Platy farárov by mali byť vyššie, žiada evanjelická cirkev

Evanjelická cirkev otvorila otázku nízkych platov farárov. Podľa nej hlboko zaostávajú za inými vysokoškolskými profesiami. Upozornili na to premiéra Roberta Fica.

01.02.2014 18:00
kňaz, farár, modlitba, kňazi, cirkev, kostol Foto:
Ilustračné foto
debata (211)

Generálny biskup ECAV Miloš Klátik a generálny dozorca Imrich Lukáč obedovali vo štvrtok s premiérom. Na stretnutí otvorili viacero tém, medzi nimi aj ohodnotenie duchovných. Ich priemerný plat je 512 eur. Predseda vlády sa s nimi dohodol, že vláda bude spolupracovať pri konkrétnych projektoch.

„Predstavitelia cirkvi využili toto stretnutie na to, aby upozornili, že súčasné platové ohodnotenie duchovných v niektorých triedach je pod hranicou minimálnej mzdy. Na otázku, či sa týmto problémom bude štát ďalej zaoberať, evanjelická cirkev augsburského vyznania nemôže odpovedať,“ reagovala jej hovorkyňa Edita Škodová.

Či a v akom projekte sa premiér chystá otázku zvyšovania platov riešiť, tlačový odbor úradu vlády do našej uzávierky neodpovedal. Jozef Bednár, hovorca ministerstva kultúry iba povedal, že aj touto témou sa zaoberá expertná komisia zložená zo zástupcov rezortov kultúry, financií a cirkví. Pripomenul, že od januára sa valorizovali základné platy duchovných o 16 eur mesačne.

„Plat sa vypočítava podľa platovej tabuľky, v závislosti od rokov duchovenskej praxe a funkcie v rámci cirkvi, ako aj od kvality vykonávanej práce. V legislatíve sú kritériá nastavené pre rovnako pre všetkých duchovných bez rozdielu cirkvi a jej veľkosti,“ vyrátal Bednár. Štát dal za rok 2012 cirkvám spolu viac 37,5 milióna eur. Z dotácii cirkvi vyplácajú mzdy, odvody za zamestnávateľa a čiastočne z nich hradia prevádzku biskupských úradov.

Oficiálne platy farárov však nemusia kopírovať skutočnosť. Do príjmov patria peniaze, ktoré zbierajú do zvončeka a milodary veriacich. Kontrola týchto peňazí je v každej cirkvi iná.

O finančných daroch si evanjelickí farári vedú presné záznamy. „Na rozdiel od katolíckej cirkvi, každý evanjelický cirkev zbor má svoju revíznu komisiu a hospodársky výbor. Milodar musí byť podložený dvoma bločkami. Jeden bloček dostáva strana, ktorá peniaze dala, druhý bloček prijíma účtovníčka na fare prostredníctvom pokladníčky, ktorá vedie denník,“ vysvetľuje evanjelický farár z Myjavského seniorátu, ktorý nechcel zverejniť meno. Z darov od veriacich platia energie, kancelárske potreby aj sociálne aktivity pre niektorých členov. Spoločnú kasu podľa neho však netvoria len milodary, ale aj členské príspevky či ofera. Dodáva, že všetky peniaze vyzbierané navyše prechádzajú viacerými kontrolami.

Katolíci biskupi tvrdia, že milodary tiež evidujú v každej farnosti. „Slúžia pre potreby farností. Najväčšia časť ide na energie, vo viacerých farnostiach však už nepostačujú ani tieto výdavky,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Aká je presne ich kontrola, Kováčik nevysvetlil.

K otázke či katolícka cirkev bude tiež riešiť platy, Kováčik uviedol, že v zásadných otázkach, ktoré sú spojené s financovaním cirkví, sa snažia postupovať spoločne s ostatnými cirkvami.

Otázka lepšieho ohodnotenia duchovných sa otvorila v čase, keď sa ministerstvo kultúry snaží získať súpis majetku od každej cirkvi. Bez toho, aby minister kultúry Marek Maďarič vedel, aký majetok cirkvi majú, sa nemôže začať diskusia o možnej odluke cirkvi od štátu. Od februára minulého roku, keď Maďarič oslovil cirkvi so žiadosťou o súpis, však stále nemá odpovede. Jeho úradníci preto hľadajú v katastrálnych dokumentoch sami. „Ministerstvo kultúry zatiaľ zistilo na základe vlastného štatistického zisťovania počet sakrálnych objektov vo vlastníctve cirkví, tie vykázali 6 156 bohoslu­žobných objektov, 2 314 farských budov a 1 801 iných budov,“ spresnil Bednár.

© Autorské práva vyhradené

211 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #cirkev #farár