Kyanid zabil rieku ako požiar les

Viac ako päť rokov bude trvať, kým sa do rieky Poprad vráti život. Smrtiaci kyanid, ktorý pred dvomi týždňami niekto vypustil do vody, v nej zahubil všetko živé, ryby aj rastliny.

27.02.2014 13:00
Huncovce, rieka Poprad, ryby Foto: ,
Na snímke mladý rybár vysypáva mŕtve ryby do nádoby počas výlovu uhynutých rýb v rieke Poprad neďaleko Huncoviec 15. februára 2014.
debata (16)

Inšpektori, ktorí pátrajú po zdroji otravy, sa zamerali na priemyselnú zónu Matejovce. Polícia už začala trestné stíhanie pre ohrozenie životného prostredia. Ekologická katastrofa je taká vážna, že páchateľ môže skončiť s najvyššou možnou pokutou 166-tisíc eur. Takú vysokú sankciu doteraz nedostal nik.

„Ak sa nájde vinník, ktorý spôsobil túto katastrofu, mal by znášať všetky dôsledky,“ tvrdí riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko. To môže byť aj najvyššia pokuta vo výške 166-tisíc eur. Podľa neho má otrava rieky kyanidom rovnaký dosah ako požiar lesa. „V oboch prípadoch je zničené všetko živé. Rieka Poprad je tak teraz kvôli otrave prakticky sterilná. Potrvá roky, kým sa dostane do pôvodného stavu. Pritom je to územie európskeho významu,“ vysvetlil Majko.

Riaditeľ správy parku nedokáže pochopiť, že také niečo sa môže stať aj v roku 2014. „Nie sme na začiatku priemyselnej revolúcie, keď sa kvôli pokroku vo výrobe nehľadelo na následky,“ podotkol Majko.

Polícia začala trestné stíhanie pre prečin ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobanik spresnil, že polícia pribrala aj znalca z odboru vodného hospodárstva, ktorý bude skúmať vzorky vody a tiel uhynutých rýb. Okrem pokuty môže páchateľ skončiť aj rok vo väzení.

Podľa Michala Štefáneka, hovorcu Slovenskej inšpekcie životného prostredia, rozbor vody ukázal, že koncentrácia kyanidu v rieke Poprad prekročila povolenú hranicu dvadsaťnásobne. „V telách mŕtvych rýb sa našla toxická látka, ktorá spôsobila ich úhyn,“ povedal Štefánek. Keďže rieka Poprad bola znečistená na niekoľkokilome­trovom úseku od popradskej mestskej časti Matejovce smerom na Kežmarok, inšpektori sa sústredili hlavne na oblasť pri priemyselnej zóne v Matejovciach. Tam pôsobia dve väčšie firmy, jedna z nich vyrába práčky, druhá bojlery.

Kyanid v priemysle používajú iba špecifické podniky. „Najbežnejšie sa využíva pri galvanotechnike, napríklad pri zlátení, ale aj výrobe kontaktov. Ide o vylučovanie kovov z roztokov,“ spresnil Ján Híreš, riaditeľ Ústavu anorganickej chémie, technológie a materiálov Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Dodal, že táto chemikália patrí medzi nebezpečné jedy a preto musí byť špeciálne uskladňovaná a presne evidovaná.

Juraj Příhoda, veterinár špecializujúci sa na ryby a zároveň súdny znalec v odvetví rybárstvo a rybnikárstvo, si tiež myslí, že za únikom stojí firma alebo prevádzka, kde pochrómovávajú kovy pomocou galvanizácie. „Vo všetkých takýchto továrňach by malo byť zariadenie, ktoré monitoruje množstvo vypúšťanej vody. Tak sa dá skôr určiť aj vinník prípadnej ekologickej havárie. Pomocou tohto zariadenia som už v minulosti usvedčil aj firmu z banskobystrického regiónu,“ tvrdí Příhoda. Dodal, že otrava na rozdiel od choroby či udusenia zabije celý ekosystém.

Podľa veterinára je ťažké odhadnúť, kedy sa do rieky vráti život. Rybári budú môcť do rieky vysadiť nové ryby už v apríli. Má to však háčik. „Musia to byť väčšie a dospelé jedince, ktoré sú odolnejšie. Prirodzená reprodukcia nastane až v priebehu niekoľkých rokov,“ povedal znalec s tým, že na pôvodnú úroveň sa ekosystém dostane až o päť či šesť rokov.

„Najviac uhynulo lipňov tymianových, pstruhov potočných, podustiev či čereblí. Tie nám odchádzali doslova pred očami,“ nešťastne hovorí predseda popradskej mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Štefan Kolcun. Spolu s ostatnými kolegami rybármi je mu jasné, že ťažšie ako náhrada finančných škôd bude návrat ekosystému k pôvodnému stavu. „Výška finančných škôd ešte nie je celkom vyčíslená. Budeme sa snažiť rieku čo najskôr zarybniť, len ide o to, či kyanid neostal na dne rieky alebo v jej bezprostrednom okolí,“ vysvetlil Kolcun. „Zatiaľ čakáme na výsledky rozborov, ale počkáme si aj na výsledok vyšetrovania,“ uzavrel šéf popradských rybárov.

Hromadný úhyn rýb zaznamenali pracovníci Slovenského vodohospodárskeho podniku v polovici februára na zhruba sedemkilometrovom úseku rieky Poprad v smere od Matejoviec až po Huncovce. Vyšetrovaním sa zatiaľ zistilo, že ryby zabil kyanid. Ten zničil prakticky celý ekosystém a spôsobil tak v časti rieky ekologickú katastrofu.

© Autorské práva vyhradené

16 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Ryby #životné prostredie #kyanid #rieka Poprad