Kaliňák: Nevidím dôvod trestať policajtov za vyšetrovanie v Nitre

Aj keď minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) a priori nevylučuje vyvodzovanie zodpovednosti za vyšetrovanie útokov na bar Mariatchi v Nitre v prípade, že sa ukážu konkrétne pochybenia policajtov, sám zatiaľ žiadnu zásadnú chybu nezaregistroval.

08.02.2014 14:51 , aktualizované: 15:01
Bar Mariatchi Foto: ,
Bar Mariatchi v Nitre.
debata (21)

„Nemôžem stíhať, naháňať alebo kritizovať niekoho, keď všetky úkony, ktoré urobí, evidentne smerujú k tomu, aby mohol presadiť prísnejší trest pre páchateľa,“ povedal Kaliňák v diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy.

Ak by sa v tomto prípade polícia primárne snažila o čo najrýchlejšie obvinenie páchateľov, mohlo by to podľa Kaliňáka spôsobiť, že sa napokon z kauzy dostanú s pokutami alebo podmienečnými trestami. „Mediálne je to zaujímavá bublina prvý mesiac. Ale o dva, tri mesiace sa už tejto téme nebude venovať nikto,“ poznamenal Kaliňák. Ak by trestná činnosť nebola dôkladne zdokumentovaná, advokáti obvinených by to podľa neho mohli využiť a postupne presadiť pre svojich mandantov nízke tresty. Ako príklad uviedol kauzu, kde obeť po niekoľkých mesiacoch od ublíženia na zdraví umrela, advokát obžalovaného však súd presvedčil, že to bolo v dôsledku nesprávnej liečby.

„Aby trestné stíhanie malo význam, je potrebné každý jednotlivý útok konkrétne zdokumentovať,“ upozornil Kaliňák. Podľa jeho slov vyšetrovateľ 16. januára poslal prokurátorke informáciu s tým, že hneď po vypočutí posledného stotožneného útočníka bude vznášať obvinenie pre ťažké ublíženie na zdraví.

„Urobili sme si analýzu 15 prípadov z rokov 2010–2012, vo všetkých prípadoch išlo o rovnaký postup a útočníci boli odsúdení,“ poznamenal Kaliňák s tým, že vyšetrovanie vždy trvalo niekoľko mesiacov.

Polícia podľa neho aktuálne charakterizuje trestné činy z baru Mariatchi ako útoky v skupine, za čo je možné dosiahnuť vyššiu trestnú sadzbu. Ak by bol politický záujem, aby tento typ vyšetrovania prebiehal rýchlejšie, je podľa neho skôr potrebné uvažovať o zmene legislatívy, ktorá by za útok v skupine umožňovala automaticky ukladať vyššie trestné sadzby.

Na margo kritiky generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, podľa ktorého dve nitrianske prokurátorky v tejto kauze urobili viacero chýb, za ktoré bude prokuratúra vyvodzovať dôsledky, Kaliňák poznamenal, že „prokurátorky možno mohli konať inak“. Polícia a prokuratúra majú iné úlohy a ak sa niečo na strane prokuratúry zanedbalo, bude to riešiť. Zároveň ale upozornil, že nitrianska prokurátorka sa informovala o kauze z vlastnej iniciatívy už 16. januára, teda ešte pred medializáciou celej kauzy.

Bugár kritizuje políciu za pomalé kroky

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára nie je možné dĺžku konania polície v tomto prípade obhajovať tým, že v iných podobných kauzách tiež trvalo vyšetrovanie mesiace. Tentoraz boli totiž od začiatku k dispozícii jednoznačné dôkazy v podobe videozáznamov. „Prečo začala polícia postupovať voči neznámym páchateľom, keď existovali videozáznamy? Cez kamery bolo identifikované, kto bol útočník a boli aj vypočutí. Štyri mesiace boli títo ľudia vonku. Tí napadnutí sa mohli báť,“ upozornil Bugár.

Dodal, že takýchto prípadov je na Slovensku viac a „len v Nitre oveľa viac“. „Je potrebné exemplárne pokračovať voči týmto ľuďom,“ povedal na margo páchateľov útokov.

„Neviem, ako to bude robiť pán generálny prokurátor, ale musí nasledovať padanie hláv. Čo sa týka politikov, minimálne traja najvyšší ústavní činitelia by to mali odsúdiť,“ povedal Bugár s tým, že polícia musí cítiť pri vyšetrovaní skutkov „maximálnu podporu“.

Protikorupčné opatrenia sa podľa Kaliňáka pripravujú

Ministerstvo vnútra pripravuje zákon o lobingu a tiež zákon o ochrane oznamovateľov korupčného správania. Ako ďalej povedal minister vnútra a podpredseda Smeru Robert Kaliňák, sú bližšie aj k vzniku pravidiel na kontrolu financovania politických strán a volebných kampaní.

Vznik komisie, ktorá má kontrolovať financovanie politických strán a predvolebných kampaní, by sa mohla dostať na program Národnej rady SR na jar. Béla Bugár v diskusii opakovane zdôraznil, že legislatívne pravidlá pre financovanie politických strán sa pripravujú príliš dlho, zároveň priznal, že ani vládne strany za čias Ivety Radičovej sa nedokázali v tejto téme zjednotiť. Kvalitný zákon si vyžaduje čas, povedal ďalej Robert Kaliňák v reakcii na nedávnu správu Európskej komisie o boji proti korupcii na Slovensku.

Minister vnútra avizoval, že pripravovaný zákon o štátnej službe má priniesť policajnému zboru sprísnenie kariérneho postupu, pričom podstatné budú zásluhy. Tvrdí, že nemá problém, aby prezident policajného zboru bol volený iným spôsobom ako menovaním ministrom. Na druhej strane je to minister vnútra, kto je bratý na zodpovednosť za nepodarené zásahy polície, upozornil s tým, že policajný zbor je apolitický, je zakázané, aby policajti pôsobili v politických stranách.

Bugár si myslí, že systém musí byť nastavený tak, aby polícia mala nezávislosť a na druhej strane musí mať ten, čo zodpovedá, právomoc zasiahnuť. Zdôraznil, že nemožno hovoriť len o polícii, dôležité je aj nezávislé súdnictvo a sprehľadnenie pôsobenia politických strán.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Robert Kaliňák #Bar Mariatchi