Čižnár: Prokuratúra v Nitre pochybila

V kauze brutálnej bitky pred študentským barom Mariatchi nitrianska prokuratúra pochybila. Konštatoval to generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Z vyjadrení Generálnej prokuratúry však nie je zrejmé, akú chybu urobila.

03.02.2014 16:31 , aktualizované: 20:00
jaromír čižnár, generálny prokurátor Foto:
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (38)

Pravde sa však podarilo zistiť, že pochybenie má súvisieť s podcenením celého prípadu zo strany Okresnej prokuratúry v Nitre, ktorá pravdepodobne zle vyhodnotila závažnosť útoku na hostí v nitrianskom bare.

Po medializácii surovej bitky, ktorú zachytili kamery, polícia obvinila piatich útočníkov a tí skončili v policajnej cele. Okresná prokuratúra v Nitre však rozhodla, že dôvod na väzbu nie je. Problém je aj v tom, že útok sa stal ešte vlani v októbri, ale k obvineniu došlo len minulý týždeň, teda až po štyroch mesiacoch. Otázkou teda je, či ďalšie pochybenia spočívajú aj v prepustení obvinených na slobodu alebo v dĺžke vyšetrovania a v neskorom vznesení obvinenia.

Šéf Generálnej prokuratúry Jaromír Čižnár sa v pondelok stretol s krajským i okresným prokurátorom v Nitre a rozoberali postup v celej kauze. „Po niekoľkohodinovom rokovaní generálny prokurátor Jaromír Čižnár dospel k záveru, že možno konštatovať určité pochybenia zo strany prokuratúry. Krajskému prokurátorovi bolo uložené, aby vo svojej kompetencii vyvodil príslušné konzekvencie, o ktorých bude Generálna prokuratúra SR informovať,“ uviedla hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová.

Generálna prokuratúra nechcela vopred povedať, aké dôsledky má krajský prokurátor vyvodiť. Polícia dlhé obdobie vyšetrovania vysvetľovala tým, že mienila útočníkov obviniť podľa prísnejších ustanovení zákona. „Polícia mala záujem po tom, čo mala k dispozícii video, pretože ten útok bol naozaj masívny, o kvalifikáciu, ktorá je prísnejšia ako obyčajné ublíženie na zdraví,“ hovoril minulý týždeň minister vnútra Robert Kaliňák.

Dekanovi Fakulty práva Paneurópskej vysokej školy Jaroslavovi Ivorovi sa javí ako neštandardné aj dlhé preverovanie útoku i postup prokurátora vo veci návrhu na väzbu pre útočníkov. „Nepoznáme tie dôvody. Teoreticky nemožno vylúčiť aj nejaké kriminalisticko-taktické hľadisko, ktoré zvolila polícia vo vzťahu k dlhému preverovaniu. Osobne sa k tomu veľmi neprikláňam, ale nemožno to ani vylúčiť. Z môjho pohľadu a z dostupných informácií sa javí neštandardné konanie v obidvoch smeroch,“ usúdil Ivor.

Extrémisti, ktorí sa stretávajú v kartárskom klube oproti baru Mariatchi, útočili viackrát. K vážnemu útoku na majiteľa baru Radovana Richtárika došlo aj na Nový rok. Pri brutálnej bitke mu zlomili nohu a musel byť operovaný. Obvinení sú iní dvaja útočníci, stíhajú ich na slobode za zločin ublíženia na zdraví a z výtržníctva. Podľa našich informácií medzi poškodenými má byť aj policajt z kriminálky, ktorý bol v čase prvého útoku vlani v októbri v bare.

Po incidentoch v Nitre a po prepustení obvinených na slobodu tamojšie bezpečnostné zložky začali intenzívnejšie monitorovať situáciu v meste aj z obavy pred odvetnou akciou radikálov. Náčelník Mestskej polície v Nitre Erik Duchoň uviedol, že pozornosť upriamili na spomínanú prevádzku a blízke okolie. „Posilnili sme tam hliadky my i Policajný zbor. Dohliadajú pešie i motorizované hliadky a máme aj kamery namierené na tieto prevádzky a blízke okolie. Ak by sa chystala nejaká odveta a zachytili by sme narušenie poriadku, vedeli by sme ihneď reagovať a v zárodku incident eliminovať,“ vysvetlil Duchoň. V sobotu bol v bare Mariatchi koncert na vyjadrenie solidarity s obeťami násilia. „Mám informácie, že tam bolo okolo 150 hostí, ale nezaznamenali sme žiadny incident,“ doplnil Duchoň.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Nitra #útok radikálov