Telerozhlas hospodáril za rok 2013 s prebytkom

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) skončil rok 2013 s prebytkom vyše 15 miliónov eur (15 339 652). Šetrenie bolo plánované, lebo RTVS bude mať tento rok menej príjmov.

20.02.2014 15:24
RTVS Foto: ,
Budova Slovenskej televízie RTVS.
debata (16)

Radu RTVS o tom informovalo vedenie spojeného verejnoprávneho média. Ako uviedla ekonomická riaditeľka RTVS Radka Doehring, príjmy RTVS dosiahli vlani približne 105,23 milióna eur, pričom so zostatkom na účtoch ide o sumu 119,264 mil. eur. Najväčšie príjmy RTVS pritom tradične tvorili úhrady za služby verejnosti, známe ako koncesionárske poplatky – 71,322 mil. eur a granty a transfery, teda najmä zmluva so štátom – 29,148 mil. eur. Zvyšok príjmov získali obe zložky RTVS – televízia aj Slovenský rozhlas z reklamy, predaja práv či nájmov.

Bežné výdavky, určené na výrobu, prevádzku, mzdy a ďalšie, boli v RTVS v roku 2013 vo výške 97 066 156 eur a kapitálové výdavky, ktoré sú určené na investície, dosiahli 6 767 276 eur. Z porovnania príjmov a výdavkov vyplýva celkový prebytok, teda stav na účte RTVS ku koncu minulého roka, ktorý bol približne 15,34 milióna eur, z toho približne 5,41 milióna tvorili zdroje zo zmluvy so štátom.

Ako povedal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, úspory boli nevyhnutné. Vedenie RTVS totiž vedelo, že tento rok dostane menej zo zmluvy so štátom. Pre porovnanie, na rok 2013 dostal RTVS zo zmluvy so štátom 28 miliónov eur, tento rok to je 24,5 milióna eur. Podľa dodatku k zmluve so štátom na rok 2014 dostane RTVS 19 miliónov eur na program v televíznej časti, tri milióny na program rozhlasu, jeden milión sú účelové prostriedky na šírenie zahraničného vysielania Rádia Slovakia International (RSI) a jeden a pol milióna je vyhradených na investície.

Spolu je to 24,5 milióna eur. Medziročne je to v programe porovnateľné, pokles tri a pol milióna je ale v investíciách. Najmä spolu s predpokladaným poklesom výberu tzv. koncesií očakáva RTVS podľa Miku tento rok “o 9,1 milióna menej“. Ako dodal, “šetrenie z minulého roku nám umožní prežiť tento rok – zjednodušene, ľudovo povedané“.

Ako počas rokovania o výsledkoch minulého roka dodal generálny riaditeľ RTVS Václav Mika, medziročne napríklad rástli mzdy o sedem percent. Mika upozornil aj na to, že rozhlasová a televízna časť RTVS sa snažia čo najviac spolupracovať a využívať vlastné, interné kapacity. Až do olympiády sa kontinuálne posilňovalo spravodajstvo, televízia sa viac začala venovať detským divákom. Úpravy priniesol rok 2013 aj Slovenskému rozhlasu, kde sa ďalej „dolaďujú“ formáty jednotlivých staníc SRo.

Popri hodnotení vlaňajšieho programu, ktorému však bude na najbližších rokovaniach rady podrobnejšie venovaná výročná správa, avizoval riaditeľ programu televíznej časti RTVS Tibor Búza i prípravu viacerých pôvodných filmových projektov pre televíziu. Je medzi nimi aj 12-dielny hraný seriál pre 12– až 14-ročné deti s pracovným názvom SuperSieť. Zatiaľ je hotová pilotná epizóda, ktorá RTVS presvedčila o kvalite a zmysle výroby seriálu.

V súčasnosti sa koná druhá vlna kastingov, pričom natáčať sa bude v Košiciach a v okolí Banskej Bystrice. Projekt uspel aj na Audiovizuálnom fonde. RTVS pripravuje do budúceho roku výrobu ďalších hraných seriálov. Tento rok je okrem iného v pláne napríklad nový večerný seriál a na Vianoce chce RTVS priniesť novú rozprávku.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS