Doživotných zákazov šoférovať pribúda

Dva roky po presadení zásady trikrát a dosť pre opitých vodičov sa ukazujú prvé výsledky tejto pasce na pijanov. Doživotný zákaz šoférovania dostal najnovšie 41-ročný muž z Dolnej Stredy. Polícia ho prichytila v nedeľu na obed, keď nafúkal 2,6 promile. Nebolo to prvýkrát, čo šoféroval opitý.

27.02.2014 10:30
debata (2)

„Polícia muža zadržala a obvinila z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Sudca vodičovi uložil trest odňatia slobody na osem mesiacov s podmienečným odkladom na osemnásť mesiacov,“ uviedla trnavská policajná hovorkyňa Martina Kredatusová s tým, že muž dostal zároveň doživotný zákaz šoférovania, keďže za rovnaký trestný čin bol už dvakrát odsúdený.

Nejde o prvého vodiča u nás, ktorý dostal najprísnejší trest. Tým bol iba 23-ročný mladík z Klátovej Novej Vsi, ktorý prišiel doživotne o vodičský ešte v máji 2012, teda iba pol roka po novele zákona o cestnej premávke s touto možnosťou. Policajti ho dvakrát predtým chytili podnapitého ešte ako neplnoletého.

Riaditeľ Centra pre liečbu drogových závislostí Ľubomíra Okruhlicu vraví, že šoféri sa na Slovensku dlhodobo neboja piť, keď si sadajú za volant. Už od hranice jedného promile je pritom schopnosť riadiť auto znížená. „Pri vyšších hodnotách sa schopnosť znižuje už výrazne. Namerané hodnoty však neodrážajú celkom, kto koľko pil, pretože u každého sa alkohol prejavuje inak. Rolu zohráva aj zvyk naň,“ vraví.

Podľa zákona je trestným činom jazda s alkoholom v krvi nad jedno promile. Doživotne príde o vodičský každý, kto sa tohto trestného činu dopustí trikrát za obdobie desať rokov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol za volantom #šoféri