Fedor: Nový zákon o tajných službách výrazne posilňuje premiéra

Zmena názvu Slovenskej informačnej služby (SIS) podľa jej riaditeľa Jána Valka odzrkadľuje novú víziu služby. Ako povedal novinárom, nie je to však najzákladnejšia podmienka, alfa a omega novej navrhovanej legislatívy o spravodajských službách. SIS by sa mala po novom premenovať na Úrad civilného spravodajstva.

05.02.2014 12:11 , aktualizované: 16:19
Martin Fedor Foto: ,
Predseda Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor.
debata (6)

„Návrh na zmenu názvu vyšiel z diskusie odborných skupín, ktoré pripravovali návrh zákona. Mal by výstižnejšie vystihovať, čo SIS v súčasnosti robí a mal by byť kompatibilnejším s tým, ako sú pomenované partnerské služby v zahraničí,“ povedal s tým, že zmena názvu nebude stáť SIS viac ako zmena internetovej stránky SIS, teda 350 eur. Ministerstvo vnútra má návrh zákona o spravodajských službách pripravený. „Ešte sa dolaďujú detaily. Do medzirezortného pripomienkového konania by mal ísť v najbližších týždňoch,“ uviedla hovorkyňa rezortu vnútra Lucia Kirinovičová.

Dnes nový zákon o spravodajských službách, ktorý má prísť do legislatívneho procesu, podrobil kritike podpredseda SDKÚ Martin Fedor. Podľa neho sa mení definícia spravodajskej služby z doterajšej informačnej služby, ktorá má predovšetkým vyhodnocovať a spracovávať informácie, na bezpečnostnú službu, ktorá vykonáva bezpečnostné operácie alebo opatrenia. Ako upozornil, tieto bezpečnostné opatrenia nie sú nikde v zákone definované. „Mylná predstava Fedora zrejme vznikla z toho, že si neuvedomil, že už súčasné znenie zákona umožňuje prijímať bezpečnostné opatrenie. Navrhované znenie umožňuje prijímať bezpečnostné opatrenia, ale len v kontexte toho, že budú obmedzené,“ povedal Valko s tým, že nový zákon má priniesť podstatne väčšie obmedzenie ako je dnes. „Dnes sú v zákone ustanovenia formulované všeobecne. Nový je formulovaný striktnejšie,“ zdôraznil riaditeľ SIS. Na niektoré veci bude spravodajská služba potrebovať podľa neho súhlas generálneho prokurátora alebo premiéra.

Fedor povedal, že premiér bude môcť podľa návrhu nariadiť spravodajskú ochranu akejkoľvek osobe bez súhlasu tejto osoby. Pod spravodajskou ochranou podľa Fedora sa dá predstaviť všetko. „Takéto posilnenie pozície premiéra k spravodajským službám znamená posilnenie jeho funkcie, ktoré je najväčšie od roku 1989,“ konštatoval Fedor. Aj túto kritiku Valko odmietol. „Nový návrh zákona počíta s tým, že spravodajská ochrana osôb môže byť realizovaná len po predchádzajúcom súhlase osoby, ktorej sa týka,“ povedal. Šéf SIS nevie, čo sa stalo. Možno má Fedor a on v rukách dva návrhy. „Možno máme v rukách niečo iné,“ konštatoval.

V návrhu zákona nie sú podľa podpredsedu SDKÚ jasne stanovené úlohy, ktoré by mala plniť civilná a ktoré vojenská spravodajská služba. „Niektoré úlohy sa vo veľkej miere prekrývajú,“ povedal Fedor. Podľa Valka však činnosti spravodajských služieb sa snažili v návrhu oddeliť striktnejšie ako je to dnes. „Teda návrh striktnejšie oddeľuje činnosti vojenského a civilného spravodajstva,“ povedal. Fedor dlhšie navrhuje, aby hospodárenie spravodajských služieb kontroloval NKÚ. „Návrh má slabšie miesta. Bolo by treba riešiť ochranu utajovaných skutočností,“ komentoval to Valko.

Fedor po vystúpení Valka novinárom povedal, že vychádzal z návrhu zákona, ktorý má od spravodajských služieb. Ten je v diskusii rok a pol. „Neviem, akú verziu majú k dispozícii oni. Ja vychádzam z toho, čo nám bolo predložené ako oficiálna pracovná verzia. Nevylučujem, že spracovali novú verziu. Zákon mal byť dávno na stole. Premiér sa viac venuje prezidentskej kampani ako vládnutiu,“ vyhlásil Fedor.

Podľa predsedu parlamentného výboru na kontrolu činnosti SIS Pavla Abrhana zmena názvu SIS nie je podstatná, ale je prekvapený, že sa pripravuje teraz. „Počkám si, čo vláda schváli. Kým vláda neschváli konkrétne konečné znenie, všetko je len chiméra a dohad. Je úplne zbytočné, kým vláda neschváli definitívnu verziu, sa k tomu vyjadrovať,“ povedal novinárom.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #tajné služby #Martin Fedor