Husté sneženie komplikuje dopravu

Všetky sledované diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné. Povrch vozoviek je vlhký, miestami mokrý, okrem diaľničných úsekov v okolí Bratislavy.

30.01.2014 12:41
počasie, sneženie, sneh, údržba ciest, cesta,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (5)

Cesty I., II. a III. triedy sú zjazdné. Povrch vozoviek na západnom Slovensku je vlhký až mokrý, na ostatom území je mokrý alebo pokrytý vrstvou kašovitého snehu do 1–2 cm a v hornatejších oblastiach je povrch vozoviek pokrytý vrstvou utlačeného snehu do 1–3 cm. Na juhozápade Slovenska sneží a na cestách v Bratislave a okolí je na vozovkách vrstva čerstvého snehu do jedného centimetra.

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je mokrý, okrem priechodov Klenov, Hriňová, Cukmantel, Donovaly, Zbojská, Huty, Besník, Čertovica, Súľová, Vernár, Látky-Prašivá, Grajnár, Dargov, Podspády a Chorepa, ktorých povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 1–2 cm. Na Herlianskom sedle je vrstva čerstvého snehu do 5–10 cm.

Silné sneženie obmedzuje dohľadnosť na 100 m v okolí Bratislavy. Hmla s dohľadnosťou do 50 m sa tvorí v okolí Sobraniec. Vplyvom vetra sa na otvorených úsekoch ciest vo vyšších polohách v okolí Lipian v okrese Sabinov miestami vytvárajú snehové jazyky.

V Bratislave nariadili celomestský posyp komunikácií

Hlavné mesto nariadilo vzhľadom na poveternostné podmienky o 9.15 h celomestský posyp komunikácií. V uliciach je nasadených všetkých 54 vozidiel zimnej údržby, v pohotovosti sú takisto všetci pracovníci, ktorí sa o čistenie ciest a chodníkov starajú.

Ako informovala vedúca mediálneho referátu bratislavského magistrátu Daniela Rodinová, pri pokračujúcom snežení sa budú opakovane pluhovať cesty tak, aby sa zabezpečila ich zjazdnosť.

Husté sneženie v ranných hodinách skomplikovalo aj MHD v kopcovitých terénoch, najmä na Dlhých dieloch. Dopravný dispečing zaznamenal problémy i na Trnávke v oblasti Bulharskej ulice. „Aktuálna situácia si vyžiadala pozastavenie liniek č. 41 a 44,“ uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová. „Cestujúci musia počítať aj s meškaním liniek, to sa pohybuje od 5 do 30 minút,“ dodala Volfová.

Prímestská autobusová doprava podľa hovorkyne Slovak Lines Evy Vozárovej zatiaľ žiadne problémy s meškaním liniek nemá.

Silné sneženie komplikuje dopravu aj na kopaniciach

Husté sneženie začalo komplikovať dopravu na kopaniciach a v podjavorinskom regióne. V Brezovej pod Bradlom sa skrížil kamión, pred Starou Turou je cesta pre kamióny neprejazdná. Ako informovalo Operačné stredisko Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trenčíne, z dôvodu hustého sneženie sa skrížil kamión na Piešťanskej ulici v Brezovej pod Bradlom. Cesta bola neprejazdná takmer hodinu, momentálne je tam už doprava plynulá.

Neprejazdná pre kamióny je momentálne pre husté sneženie cesta II/581 od obce Hrušové po Starú Turú v okrese Nové Mesto nad Váhom. Dopravu tam riadia policajné hliadky.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #doprava #sneženie