Po parlamente nemôže chodiť hocikto, zastal sa Fico Pašku

O nových pravidlách práce novinárov v parlamente rozhodol predseda Národnej rady SR Pavol Paška (Smer) a premiér Robert Fico toto jeho suverénne rozhodnutie rešpektuje.

30.01.2014 16:49
budova, parlament, bratislava, politika Foto: ,
Ilustračná fotografia
debata (83)

„Ak si dobre pamätám číslo, na národnej rade bolo akreditovaných 280 novinárov a toľko vás nie je. Nemôže len tak hocikto, kto má doma nejaký televízorik a malú kamerku, sa tváriť, že on bude teraz veľký novinár a bude chodiť po národnej rade,“ vyhlásil Fico na štvrtkovej tlačovej besede s tým, že nemá problém, keď do národnej rady majú prístup štandardné médiá, bulvár či televízie. „Pokiaľ ide o samotnú charakteristiku opatrení, myslím si, že keby ste počúvali pána predsedu národnej rady pozornejšie, on presne povedal, o čo ide. Ale ako obyčajne, prekrútili ste jeho slová a urobili ste z niečoho vec, ktorá ani zďaleka nie je taká, ako teraz popisujete,“ dodal.

Pravidlá práce novinárov v parlamente sa majú zmeniť po 15. februári. Redakcie budú môcť mať v národnej rade už len obmedzený počet akreditovaných ľudí – audiovizuálne redakcie šesť zástupcov, tlačené periodiká troch ľudí, tlačové agentúry päť zástupcov a webové denníky troch ľudí, pričom v týchto počtoch sú zahrnutí redaktori aj technickí pracovníci. Podľa pravidiel, ktoré už médiám poslala Kancelária NR SR, nesmú ľudia z médií narúšať dôstojnosť rokovania parlamentu a jeho orgánov. Zakázané bude fotografovanie a natáčanie osobných dokumentov, ktoré budú na stoloch poslancov.

Akreditovaní novinári sa majú zdržiavať len v tlačovom stredisku, vo vestibule na prízemí, v priestore pred vstupmi do rokovacej sály a na balkóne. Poverený zamestnanec parlamentu môže na pokyn predsedajúceho napomenúť alebo aj vyviesť zástupcu médií z rokovacej miestností, ak by porušil nové pravidlá alebo by existoval predpoklad narušenia rokovania. Kancelária NR SR si vyhradila právo vyviesť z budovy a odobrať akreditačný preukaz tomu, kto by narúšal činnosť parlamentu a jeho výborov, ohrozil by práva a bezpečnosť iných ľudí, napádal by pohlavie, rasu, farbu pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod či príslušnosť k národnosti alebo etnickej skupine.

Opozícia zatiaľ návrh na odvolanie Pašku nepodá

Opozícia zatiaľ nepredloží návrh na odvolanie predsedu NR SR Pavla Pašku z funkcie, aj keď má dostatok podpisov na zvolanie schôdze, na ktorej by mal byť Paška odvolávaný pre obmedzenie pohybu novinárov v parlamente. Ako povedal vo štvrtok novinárom predseda poslaneckého klubu OĽaNO Jozef Viskupič po rokovaní s kancelárom NR SR Danielom Guspanom, návrh na odvolanie Pašku ešte nepredloží, pretože chce presvedčiť všetkých demokraticky zmýšľajúcich poslancov NR SR, aby jeho iniciatívu podporili.

„Vyzývam kolegov, ktorí zastávali vlažný postoj k tomuto problému, že prišiel čas konať. Mali by sme ukázať, že Pavol Paška neriadi parlament demokratickej krajiny, ako by si parlament zaslúžil. Chce obmedziť pohyb novinárov. To je posledná kvapka pri výpočte jeho zlyhaní,“ vyhlásil Viskupič. Podľa neho Guspan nemieni ustúpiť z pripravovaných obmedzení pre novinárov.

Predseda NR SR podľa Viskupiča nechutným spôsobom zaútočil na slobodu novinárov a slobodu pohybu novinárov v budove NR SR. „Kancelár definitívne potvrdil, že šikanu novinárov myslia boľševici vážne a opatrenia nezrušia. Útok považujem za veľmi závažný,“ povedal Viskupič s tým, že na stretnutie opozičných strán s Guspanom dnes napriek potvrdenej účasti neprišli zástupcovia KDH a Mosta-Híd. „Zatiaľ neprejavili záujem riešiť vzniknutý problém,“ konštatoval.

Podľa Viskupiča Kancelária NR SR mohla vo štvrtok na rokovaní ukázať dobrú vôľu, ale neukázala ju, takže pravdepodobne dôjde k podaniu návrhu na odvolanie Pašku. Návrh podpísali poslanci viacerých opozičných strán s výnimkou dvoch. Viskupič si myslí, že na nedemokratickom procese kooperujú s predsedom parlamentu.

Poslanca za SaS Martina Poliačika zaujímajú výsledky kontroly, pre ktorú bol zakázaný pohyb novinárov v poslaneckom bufete. „Je nemysliteľné, aby novinári, ktorí tu trávia celé dni, zostali na bagetách a nekvalitnej káve. Budem hľadať riešenie cez zmenu nariadení a možno aj zákonov, aby bufet bol otvorený aj pre novinárov,“ povedal Poliačik. Podľa neho jediná možnosť ako zvrátiť pripravovaný stav, je nájsť, či rozhodnutie Kancelárie NR SR vychádza z nejakých protizákonných opatrení.

Podľa Poliačika Paška spravil viacero prešľapov, ktoré by mali byť dôvodom pre jeho odvolanie. Vyčíta mu vedenie schôdze, interpretáciu rokovacieho poriadku po svojom. „Paška dlhodobo nezvláda riadenie parlamentu,“ vyhlásil Poliačik. Paška podľa neho urobil z parlamentu PR slúžku predsedu Smeru-SD.

Vo vestibule NR SR počas dňa pribudli dva automaty. Jeden na kávu a jeden na nápoje a sladkosti. Bagety v ňom neboli. Ceny v automate sú približne o 20 centov vyššie ako v parlamentnom bufete.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #parlament #novinári #Pavol Paška