Čižnár potrestá krajského prokurátora z Nitry

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ukazuje, že neváha potrestať vlastných aj vo vyšších funkciách. Za pochybenia dvoch prokurátoriek z Nitry v kauze brutálnej bitky v bare Mariatchi bude okrem nich niesť zodpovednosť aj ich šéf, krajský prokurátor Vojtech Ernest.

11.03.2014 12:00 , aktualizované: 15:19
Jaromír Čižnár, prokurátor Foto: ,
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (17)

O návrhu vedenia Generálnej prokuratúry na potrestanie Ernesta a dvoch prokurátoriek podľa informácií Pravdy bude rozhodovať disciplinárna komisia. Kedy tak bude, nie je známe. Návrh už Generálna prokuratúra zaslala disciplinárnej komisii, obom prokurátorkám aj Ernestovi. Kým ho títo nedostanú, odmieta Čižnár celý prípad komentovať. „Generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte pred odchodom na pracovnú cestu do Budapešti minulý týždeň prijal opatrenia v danej veci, o ktorých však budú najskôr oboznámení tí, ktorých sa to týka,“ reagovala pre Pravdu hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Prokuratúra zatiaľ neprezradila, aké tresty navrhla. Podľa zákona môže disciplinárna komisia rozhodnúť o písomnom pokarhaní, zrážkach z platu, preložení na iné pracovisko, ale aj odvolaní z funkcie.

Prípad sa stal vlani v októbri, keď po hádke útočila skupina mladých mužov na obsluhu baru Mariatchi. Traja ľudia pri tom utrpeli zranenia, ktoré si vyžiadali liečenie viac ako 42 dní. Traja z útočníkov napadli ten istý bar aj 1.¤januára 2014. Vyšetrovateľ v januári obvinil päť osôb zo zločinov ublíženia na zdraví v štádiu pokusu a výtržníctva. Rozhodnutím prokurátora Okresnej prokuratúry v Nitre však pätica obvinených nebola vzatá do väzby a prepustili ich na slobodu. Okresná prokuratúra prepustenie týchto mužov označila za chybu polície, ktorá podľa nej nenazbierala dostatok dôkazov.

Čižnár po preštudovaní materiálov pred poslancami parlamentu priznal viaceré vážne pochybenia dvoch prokurátoriek. Šéf krajskej prokuratúry Ernest im aj napriek tomu udelil mierne tresty.

Dozorujúcu prokurátorku, ktorá spis videla až po prevalení kauzy v médiách a neskúmala, prečo by mali páchatelia zostať vo väzbe, Ernest len napomenul. Druhá za to, že počas služby nespísala záznam, že polícia zadržala podozrivé osoby a záznam o ich prepustení z väzby, dostala od krajského šéfa len výčitku.

Vyjadrenie GP SR k článku v denníku Pravda

Zverejnené informácie dnes (11. 3. 2014) v denníku Pravda pod názvom článku „Čižnár potrestá krajského prokurátora z Nitry“ sú skreslené a zavádzajúce. Generálny prokurátor nikdy informácie o prijatých opatreniach vo vzťahu ku konkrétnym osobám nešpecifikoval. Platí včerajšie vyhlásenie, že „generálny prokurátor Jaromír Čižnár ešte pred odchodom na pracovnú cestu do Budapešti (v dňoch 6. až 7. marca) prijal opatrenia v danej veci, o ktorých však budú najskôr oboznámení tí, ktorých sa to týka“.

PhDr. Andrea Predajňová hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR

© Autorské práva vyhradené

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Nitra #prokurátor