Nový projekt Nehejtuj.sk bojuje proti nenávisti

Iba 10 percent opýtaných rodičov vie, ako svoje deti a rodinu chrániť pred prejavmi nenávisti a ako na ne adekvátne reagovať. S rozmachom internetu sú pritom takéto prejavy čoraz častejšie a zároveň ich je v anonymnom prostredí ťažšie vystopovať. Páchatelia majú dojem beztrestnosti.

11.02.2014 17:00
nehejtuj.sk, autori, projekt, Foto: ,
Zľava autori projektu: Daniel Milo, Miro Drobný, Monika Gregussová.
debata (15)

Viac ako 80 percent populácie sa s prejavmi nenávisti stretáva práve na internete – v diskusiách, na blogoch či na sociálnych sieťach. Občianske združenie eSlovensko preto v tohtoročný Medzinárodný deň bezpečného internetu, 11. februára, spúšťa nový vzdelávací projekt Nehejtuj.sk. Jeho autori ním chcú poukázať na problém nenávisti a intolerancie u tínedžerov a formou prevencie takýmto prejavom predchádzať.

„Nenenáviď“

Samotný názov „nehejtuj“ vznikol z anglického slova „hate“, teda nenávisť. Hejter je v slangovej reči človek, ktorý sa jednoducho nedokáže tešiť z úspechu toho druhého. Nejde o absolútnu formu závisti, skôr o silnú potrebu uraziť alebo ponížiť niekoho. Meno stránky projektu teda nabáda na „ne-nenávisť“.

„Posledné udalosti z Banskej Bystrice, Nitry či Košíc ukazujú, že šikana je každodenným problémom a v tejto oblasti teba niečo robiť. Preto sme pred štyrmi rokmi spustili internetovú stránku Stopline.sk. Tá sa zaoberá podnetmi ľudí, ktorí sa stretajú s nenávisťou na internete,“ povedal Miro Drobný zo združenia eSlovensko a zároveň jeden z iniciátorov projektu Nehejtuj.sk. „Ročne nám prichádza až 3500 hlásení, ktoré sa riešia v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR,“ dodal.

Projekt Nehejtuj.sk je pokračovaním Stopline.sk a pozostáva z dvoch DVD s dvanástimi filmami domácej i zahraničnej produkcie. Každý sa venuje niektorej téme ako národnostná neznášanlivosť, homofóbia, rasizmus alebo základné ľudské práva. Je primárne určený školám, ktoré si DVD môžu bezplatne objednať prostredníctvom stránky www.nehejtuj.sk, ale využijú ho určite aj voľnočasové a metodicko-pedagogické centrá, ktoré sa zaoberajú prácou s deťmi a mládežou.

„Okrem filmov je priložená aj metodická príručka a slovník. Tie tvoria akýsi manuál s výberom zákonov, ktoré sa zaoberajú témou,“ priblížil Daniel Milo, spoluiniciátor projektu a právnik z Kancelárie ministra vnútra SR.

Slovník obsahuje vysvetlené základné výrazy ako sloboda prejavu, rasizmus, antisemitizmus a podobne. Podľa Mila ľudia často používajú tieto slová bez toho, aby presne rozumeli ich významu. Priložené materiály majú byť pomôckou pre učiteľov na hodiny dejepisu, etiky či občianskej náuky.

Filmy dokážu preniesť pocity obetí

Formu filmov si autori na prezentáciu myšlienky tolerancie vybrali zámerne. Veria, že cez emócie, ktoré snímky sprostredkúvajú, najlepšie oslovia tínedžerov a vysvetlia im, že nemajú zatvárať oči pred diskrimináciou a ubližovaním v akejkoľvek podobe. Projekt si kladie za cieľ naučiť deti a mladých rozoznávať prejavy neznášanlivosti a vedieť na ne upozorniť.

„Nahliadnutie do pocitov človeka, hoc aj cez film, prináša nové poznanie a emocionálny zážitok, ktorý dokáže prinútiť človeka zamyslieť sa,“ myslí si tretia z autorov Nehejtuj.sk, psychologička Monika Gregussová. Žiaci navyše dostanú pred a po každom filme sériu otázok a sami môžu pozorovať, ako sa ich postoje k problematike menia, keď začnú nad témami samostatne premýšľať.

Tvárami sú tí s vlastnými skúsenosťami

Projekt Nehejtuj.sk si ako svojich ambasádorov, a zároveň tváre, zvolil trojicu známych osobností, ktoré sa s formami neznášanlivosti sami stretli. Túto úlohu na seba vzali Viki Ráková, slovenská herečka maďarskej národnosti, herec Viktor Horján, ktorý sa hlási k svojej homosexuálnej orientácii, a blogerka a spisovateľka rómskeho pôvodu Janette Motlová.

„Som rada, že sa niekto takýmto témam venuje, lebo keď si niekedy čítam diskusné fóra, je to až desivé, ako agresívne vyjadrujú ľudia svoje názory. Ponižujú ľudí, ktorí si len robia svoju prácu a sú akí sú – takí sa narodili,“ priblížila Viki Ráková svoju motiváciu, ktorá ju viedla, aby sa do projektu zapojila.

„Deti vedia byť takisto veľmi kruté, a preto je veľmi dôležité, aby sa naučili, že keď má niekto inú farbu pleti alebo hovorí iným jazykom, či inklinuje chlapec k chlapcovi alebo dievča k dievčaťu, neznamená to nič zlé,“ doplnil Viktor Horján. „Mnohokrát vidíme už len dôsledky – šikanu rómskych žiakov, ale málokedy zisťujeme, prečo k nej došlo,“ uzavrela Janette Motlová dôvody, prečo je prevencia medzi deťmi veľmi dôležitá.

Očakávania sú vysoké

„Najviac by nás potešilo, keby s týmto projektom učitelia v školách pracovali a keby deti vďaka nemu pochopili, že za touto témou sa skrýva reálny problém konkrétneho človeka, jeho životný osud. Zároveň by sme chceli, aby sa na tento problém začali pozerať vlastnými očami, zamýšľali sa nad ním, a utvárali si tak vlastné postoje na základe toho, a nie iba opakovali, čo niekde počuli,“ zhrnula očakávania autorov projektu Nehejtuj.sk Monika Gregussová.

„Ja by som mladým ľuďom poprial, aby sa tešili a boli tolerantní voči všetkým Rómom, Maďarom, homosexuálom a ostatným „iným“, ktorí ich môžu práve tým inšpirovať. Lebo o to je svet krajší,“ zaželal projektu Viktor Horján.

Tému boja proti netolerancii niesla aj súťaž... Foto: Pravda.sk, Gabriela Miškovičová
Nehejtuj.sk, ziaci Tému boja proti netolerancii niesla aj súťaž pre študentov, učiteľov či samosprávy s názvom Zodpovedne.sk.

Tolerantných ocenili

Tému netolerancie a nenávistných prejavov niesla aj súťaž s názvom Zodpovedne.sk, ktorá každoročne oceňuje výnimočné projekty študentov, učiteľov, škôl, preventistov a samospráv o bezpečnom využívaní informačných a komunikačných technológií. Tento rok sa do súťaže zapojilo 97 škôl a takmer 23-tisíc detí. Spomedzi 128 prihlásených boli vybrané najlepšie, ktoré dostali čestný titul „Najzodpovednejší“. Víťazov vyhlásili a ocenili práve v Medzinárodný deň bezpečného internetu.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #internet #výchova #tínedžeri #nenávisť #intolerancia #Nehejtuj.sk