Výbor pre nezlúčiteľnosť funkcií stopol konanie voči Jahnátkovi

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií stopol konanie voči ministrovi pôdohospodárstva Ľubomírovi Jahnátkovi, ktorý národnej rade predložil neúplné majetkové priznanie.

04.02.2014 15:04
Ľubomír Jahnátek Foto: ,
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.
debata (6)

Jahnátek argumentoval, že nevedel o tom, že vlastní ornú pôdu v Komjaticiach, pretože ju získal dedičstvom v rokoch, keď o tom ani nemusel vedieť. Poslanci Smeru sa s týmto Jahnátkovým tvrdením zhodli, podľa Oľgy Nachtmannovej (Smer) Jahnátek o zdedených pozemkoch nevedel a nevyužíval ich.

Zákonodarcovia strany Roberta Fica preto zamietli návrh poslanca Mosta-Híd Zsolta Simona, aby Jahnátkovi výbor za neúplné majetkové priznanie udelil štandardnú pokutu vo výške trojnásobku platu. Simon zdôraznil, že Jahnátek o dedičstve musel vedieť, čo dokazujú zápisnice z usporiadania dedičstva. „Alebo minister tvrdí, že brat a sestra sfalšovali jeho podpis,“ pýtal sa poslancov Smeru. Rovnako pripomenul, že pri vyrovnaní dedičstva Jahnátek dostal od brata peniaze a voči dedičskému konaniu sa neodvolal. Simon všetkých upozornil, že výbor nerozhoduje o tom, či minister neúplné majetkové priznanie podal úmyselne alebo neúmyselne, ale či zákon porušil alebo neporušil.

Monika Gibalová z KDH pripustila, že výmery pozemkov, ktoré Jahnátek nezahrnul do majetkového priznania, pre ministra majú asi takú cenu ako pre ňu desiatová polievka a že zákon, na základe ktorého výbor postupuje, treba „prekopať“. Fakticky však zákon podľa nej minister porušil a mal by zaplatiť sankciu, teda prísť o tri platy.

Aj poslanec za SaS Peter Osuský členov výboru vystríhal, že posudzovanie veci podľa toho, či konal Jahnátek „dopatrene“ alebo „nedopatrene“, je scestné. Množstvo ľudí, ktorí majú problém s majetkovým priznaním pred parlamentným výborom, totiž podľa vlastných slov spravilo chybu „nedopatrením“, podľa tohto prístupu by žiaden z nich nemal dostať pokutu.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Ľubomír Jahnátek #Komjatice #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií