Lekár môže kontrolovať novorodenca s políciou

Strácanie detí v systéme a ich zanedbávanie krátko po narodení by malo byť minulosťou. Štát chce presadiť, aby si lekári počas preventívnej prehliadky novorodenca dobre všímali aj domáce prostredie.

01.02.2014 15:00
pôrodnice, lekár, matka, novorodenec, dieťa,... Foto:
Prepúšťaciu správu po novom nebudú dávať pôrodnice matke, ale pošlú ju príslušnému obvodnému lekárovi.
debata (13)

V prípade, že v domácnosti bude zima, dieťa bude špinavé alebo rodičia opití, majú povinnosť to nahlásiť na úrade práce. Ministerstvo zdravotníctva chce týmto nariadením zachytiť deti v nebezpečenstve. Niektorí lekári hovoria o ďalších povinnostiach, ktoré budú visieť na ich pleciach. Do niektorých rodín sa boja chodiť, riešením má byť sprievod polície.

Prvú zmenu pocítia samotné pôrodnice. Doteraz vydávali prepúšťaciu správu matke priamo do jej rúk, po novom ju budú musieť poslať príslušnému obvodnému lekárovi. Druhá zmena sa dotkne lekárov, ktorí nevyhovujúce podmienky v domácnosti počas vykonávania prehliadky budú musieť nahlasovať úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

„Chceme zamedziť tomu, aby sa nám dieťa akoby „stratilo“. Doteraz, keď sa dieťa narodilo, matka ho k doktorovi mohla, ale nemusela prihlásiť. Lekár v rajóne vôbec nemusel vedieť, že sa tam nejaké dieťa narodilo. Nedostal prepúšťaciu správu a nemal o novorodencovi žiadne informácie,“ vysvetľuje generálny riaditeľ sekcie zdravia ministerstva zdravotníctva Mario Mikloši.

Opatrenia zavádza novela zákona o poskytovateľoch. K novele už skončilo pripomienkové konanie, ak prejde parlamentom, platiť by mala od júla.

„Doteraz sme sa spoliehali len na rodičov a nie vždy to dopadlo dobre. Ak to prejde, lekári budú musieť byť aktívnejší a zaujímať sa, kde dieťa je,“ vysvetľuje prezident Asociácie súkromných lekárov Ladislav Pásztor. Takýmto spôsobom by sa mohlo zabrániť, aby dieťa žilo v nevhodných podmienkach. „Podľa mňa je to pozitívna zmena,“ myslí si šéf občianskeho združenia pre týrané a zneužívané deti Náruč Ivan Leitman. Niektorí lekári za tým vidia „naháňanie“ za rodičmi a preberanie zodpovednosti za nezodpovedných rodičov.

Kontrola toho, ktorý lekár sa bude starať o dieťa, sa začne v pôrodnici. Tá odošle prepúšťaciu správu priamo k lekárovi. „Matka v pôrodnici uvedie, s ktorým lekárom uzavrie dohodu o poskytovaní zdravotnej starostlivosti o dieťa. Ak neuvedie nikoho, bude jej pridelený lekár podľa zdravotného odvodu,“ hovorí Mikloši.

O dieťa sa potom bude musieť zaujímať lekár. Ak matka s novorodencom nepríde na preventívnu prehliadku do troch dní, musí ju vyhľadať sám. V prepúšťacej správe nájde adresu bydliska. Počas návštevy by si mal všímať životné podmienky a ak narazí na niečo podozrivé, ohlási to úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Oznamovaciu povinnosť má aj vtedy, ak matku s dieťaťom nenájde alebo mu bude preventívna prehliadka znemožnená.

Na otázku, čo s oznámením urobí úrad práce, sme však nedostali konkrétnu odpoveď. „Ohlásené skutočnosti potom preverí príslušný orgán a vykoná potrebné kroky k zisteniu pobytu matky s dieťaťom. Bude sa snažiť zabezpečiť ochranu života, zdravia a správneho vývinu dieťaťa,“ povedala Veronika Černá z ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Niektorým lekárom sa nová povinnosť nepozdáva. „Ak ma doteraz požiadali, aby som prišla domov na preventívnu prehliadku, rada som prišla. Ale k niekomu sa dobíjať, keď to sám nechce, to si neviem predstaviť. Okrem toho, my lekári poskytujeme zdravotnícku starostlivosť a nemáme kompetencie vykonávať ešte aj sociálnu prácu. Nemám v náplni práce vyjadrovať sa k životu v rodine a k podmienkam v domácnosti. To je úloha sociálnych pracovníkov,“ hovorí všeobecná lekárka pre deti a dorast Beáta Nemčoková z Košíc. Upozorňuje aj na ďalšie úskalia. „Ísť do niektorých rodín je životu nebezpečné. Na dvore sú nezaočkované psy, mačky, potkany, myši, nehovoriac o blate a výkaloch,“ dodala lekárka.

Ministerstvo zdravotníctva oponuje tým, že nemá na mysli neutretý prach alebo chuchvalec v rohu miestnosti. Skôr myslí extrémy ako zimu v domácnosti, zanedbané alebo dobité dieťa či opitých rodičov. „Nejde o to, že by lekári mali vykonávať sociálnu prácu. Pretože každý, kto má podozrenie na zanedbávanie dieťaťa, by to mal okamžite ohlásiť,“ uvádza hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská.

Problém nevidí ani v tom, ak má lekár navštíviť nebezpečné prostredie. Ak sa lekári boja ísť do niektorých rodín, majú podľa nej osloviť políciu. „Deje sa to aj teraz, že lekári chodia s policajným sprievodom za pacientom,“ pripomína Lidinská.

Pripravované zmeny pre pôrodnice a doktorov

  • matka v pôrodnici určí lekára svojho dieťaťa
  • ak lekára neuvedie, stanoví sa podľa zdravotného obvodu
  • pôrodnica pošle lekárovi prepúšťaciu správu (najneskôr jeden deň od prepustenia matky s dieťaťom)
  • lekár správu príjme a čaká, kedy príde dieťa na preventívnu prehliadku
  • ak nepríde do troch dní, lekár vyhľadá dieťa v mieste trvalého bydliska
  • ak mu bude prehliadka znemožnená alebo si všimne zlé životné podmienky, nahlási to úradu práce, sociálnych vecí a rodiny

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #kontrola #doktori #novorodenci #pôrodnica