Prečo prekáža slovo rodič v prihláške?

Už je to aj na Slovensku. Povedali si niektorí konzervatívni rodičia a bojovníci proti sobášom homosexuálov či registrovaným partnerstvám, keď zbadali nové vzory prihlášok na vysokoškolské štúdium.

16.02.2014 16:07
škola, online univerzita, bakalár, štúdium,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (189)

V kolónke, kde sa uchádzača o štúdium pýtajú na rodičov, namiesto formulácie otec, matka, obsahuje tlačivo kombináciu – rodič a rodič, čo doteraz nebolo. Tá sa však tam neobjavila so zámerom podpory registrovaných partnerstiev.

Vzory prihlášok sú zverejnené na webe ministerstva školstva. „Terminológia je prevzatá zo zákona, ktorý rovnako používa pojem rodič. Pri návrhu odporúčaného formulára sa zohľadňovala zhoda so zákonom o vysokých školách bez akýchkoľvek iných úmyslov,“ vysvetľuje existenciu formulácie rodič – rodič Michal Kaliňák z tlačového odboru ministerstva školstva. Dodal, že pri schvaľovaní novely v parlamente k tomu nik nemal pripomienky. V prihláške na vysoké školy sú pre rodičov dve miesta, ministerstvo im poradie nedáva. A „v princípe je postačujúci údaj len o jednom rodičovi“, dodáva Kaliňák.

Obavy z formulácie rodič – rodič majú odporcovia registrovaných partnerstiev a zástancovia tradičnej rodiny. Na sociálnych sieťach šíria teórie o tom, že hrozí zákaz používania výrazu otec a mama, má ho vraj nahradiť rodič číslo¤1 a rodič číslo 2.

KDH z nových prihlášok vyvodilo, že vláda nechráni rodinu. Podľa podpredsedníčky KDH Miroslavy Szitovej sa vláda na jednej strane v programovom vyhlásení hlási sa k uplatňovaniu zásady, že manželstvo je definované ako zväzok medzi mužom a ženou, ktorý má spoločnosť chrániť. "Kroky vlády i ministerstiev však dokazujú opak a tlak je sústredený najmä na deti a mládež,“ povedala Szitová.

Vzory prihlášok, ktoré sú na stránke ministerstva, vysoké školy nemusia povinne prevziať. Niektoré fakulty a univerzity ich záujemcom o štúdium odporúčajú na svojich internetových stránkach, iné používajú starý vzor. Slovenská technická univerzita či Fakulta managementu Univerzity Komenského majú napríklad na svojich stránkach starú verziu prihlášok, Lekárska fakulta zas pri tlačených prihláškach upozorňuje, že treba použiť nový formulár, podobne vyzýva aj Ekonomická univerzita.

S novými formulármi a výrazom rodič a rodič nemá problém ani predseda Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár. „Tento rok nám chodia prihlášky v starej verzii, ktorá je bez údajov o rodičoch, i v novej. Prijímame obe,“ hovorí Vozár, ktorý je zároveň rektorom Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre. Jedna z jej fakúlt má na stránke aj vzorovo vyplnenú novú prihlášku – prvému rodičovi vybrali meno Robert Kováč rodený Kováč, druhému rodičovi Alena Kováčová rodená Písecká. Paradoxne však v elektronickej verzii, ktorú im pripravila iná škola, majú namiesto rodiča a rodiča otca a matku. „To vzniklo zrejme náhodou,“ dodáva Vozár. Samotné údaje o rodičoch však podľa Vozára vysoké školy na prijímacie konanie nepotrebujú.

Mimochodom, výraz „druhý rodič“ nie je v slovenských tlačivách až taký nezvyčajný. V žiadosti o rodičovský príspevok sa tiež vyplňujú údaje o „sociálnom postavení druhého rodiča“, druhého rodiča možno nájsť aj v žiadosti o sociálne štipendium.

© Autorské práva vyhradené

189 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #štúdium #vysoké školy #rodič #registrované partnerstvá #prihlášky