O treste pre prokurátorky sa mlčí, extrémisti konajú

Okresná prokuratúra v Nitre mlčí, krajská ešte nekoná. Taká bola v stredu situácia v týchto inštitúciách po tom, ako generálny prokurátor Jaromír Čižnár našiel pochybenia dvoch prokurátoriek okresnej prokuratúry, ktoré dozorovali prípad útoku v bare Mariatchi.

06.02.2014 12:00
Bar Mariatchi Foto: ,
Bar Mariatchi v Nitre.
debata (35)

Šéf Generálnej prokuratúry totiž poveril krajského prokurátora v Nitre Vojtecha Ernesta, aby proti prokurátorkám prijal nápravné opatrenia. Medzitým sa prejavili aj extrémisti, ktorí majiteľovi baru poslali zaujímavý odkaz – dve ruže.

„Krajský prokurátor dosiaľ nerozhodol vo veci disciplinárnej zodpovednosti prokurátoriek okresnej prokuratúry. Ak rozhodne, bude o tejto veci informovať,“ uviedol hovorca Krajskej aj Okresnej prokuratúry v Nitre Ján Ludva. Na ďalšie otázky vzhľadom na pochybenia prokurátoriek odmietol odpovedať s tým, že nepodáva informácie o ich služobnom pomere a o veciach, ktoré sa týkajú ich osobného statusu. Pravda chcela dať priestor aj obom prokurátorkám, no nepodarilo sa nám s nimi spojiť.

Samotný krajský prokurátor môže svojim podriadeným uložiť najviac písomné napomenutie. Prísnejšie tresty, akým je zníženie platu, či v najhoršom prípade prepustenie prokurátora zo služobného pomeru, posudzuje disciplinárna komisia a rozhoduje o nich súd. Disciplinárna komisia napríklad vlani v decembri zbavila funkcie prokurátora Dobroslava Trnku pre kauzu Glance House. Ten sa okamžite odvolal, rozhodovať bude Krajský súd v Bratislave. Záverečný verdikt o tom, či bude alebo nebude zbavený talára, môže padnúť až o niekoľko mesiacov.

Prípad nitrianskych extrémistov už dozoruje po rozhodnutí Čižnára prokurátor Generálnej prokuratúry. Na otázku, či budú obvinení vzatí do väzby, hovorkyňa Andrea Predajňová len zopakovala stanovisko generálneho prokurátora z utorka, že sa urobí všetko pre to, aby bola vykonaná náprava, no nebudú hovoriť vopred o procesných úkonoch, ktoré sa ešte len plánujú.

Radovan Richtárik, majiteľ baru Mariatchi, si... Foto: Andrej Barát, Pravda
Radovan Richtárik Radovan Richtárik, majiteľ baru Mariatchi, si bude zlomenú nohu liečiť niekoľko mesiacov.

Expert: Pochybili aj policajti

Expert na extrémizmus Martin Kubík zdôraznil, že v celom prípade pochybili okrem prokuratúry na začiatku aj policajti. Po prvé, že ešte v októbri, keď došlo k prvému útoku na Mariatchi bar v Nitre, začali trestné stíhanie proti neznámemu páchateľovi. Hoci evidentne vedeli, o koho ide, keďže mali kamerový záznam. A po druhé, podľa Kubíka policajti nevykonali dôslednú previerku páchateľov, čím by získali viac podporných argumentov na vzatie do väzby. Šéf Generálnej prokuratúry Čižnár v utorok totiž potvrdil, že traja z páchateľov sa už v minulosti dopustili násilných trestných činov.

„Je nepochopiteľné začatie trestného stíhania vo veci proti neznámemu páchateľovi, keď ich poznali. Mali ich zadržaných, mali kamerový záznam. Mohli začať trestné stíhanie proti konkrétnym osobám a spolu s tým mala ísť aj žiadosť o vzatie do väzby. A ak mám páchateľa, ktorý sa niečoho dopustil, vykonám komplexnú lustráciu človeka, aby som zistil, koho mám pred sebou. Ak mi systém vyhodí, že ten človek už bol stíhaný, je to pre mňa podnet, aby som rozpitval dôvody väzby, aby nepokračoval v trestnej činnosti,“ naznačil Kubík.

Vykazovali viac roboty?

Minister vnútra Robert Kaliňák síce pred mimoriadnym branno-bezpečnostným výborom potvrdil, že so skupinou neonacistov je prepojený aj jeden hasič, no Kubík si nemyslí, že polícia sa snažila niekoho kryť. „Som presvedčený o tom, že nešlo o to, aby niekomu pomohli. Môj súkromný odhad je, že z hľadiska štatistiky bolo pre policajtov výhodnejšie začať najprv trestné stíhanie vo veci a až potom akože objaviť páchateľov,“ naznačil. Zjednodušene povedané, namiesto jedného úkonu urobili podľa názoru Kubíka policajti viacero úkonov, aby vykázali, že urobili viac roboty. A riešenie prípadu to celé len predĺžilo.

Odborník na extrémizmus Tomáš Nociar na margo prepojení silových zložiek s extrémistami poznamenal, že polícia má síce mechanizmy pri prijímaní do svojich radov, no tie nedokážu stopercentne zabrániť určitým väzbám.

„Pozadie jednotlivcov sa kontroluje a polícia si podľa mojich informácií vedie záznamy extrémistov v jednotlivých mestách, čo v konečnom dôsledku zabraňuje tomu tvrdému jadru sa do radov polície dostať. Čo však nemožno vylúčiť, sú osobné prepojenia medzi členmi extrémistických skupín a policajtmi, čo samozrejme môže komplikovať riešenie podobných prípadov,“ upozornil.

Majiteľovi baru poslali dve ruže

Majiteľ baru Mariatchi Radovan Richtárik pochybenia či už prokurátoriek, alebo polície nechcel bližšie komentovať. Je so zlomenou nohou na PN, nechodí von, nestretáva sa podľa vlastných slov teraz často s ľuďmi. Vyhrážky od neonacistickej skupiny, ktorá sa schádza v kartárskom klube oproti baru, sa k nemu dostávajú len sprostredkovane. "Jediný konkrétny prípad, čo sa stal, bol v piatok. Priniesli nám do baru dve ruže s odkazom, že je to od nitrianskych nacionalistov.

Symboliku dvoch ruží poznáte, dáva sa to na pohreb," poznamenal. Pripomenul, že neonacisti útočili na bar Mariatchi už od jeho otvorenia. V novembri 2012 im rozbili okná, dvakrát im rozbili dvere a bolo množstvo verbálnych útokov pred barom, ale aj fyzických potýčok. Vyvrcholilo to medializovanými útokmi z októbra 2013 a januára 2014.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Nitra #Bar Mariatchi