Koľko skutočne zarábajú lekári a sestry?

Kráľovské platy - aj tak by sa dala hodnotiť januárová mzda niektorých lekárov a sestier pracujúcich v štátnych nemocniciach.

18.02.2014 20:00 , aktualizované: 19.02.2014 08:00
lekár, doktor, peniaze, úplatok, Foto:
Ilustračné foto.
debata (99)

Hrubý plat niektorých lekárov dosiahol výšku 4– až 6-tisíc eur, a sťažovať sa nemôžu ani mnohé sestry, ktoré na svojich výplatných páskach videli hrubú mzdu od 1 500 do 2-tisíc eur. Ministerstvo zdravotníctva, ktoré Pravde tieto údaje poskytlo, uvádza, že ide o reálne platy. Lekári aj sestry sú pobúrení a tvrdia, že ide o zavádzajúce sumy. Ekonomický analytik si myslí, že nič nie je čierno-biele a pravda je niekde uprostred.

Podľa údajov ministerstva majú niektorí lekári v štátnych nemocniciach platy na úrovni premiéra či predsedu Národnej rady. V Univerzitnej nemocnici v Bratislave bola najvyššia vyplatená suma lekárovi 6 460 eur, zdravotná sestra dostala 2 404 eur. Podobné, i keď trochu nižšie, platy mali lekári aj sestry v ďalších štátnych zdravotníckych zariadeniach. Rezort zdravotníctva však nezverejnil mzdy zdravotníkov menších regionálnych či súkromných nemocníc ani tých pod správou vyšších územných celkov.

Ministerstvo zdravotníctva uvádza, že týmto zverejnením chce ukázať, aké sú reálne platy v štátnych nemocniciach. „Ide o reálne platy, nechceme, aby vznikali dohady, že mzdy zdravotníkov u nás sú nízke a že sme im nič nezvyšovali,“ uvádza riaditeľka komunikačného oddelenia ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariána Repu Relatívne vzaté.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Podľa nej vyššie platy nad 4-tisíc eur majú lekári, ktorí už môžu pracovať samostatne, majú jednu aj viac atestácií, odrobených viac rokov a v mesiaci odpracovali približne päť služieb. Začínajúci lekár bez atestácie zarobil niečo vyše tisíc eur. Takýto lekár ešte nemá prax a doplnené vzdelanie, nemôže pracovať samostatne, iba pod dohľadom ďalšieho, skúsenejšieho lekára.

Okolo dvetisíc eur môže zarobiť zdravotná sestra, ktorá má vysokoškolské vzdelanie, dlhoročnú prax a najčastejšie ide o sestry, ktoré pracujú v operačných sálach. Platy od 640 eur dostávajú podľa ministerstva sestry po škole. Priemerné hrubé mesačné platy zdravotných sestier sa pohybujú okolo tisíc eur.

Hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská vysvetľuje, že plat lekára sa odvíja od viacerých faktorov. „Podľa toho, či má lekár atestáciu, aký má úväzok, či je aj v riadiacej pozícii, koľko odrobil nadčasov, koľkokrát si ho pacienti v danom mesiaci zazmluvnili k operácii a podobne,“ hovorí Maťašovská. Plat 6 460 eur mal u nich len jeden lekár. Bližšie informácie o ňom nezverejnia, pretože ide o osobný údaj. Priemerný hrubý plat atestovaného lekára bol v januári v ich nemocnici 2 630 eur.

Zverejnenie platov ministerstvom považuje prezident Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár za zavádzanie verejnosti. Existuje podľa neho jeden údaj, a to je dekrétový plat 1 690 eur u atestovaného a 1 040 eur u neatestovaného lekára. Ide o základný plat bez nadčasov a príplatkov. „Fakt je taký, že lekár dnes dostáva jediný objektívny plat a každé iné číslo je zavádzajúce, lebo nevystihuje celoplošnú výšku platov lekárov,“ uvádza Kollár a dodáva, že vysoké sumy môžu byť odrazom len nadmernej nadčasovej práce, čo svedčí o tom, že stále veľa lekárov robí neúmerne veľa.

Podľa Kollára je tento stav neudržateľný, pretože má negatívny vplyv nielen na ďalšiu výkonnosť lekára, ale predovšetkým na bezpečnosť poskytovania zdravotnej starostlivosti pre pacienta. „A práve toto by bolo zaujímavé opýtať sa, či vôbec ten lekár mohol toľko odrobiť, aby taký plat zarobil, pretože dekrétový plat je iný,“ uzatvára šéf lekárskej komory.

Za zvýšenie platov lekárov dlhodobo bojuje Lekárske odborové združenie. Aj podľa predsedu Petra Visolajského je aktuálna suma pre najskúsenejšieho lekára 1 690 eur. „Dôrazne vyzývam ministerku Zuzanu Zvolenskú, aby bezodkladne nariadila svojim podriadeným – riaditeľom dotknutých nemocníc, aby zverejnili, podľa akých kritérií určili vo svojich nemocniciach mzdu jednotlivcom, ktorých plat dosahuje uvádzaných niekoľko tisíc eur. Pretože pokiaľ nejde o odborníka európskeho formátu vo svojom odbore, tak takéto mzdy v nemocniciach pod gesciou ministerstva zaváňajú nekalým odmeňovaním vyvolených jednotlivcov,“ konštatuje Visolajský.

Informáciou o výške miezd sestier je prekvapená aj predsedníčka Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek Monika Kavecká. „Ak by to boli reálne sumy, tak potom by predsa nikto neprotestoval. Jedna sestra zarobí 2-tisíc eur a iná 650? Prečo rezort dovolí, aby boli také priepastné rozdiely? Ako keby bola jedna lepšia od druhej? Prekvapujú má tieto veľké rozdiely medzi platmi jednotlivých sestier,“ konštatuje Kavecká a dodáva, že je za tým rozoštvávanie sestier.

Je to podľa nej nespravodlivé, a preto sestry potrebujú zákon, ktorý by to všetko upravil. „Bola by všeobecná spokojnosť. Neboli by žiadne rozdiely a sestry by sa na seba nemuseli krivo pozerať,“ dodáva šéfka sesterských odborov. Každá nemocnica podľa nej zohľadňuje iné príplatky, a keby platil zákon, tak by to bolo oveľa jednoduchšie. Teraz je v platoch veľký neporiadok, a táto tabuľka o tom svedčí.

Ekonomický analytik inštitútu INESS Richard Ďurana si myslí, že hovoriť o slabých platoch zdravotníkov nie je také jednoznačné. „Lekári a sestry sa neustále sťažujú, že majú nízke platy, ale vo všeobecnosti to nie je také čierno-biele, tá pravda je niekde uprostred,“ uvádza Ďurana.

Podľa neho by mali byť nastavené určité štandardy v odmeňovaní, ktoré by zohľadňovali najmä kvalitu vykonanej práce a nie tabuľkové hodnotenia. Za zle urobené výkony lekári nebývajú finančne postihovaní. „Práve to, že sa nastavia nejaké merateľné štandardy a kritériá, tak to môže viesť k tomu, že lepšie budú ohodnocovaní tí, ktorí odvedú kvalitnú prácu, a slabšie budú hodnotení tí, ktorí takú prácu kvalitnú neodvedú,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #platy #ministerstvo zdravotníctva #lekári #zdravotné sestry