Vznikla Strana demokratického Slovenska, predsedom je Kozlík

Europoslanca zvoleného za HZDS Sergeja Kozlíka v Košiciach na ustanovujúcej schôdzi zvolili za predsedu novej Strany demokratického Slovenska (SDS). Podpredsedami sú Andrea Šimurdová a Stanislav Čižmárik.

08.03.2014 16:16
Sergej Kozlík, HZDS Foto: ,
Sergej Kozlík.
debata (54)

„Sme nová stredoľavá strana s novými stanovami. Nie sme nástupníkom HZDS a výrazne sa líšime. Napríklad u nás sú voľby tajné. V súčasnosti budujeme stranícke štruktúry na úrovni krajov a okresov. Chceme byť účinnou protiváhou strany Smer a ponúknuť alternatívu voličovi z ľavého a stredového spektra,“ povedal pre novinárov Kozlík. Nová strana sa chce zúčastniť na voľbách europoslancov, v ktorých ako líderka kandiduje bývalá poslankyňa HZDS Irena Belohorská, dvojkou je Sergej Kozlík a postaviť chcú ďalších kandidátov. „

Hlavným cieľom je uspieť v komunálnych voľbách a doviesť stranu úspešne do parlamentných volieb tak, aby sa stala parlamentnou stranou," povedal Kozlík.

Účastníci schválili základné desaťbodové memorandum s princípmi svojej politiky. SDS sa chce opierať o tri základné piliere – národný, sociálny a kresťanský, pričom rešpektuje rôznorodosť vierovyznaní a práva národnostných, etnických a ďalších menšín. Zasadzujú sa za podporu rodiny. Chcú kvalitnú a modernú organizáciu štátu ako základ pre fungovanie demokracie a spokojnosť občanov. Pre rast zamestnanosti chcú podporovať nielen zahraničných, ale aj domácich investorov a podnikateľov. Naplniť chcú strategické zámery Slovenska v agropotravinovom sektore a v hospodárení s vodou, pričom chcú zaviesť prísne pravidlá pre nadobúdanie pôdy zahraničnými subjektmi. Európsku úniu ponímajú ako úniu národných štátov a budú dôrazne rozlišovať, ktoré kompetencie preniesť na EÚ a ktoré ponechať v rukách národných štátov, regiónov a samosprávy.

Ako uviedol Kozlík, pre založenie strany vyzbierali okolo 15 000 podpisov a 5. marca zaregistrovali stranu na ministerstve vnútra. Dnes má strana 50 členov. Kozlík nepoprel, že medzi zakladajúcimi členmi strany sú bývalí členovia zaniknutej HZDS. Očakáva, že do novej strany vstúpi približne jedna tretina z niekdajšej členskej základne HZDS.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Sergej Kozlík #Strana demokratického Slovenska