Bez dohody sa funkcie v súdnictve nerozdelia

Predseda Najvyššieho súdu, ktorého bude voliť Súdna rada koncom mája alebo začiatkom júna, by už nemal byť automaticky aj predsedom Súdnej rady tak, ako je to dnes. Premiér Robert Fico nevylúčil, že vládni poslanci podporia zmenu ústavy, ktorú na marcovú schôdzu predložila poslankyňa Lucia Žitňanská (nezávislá).

10.02.2014 12:10
Lucia Žitňanská Foto:
Ústavný návrh na oddelenie funkcií predsedu Najvyššieho súdu a predsedu Súdnej rady predložila už v minulosti Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti.
debata (5)

Zmena by umožnila oddeliť od seba tieto dve funkcie. Premiér tiež naznačil, ako by sa mal voliť nový predseda Súdnej rady. Rada je najvyšším samosprávnym orgánom súdnictva a doteraz jej od jej vzniku v roku 2002 automaticky šéfuje predseda Najvyššieho súdu.

„Buď sa dohodnime a nájdime s opozíciou spoločné riešenie a môžeme to vyriešiť už pri tomto opozičnom návrhu, alebo to urobme vlastným návrhom ústavného zákona. Ale musí dôjsť k dohode medzi opozíciou a vládnou väčšinou, pretože potrebujeme na tieto kroky ústavnú zmenu,“ vyhlásil Fico. Smer má 83 poslancov parlamentu a ústavné zmeny si vyžadujú podporu aspoň 90 hlasov zákonodarcov.

Podľa premiéra by predsedu Súdnej rady volili samotní členovia Súdnej rady a načrtol dve alternatívy spôsobu jeho voľby. Prvá možnosť predpokladá voľbu dvoch kandidátov na predsedu Súdnej rady jej členmi, z ktorých by potom prezident vymenoval predsedu Súdnej rady.

„Druhá alternatíva upravuje ústavný postup, pri ktorom členovia Súdnej rady opäť navrhujú zo svojho stredu dvoch kandidátov a o predsedovi rozhoduje plénum Ústavného súdu a jeho meno zverejňuje v Zbierke zákonov,“ predstavil svoj pohľad Fico poslancom v parlamente.

V súčasnosti volí sedemnásť členov Súdnej rady predsedu Najvyššieho súdu, ten, keď získa nadpolovičnú podporu všetkých členov rady, stáva sa zároveň aj predsedom Súdnej rady. Do funkcie ho vymenúva prezident. Takto to funguje už od roku 2001.

Ústavný právnik Eduard Bárány, ktorý je poradcom premiéra, upozorňuje, že prinajmenšom v tomto bode bude musieť dôjsť k širšej politickej dohode, pretože bude treba zasiahnuť do ústavy. Podľa neho spôsobov, ako stanoviť šéfa Súdnej rady do funkcie, je viacero. „Voliť ho môže Súdna rada alebo parlament s tým, že by ho vymenoval prezident. Je to otvorená otázka, o ktorej sa ešte bude hovoriť,“ reagoval bývalý ústavný sudca.

Rezort spravodlivosti, ktorý ohlásené zmeny zákonov v justícii pripravuje, tvrdí, že najdôležitejšou podmienkou je dohoda s opozíciou. Neodpovedal však, ako bude po novom volený predseda Súdnej rady. Považuje to len za legislatívnu techniku. Opozícia je ochotná o návrhoch zmien diskutovať, ak uvidí konkrétne návrhy zákonov.

Ústavný návrh na oddelenie spomínaných funkcií predložila už v minulosti Lucia Žitňanská ako ministerka spravodlivosti. Radičovej vláda ho neskôr stiahla, lebo nemal podporu vtedy opozičných poslancov za Smer.

Nezaradená poslankyňa tvrdí, že keď aj premiér vyhlásil, že stráca trpezlivosť s justíciou, je asi správny čas, keď by poslanci za stranu Smer mohli podporiť takýto návrh. „Ak myslí premiér zmeny v justícii úprimne a nie je to len jeho predvolebná kampaň, tak požiada vlastných poslancov, aby návrh na oddelenie funkcií predsedu Súdnej rady a predsedu Najvyššieho súdu schválili tak, aby bol účinný do volieb,“ reagovala Žitňanská.

Fico už naznačil, že zásadné zmeny v súdnictve by rád stihol do ukončenia funkčného obdobia súčasného predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina. To vyprší 22. júna tohto roku.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ministerstvo spravodlivosti #Najvyšší súd #justícia #Súdna rada #Lucia Žitňanská