Kažimír: Opozícia vyťahuje emisnú kauzu, aby poškodila Fica

Vyťahovanie emisnej kauzy je kamufláž, ktorá sa viaže k prezidentskej kampani. V dnešnej diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal minister financií Peter Kažimír (Smer).

16.02.2014 15:11
Peter Kažimír Foto:
Minister financií Peter Kažimír.
debata (69)

„Pravicová opozícia sústreďuje všetko úsilie na to, aby prezidentské voľby dopadli v neprospech Smeru. Snažíte sa vyťahovať veci, ktoré nemajú žiadny aktualizačný moment. Snažíte sa poškodiť kandidáta na prezidenta Roberta Fica a chcete si vytrieť podlahu s terajším premiérom a kandidátom na prezidenta,“ povedal svojmu diskusnému partnerovi, poslancovi Jozefovi Kollárovi (nezaradený). Pýtal sa ho, prečo o emisnej kauze opozícia hovorí dnes a nezaoberala sa ňou v čase, keď bola pri moci.

„Tá situácia by sa nebola vyostrila do takej miery, keby osemdesiattrojka v parlamente nezablokovala schôdzu k emisnej kauze. Robert Fico vôbec nemusel stáť za rečníckym pultom a vznášať tam svoje obhajovacie reči,“ reagoval Kollár, ktorý je však presvedčený, že Smer je do emisnej kauzy „namočený po uši“. Mimoriadna schôdza ku kauze predaja emisií z roku 2008 sa uskutočnila začiatkom februára. Poslanci Smeru však neschválili program a rokovanie sa tak nekonalo.

Politický vývoj na Slovensku sa podľa Kollára odkláňa od parlamentnej demokracie k diktatúre. „Jeden človek na Slovensku ovláda všetko – vládu, parlament, Najvyšší kontrolný úrad, Najvyšší súd a možno o chvíľu zasadne do Grassalkovičovho paláca,“ vyhlásil v diskusii.

Kollár kritizuje, že predseda parlamentu zvolal mimoriadnu schôdzu k odvolávaniu premiéra pre emisnú kauzu na deň, kedy mal premiér bohatý pracovný program. „Premiér, keď je odvolávaný, má od prvej do poslednej minúty, do ukončenia hlasovania sedieť v budove parlamentu. Vo štvrtok sa stalo to, že premiér Fico povedal obhajovaciu reč, po ktorej sa zbalil a odišiel a nemal ani odvahu si vypočuť faktické poznámky zákonodarcov,“ dodal. Premiér si podľa Kollára „poutieral dlážku s opozičnými poslancami“, čo sa v civilizovanej spoločnosti nemá stať.

Vysoké školy by sa podľa Kažimíra mali prebudiť zo sna

Kľúčovým problémom nezamestnanosti mladých na Slovensku je, že absolventi s vysokoškolským diplomom vo vrecku sa so svojimi znalosťami nevedia uplatniť na trhu práce. Vysokých škôl je príliš veľa a niektoré majú otáznu kvalitu, povedal v relácii Kažimír.

„Vysoké školstvo sa musí zobudiť zo svojho sna, musí jednak súperiť o svojich študentov a podvoliť sa tomu, že ich výstupy sú mladí ľudia, ktorí majú mať možnosť relatívne bez problémov sa uchádzať o pracovné miesto na trhu práce,“ povedal minister.

Šéf rezortu financií tiež povedal, že podľa informácií od školských odborárov nie všetky vysoké školy zvyšujú platy svojim pedagógom tak, ako boli vlani vyrokované. Podľa Kažimíra však na zvýšenie platov vysokoškolských zamestnancov bolo vyčlenených vyše 10 miliónov eur v štátnom rozpočte a tieto peniaze školy nemôžu používať na iné účely. Všetci zamestnanci vysokých škôl si mali od nového roka prilepšiť o 16 eur mesačne. Okrem toho mali dostať vysokoškolskí učitelia o tri percentá navyše. „Tú netarifnú zložku sa nepodarilo doručiť všetkým zamestnancom vo februárových výplatách. Je to problém, ale musíte si uvedomiť, že vysoké školy sú právnické osoby, majú vlastnú autonómiu,“ dodal.

Vysoké školy podľa schváleného rozpočtu na tento rok dostali o asi 21 miliónov eur menej ako v predchádzajúcom roku. „Boli sme presvedčení, že v oblasti vysokých škôl je priestor, aby sa v oblasti bežných výdavkov začalo šetriť,“ poznamenal Kažimír. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer) nedávno povedal, že sa podarilo zabezpečiť asi 15 miliónov eur na vyrovnanie tohto deficitu.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Kažimír #Jozef Kollár