Vysokým školám stále chýba päť miliónov

Vysoké školy nebudú mať dosť peňazí na zvyšovanie platov učiteľov. Ministerstvo školstva so žiadosťami o viac peňazí u ministra financií neuspelo a v rozpočte pre vysoké školy tak bude stále chýbať 5 miliónov eur.

20.02.2014 09:00
Ekonomická univerzita, vysoká škola, Foto: ,
Menej ako vlani má dostať polovica z 20 verejných vysokých škôl, medzi nimi aj Ekonomická univerzita v Bratislave.
debata (3)

„Chýbajúce finančné prostriedky v sume 5 miliónov eur sa zo štátneho rozpočtu zabezpečiť nepodarilo a vysoké školy si ich buď uhradia z vlastných zdrojov, alebo o tento objem znížia valorizáciu,“ vysvetlili z tlačového odboru ministerstva školstva.

Verejné vysoké školy dostali v týchto dňoch na posúdenie návrh rozpisu dotácií. Polovica z 20 verejných vysokých škôl by pritom podľa neho mala dostať celkovo menej financií ako vlani. Najvýraznejší úbytok oproti vlaňajšku rezort navrhuje Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. Jej vedenie sa k tomu zatiaľ nevyjadrilo.

Šetrenie čaká aj Univerzitu P. J. Šafárika v Košiciach. „Dotácia je nižšia ako v minulom roku a s tým sa budeme musieť vyrovnať,“ povedal kvestor univerzity Karol László. O tom, ako sa to prejaví na platoch, je podľa neho ešte predčasné hovoriť. „Nie je to ešte definitívny rozpočet, ale len návrh. Ak bude dotácia v takejto výške, budeme hľadať rezervy a robiť také opatrenia, aby sme zabezpečili bezproblémový chod univerzity,“ dodal kvestor košickej univerzity.

Menej ako vlani má dostať aj Ekonomická univerzita v Bratislave. „Prijímame predbežné opatrenia s cieľom znížiť náklady a zvýšiť z nedotačných zdrojov príjmovú stránku rozpočtu,“ uviedla Kamila Nemcová z komunikačného odboru univerzity. Predpokladá však, že „základné činnosti univerzity by mali byť v zásade zabezpečené“.

Aj školy, ktorých sa škrty výrazne nedotkli, upozorňujú na celkovo nízke investície do vzdelania a rozvoja vysokých škôl. „Každoročný rozpis dotácií je obrazom toho, ako jednotlivé vlády podporujú rozvoj vysokých škôl. To, či táto podpora je, alebo nie je dostatočná, je vecou názoru zúčastnených strán,“ uviedol rektor Technickej univerzity v Košiciach Anton Čižmár. Všetci zamestnanci ich univerzity dostali zatiaľ o 16 eur viac. „Ďalšie prípadné navyšovanie je podrobované analýze našich možností,“ dodal rektor.

Platy učiteľov tak, ako bolo dohodnuté v kolektívnej zmluve, teda aj o 3 percentá, sa chystá zvyšovať Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach. „Nakoľko v návrhu rozpisu dotácie sú zohľadnené požiadavky na uvedené zvyšovanie platov, v prípade jeho definitívneho schválenia, univerzita zvýši platy učiteľov v súlade s kolektívnou zmluvou,“ uviedol rektor univerzity Emil Pilipčinec. Nový systém delenia dotácií jednotlivým vysokým školám sa mu pozdáva. Aj Univerzita veterinárskeho lekárstva sa však snaží dlhodobo šetriť. „Ušetrené peniaze spätne investujeme do technického rozvoja a do údržby jednotlivých pavilónov, čo je ekonomicky nesmierne náročné. Hovoriť o rozvoji univerzity z prostriedkov štátneho rozpočtu pri jeho súčasných možnostiach by bolo veľmi optimistické,“ dodal rektor univerzity Pilipčinec.

Vysoké školy sa majú k návrhu o poskytnutí dotácií vyjadriť do 7. marca. Za iných okolností tak zástupcovia škôl robia už koncom kalendárneho roku, ale tentoraz sú pre hľadanie dodatočných financií už druhý mesiac v rozpočtovom provizóriu. Skončiť by sa malo až po konečnom rozhodnutí rezortu školstva, koľko peňazí vlastne každá škola dostane.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #peniaze #školstvo #ministerstvo školstva #vysoké školy