Najvyšší súd potvrdil Varehovi jedenásť rokov odňatia slobody

Na 11-ročný úhrnný nepodmienečný trest odňatia slobody odsúdil vo štvrtok trojčlenný senát Najvyššieho súdu SR (NS SR) veľkopodnikateľa Mikuláša Varehu, označovaného za kráľa Zemplína, v kauze krátenia a neodvedenia daní a poistného v rámci obchodovania s lykožrútom a euroočkami.

27.02.2014 13:10
Mikuláš Vareha Foto:
Podnikateľ Mikuláš Vareha počas jeho zadržania do väzby.
debata (10)

Senát NS SR vo štvrtok tak na svojom verejnom zasadnutí zamietol odvolanie obžalovaného a potvrdil januárový verdikt Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). Keby NS SR dnes právoplatne nerozhodol, dostal by sa už v piatok 28. februára Vareha na slobodu, keďže bol vo väzbe už tri roky.

„Prvostupňový súd konanie obžalovaného správne posúdil. Správne posúdil znalecké posudky a aj výpovede svedkov. Trest, ktorý mu bol uložený je zákonný a správny,“ zdôvodnil mimo iného rozhodnutie NS SR predseda senátu. Dnešný verdikt je právoplatný a nie je možné voči nemu sa odvolať. Obžalovaným neboli zrealizované obchody, ktoré uvádzal, išlo o fiktívne obchody, ktorými sa snažil len získať nadmerné odpočty daní.

Podnikateľa 23. januára tohto roku opätovne ŠTS v Pezinku pracovisko Banská Bystrica odsúdil na úhrnný trest odňatia slobody v dĺžke 11 rokov. Nižší súd ho uznal vinným zo spáchania pokračujúcich trestných činov skrátenia dane a poistného a neodvedenia dane a poistného.

Rozhodnutie nebolo právoplatné, keďže obžalovaný sa voči verdiktu odvolal. O odvolaní v rekordne krátkom čase, len mesiac od vynesenia rozsudku nižšieho súdu, rozhodoval NS SR.

Štvrtkového verejného zasadnutia sa Mikuláš Vareha nezúčastnil a súhlasil s pojednávaním v jeho neprítomnosti. Obhajoba žiadala senát NS SR, aby vec vrátil naspäť ŠTS, keďže obžalovanému bolo odopreté právo na obhajobu. Vareha vystriedal od prípravného konania, vrátane náhradných obhajcov, až šesť advokátov.

Vareha si má, podľa verdiktu ŠTS, odpykať trest v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia. ŠTS mu udelil aj peňažný trest 100-tisíc eur. Ako náhradný trest určil rok za mrežami.

Obžalovaný sa aj v januári vzdal práva byť prítomný pri vyhlásení rozsudku. Výslovne žiadal, že nechce byť na ňom prítomný zo zdravotných a osobných dôvodov. V práve posledného slova uviedol, že je nevinný a žiadal, aby ho súd oslobodil v celom rozsahu.

Podľa obžaloby Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Mikuláš Vareha spáchal svojou trestnou činnosťou škodu 58,1 milióna eur. Obvinený zastupoval v tomto prípade 11 vlastných spoločností, ktoré obchodovali vzájomne medzi sebou.

Trestnú činnosť mal páchať v rokoch 2008 – 2011, najmä v okrese Trebišov. Fiktívne v účtovných a daňových dokladoch deklaroval obchodovanie s 55,306 miliónmi euroočiek (štepné prúty jabloní) a so 414,2 miliónmi kusov lykožrúta. Dovedna Mikuláš Vareha pôsobil v 72 firmách a v súčasnosti približne 2000 rozličných, najmä civilných sporoch.

O vrátení kauzy veľkopodnikateľa na ŠTS, ktorého už v apríli 2013 tento súd odsúdil neprávoplatne na 11-ročný trest odňatia slobody, rozhodol NS SR. Sudca ŠTS po januárovom vyhlásení rozsudku odôvodnil, že senát vykonal dokazovanie v rozsahu, v akom to NS SR prikázal. ŠTS dospel k záveru, že je tu rad silných dôkazov, že obchody sa neuskutočnili a sú fiktívne.

„Z môjho pohľadu sa ani nič iné nedalo čakať, pretože ani NS SR nevytkol žiadne skutkové chyby žiadne chyby dokazovania. Poukázal len na niektoré procesné postupy, a to nemohlo mať vplyv na ďalší rozsudok,“ povedal v januári k rozsudku prokurátor ÚŠP Ján Šanta.

Dodal vtedy tiež, že Varehovi skončí trvanie väzby 1. marca. Prokurátor vo svojej záverečnej reči uviedol, že bolo dokázané, že nie je možné zobchodovať uvádzané množstvo lykožrútov a euroočiek. Išlo len o vytvorenie zdania ekonomickej činnosti. Mikuláša Varehu navrhol uznať za vinného a udeliť mu 11-ročný aj peňažný trest.

Obhajca naopak navrhoval svojho klienta v celom rozsahu oslobodiť. Podľa Varehu boli jeho práva na obhajobu porušené od začiatku. Pokračoval, že v jeho firmách sa uskutočnil rekordný počet daňových kontrol v SR. Celé jeho trestné stíhanie je podľa neho neštandardné, pričom nemal možnosť preštudovať si vyšetrovací spis v prípravnom konaní. Na ŠTS sa začalo hlavné pojednávanie s podnikateľom 5. novembra 2012. ŠTS vypočul viacero svedkov, medzi inými z Finančnej správy SR, odborníkov, znalca z odboru ekonomiky aj zamestnancov, ktorí pracovali v spoločnostiach obžalovaného.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #súd #Mikuláš Vareha