len dá. Asi desiatke poslancov, ktorí sedia v pléne v úvode dňa, pripomenula, že omamná látka je látka vyvolávajúca návyk, psychickú a fyzickú závislosť. Mení správanie ľudí a jej užívanie má závažné zdravotné a psychosociálne následky.

V semenách konopy podľa Zvolenskej nie sú omamné látky, preto, nemajú technicky čo hľadať v registri omamných látok. „V tých semenách nič nie je, môžete ich zjesť celé vrece. Tie látky sa tam nenachádzajú,“ povedala Zvolenská. Dodala, že semená konopy sa môžu priemyselne využívať podobne ako ľanové semienka.

Ak novela zákona o omamných látkach prejde, semená konopy síce nebudú v zozname omamných látok, rastliny odrody konopy siatej však majú podliehať rovnakej právnej úprave ako doposiaľ. Rezort zdravotníctva v návrhu poukazuje, že semená konopy siatej neobsahujú kanabinoidy, a preto nie je potrebné, aby podliehali kontrolným opatreniam. Po pripomienke ministerstva pôdohospodárstva sa opatrenie týka aj ich spracovania.

Do zoznamu, naopak, pribudne osem nových látok, ako napríklad bufedrón, desoxypipradrol či 4-metylamfetamín. Zároveň dôjde k preradeniu psychotropnej látky GBH z III. do II. skupiny omamných látok, čím ministerstvo reaguje na rezolúcie OSN. Lieky s obsahom tohto liečiva sa tak budú predpisovať na lekárske predpisy s modrým pruhom.

Kuffa odkazuje mládeži doma i v zahraničí, aby nedrogovala

Poslanec Národnej rady SR Štefan Kuffa (OĽaNO) odkazuje mládeži na Slovensku aj v zahraničí, aby nedrogovala. „Nezačínajte ani s ľahkými drogami,“ odkázal v úvode druhého rokovacieho dňa 29. schôdze v diskusii o vyňatí semien konopy siatej zo zoznamu omamných látok. Kuffa tento krok podporuje, keďže v semenách konopy siatej nie je THC.

Nezaradený poslanec Alojz Hlina sa obáva, že vyňatím semien konopy siatej zo zoznamu sa z niektorých „divných chlapcov v divných autách a divným výrazom v tvári“ stanú botanici a pestovatelia. Žiada, aby kompetentní nedovolili mať týmto „divným chlapcom“ doma dva a viac mechov semien konopy.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #marihuana #konope #Alojz Hlina #Zuzana Zvolenská #Štefan Kuffa