Vodiči už dostávajú pokuty poštou

To, čo mnohí považovali len za strašenie vodičov, sa už stáva realitou. Prvých 528 šoférov alebo majiteľov áut si v týchto dňoch nájde v schránkach rozkaz o zaplatení pokuty aj s fotografiou o porušení dopravných pravidiel.

14.02.2014 12:00
merac rychlosti,radar,policia,dopravny... Foto: ,
Najviac porušení pravidiel cestnej premávky za prvé tri týždne policajnej akcie zistili v Trnavskom kraji.
debata (15)

Padli totiž do osídel celoslovenskej policajnej akcie zameranej na objektívnu zodpovednosť, ktorú vyhlásil začiatkom januára policajný prezident Tibor Gašpar.

Najviac porušení pravidiel cestnej premávky za prvé tri týždne policajnej akcie zistili v Trnavskom kraji. „Najčastejším porušením bolo prekročenie maximálnej stanovenej rýchlosti a nesprávny spôsob jazdy,“ upozorňuje hovorkyňa policajného prezídia Denisa Baloghová. Za tieto delikty hrozia vodičovi pokuty od 20 do 800 eur.

Rozkazy o uložení pokuty za dopravný delikt, ktoré polícia už rozposiela po celom Slovensku, obsahujú údaje o vodičovi, majiteľovi vozidla, výšku pokuty spolu s popisom, o aké porušenie predpisov išlo a prečo bola pokuta udelená. V obálke si majitelia áut nájdu aj informácie o tom, ako je potrebné ďalej postupovať a o spôsobe úhrady. Nebude chýbať ani fotografia auta počas priestupku.

Ak jeho majiteľ uhradí pokutu včas, môže ušetriť. V prípade, že do 15 dní od doručenia rozkazu zaplatí dve tretiny z celkovej výšky pokuty, polícia ju považuje za uhradenú. Ak pokutu nechce platiť, môže proti rozkazu o pokute podať odpor. Jeho podaním sa rozkaz ruší a vec sa ďalej rieši v správnom konaní.

Polícii počas akcie zameranej na arogantných vodičov asistovali aj nové inteligentné autá. Práve tie odfotili každé vozidlo, ktoré porušilo v danom úseku pravidlá.

„Od 14. januára do 2. februára polícia pri uplatňovaní inštitútu objektívnej zodpovednosti držiteľa vozidla zistila 528 porušení povinností držiteľa vozidla, ktorým po zistení ich údajov a vyhodnotení získaných dôkazných prostriedkov bol alebo v dohľadnej dobe bude zaslaný rozkaz o uložení pokuty,“ spresnila Denisa Baloghová. Dodala, že keďže nie všetky prípady sú uzavreté, nevie spresniť sumu, ktorá by sa mala vyzbierať za zachytené priestupky.

Pokuta za priestupok príde držiteľovi vozidla domov, v prípade služobných áut do firmy. Za auto a akékoľvek priestupky je zodpovedný jeho majiteľ, nie vodič. V praxi to znamená, že pokutu môže dostať domov aj človek, ktorý svoje auto predal, ale na nového majiteľa ešte nie je prepísané. Vtedy musí dokázať, že vozidlo šoféroval niekto iný. Polícia pripúšťa, že vymáhanie pokuty sa skončí napríklad v prípade, že bolo auto alebo tabuľka s evidenčným číslom v tom čase odcudzené.

Systém však ešte nie je plne automatizovaný. Majiteľov áut, ktorí sa dopustili priestupku, vyhľadávajú policajti v databáze manuálne. S úplnou automatizáciou, teda prepojením všetkých policajných systémov na Slovensku, sa podľa policajného viceprezidenta Ľubomíra Ábela ráta až od roku 2017. Dovtedy bude objektívna zodpovednosť fungovať v obmedzenom režime a policajti budú naďalej pokutovať najmä osobne na mieste. Len v januári takýmto spôsobom riešili až 40 440 priestupkov.

Akcia zameraná na objektívnu zodpovednosť bude pokračovať až dovtedy, kým si to bude dopravno-bezpečnostná situácia vyžadovať.

Podľa zákona by mal byť rozkaz o uložení pokuty doručený do 60 dní od spáchania skutku. V praxi to však bude podľa hovorkyne kratší termín. „Vo väčšine prípadov pošle polícia rozkaz v lehote oveľa kratšej, predpokladáme do 15 až 20 dní. V prípade automatizovaného systému maximálne do 7 dní,“ povedala Baloghová.

Dopravný analytik Jozef Drahovský nový systém kontroly víta. „Môže to pomôcť na miestach, ktoré sú rizikové a vyžadujú si trvalú kontrolu. Radary zachytia priestupok a na základe evidenčného čísla sa z databázy vytiahne vlastník vozidla. Bude to efektívnejšie,“ povedal Drahovský.

Upozorňuje však, že dlhá doba od priestupku po zaplatenie pokuty výrazne znižuje výchovný efekt. „Význam by to malo, ak by bola pokuta odoslaná do jedného týždňa. Vodič si v tomto čase priestupok pamätá,“ hovorí Drahovský.

Tibor Gašpar vyhlásil celoslovenskú policajnú akciu po náraste smrteľných nehôd začiatkom roka. Za prvých šesť týždňov zahynulo na cestách až 36 ľudí, pritom za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 18 ľudí. Muži zákona sprísnili dohľad najmä na najrizikovejších a najfrekventova­nejších cestách.

Od tohto systému si sľubujú efektívnejšiu kontrolu a menej nehôd. V praxi tak začala polícia uplatňovať inštitút objektívnej zodpovednosti, ktorý platí od júla minulého roka. Nový systém s inteligentnými autami pomôže polícii zachytiť omnoho viac priestupkov ako doteraz. Z hľadiska bezpečnosti totiž nebolo vždy možné zastaviť vodiča na rizikových a vysoko frekventovaných úsekoch.

Pokuty v rámci objektívnej zodpovednosti

  • za prvé tri týždne policajnej akcie poslali poštou pokuty 528 vodičom alebo majiteľom áut
  • najviac pokút poslali v Trnavskom kraji

  • za prekročenie povolenej rýchlosti jazdy, pokuta od 20 do 800 eur
  • za nesplnenie povinnosti zastaviť vozidlo na príkaz dopravnej značky Stoj, pokuta 300 eur
  • porušenie zákazu predchádzania, pokuta 249 eur
  • nedodržanie zákazu zastavenia a státia, pokuta 78 eur
  • porušenie zákazu otáčania a cúvania, pokuta 78 eur
  • nedodržanie zákazu odbočovania alebo prikázaného smeru jazdy, pokuta 99 eur

ignorovanie zákazu vjazdu, pokuta 99 eur

  • prejazd cez železničné priecestie v čase, keď je to zakázané, pokuta 300 eur
  • prekročenie stanovených hmotností vozidla, pokuta od 99 do 800 eur

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #autá #polícia #pokuta #pošta #vodiči #dopravné priestupky