Etické zásady chystajú aj prokurátori

Otázku dodržiavania etiky v justícii riešia v súčasnosti nielen sudcovia. Záväzný etický kódex chystá aj Generálna prokuratúra, ktorá chce prokurátorov za ich prešľapy automaticky trestať. Vlastný systém vyvodzovania dôsledkov majú aj advokáti, exekútori či notári.

11.03.2014 12:30
debata (4)

V prípade prokurátorov, ktorých je asi 900, by mal byť dokument o etických pravidlách hotový do konca mája. „Bude úzko prepojený so zákonom o prokurátoroch a právnych čakateľoch a chceme, aby sa na základe jeho porušenia mohla vyvodzovať disciplinárna zodpovednosť,“ približuje prvý námestník generálneho prokurátora René Vanek. Súčasný zákon sa totiž pri prokurátoroch odvoláva na etický kódex, ktorý však nikde spísaný nie je. Jeho znenie by podľa Vaneka malo byť precízne.

Pozmeniť by sa mal aj proces trestania prokurátorov za ich prehrešky, ktorý presadila exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. Tá zrušila odvolaciu komisiu na Generálnej prokuratúre, na ktorú sa dovtedy mohli prokurátori v prípade nespokojnosti s rozhodnutím odvolať. Namiesto toho sa dnes v takýchto prípadoch môžu obracať na krajské súdy. „Ani jeden z týchto prípadov na krajských súdoch ešte nebol ukončený,“ uvádza Vanek s tým, že navrhnú návrat k pôvodnému modelu, čo by malo aspoň o niečo odbremeniť súdy.

Ostatné povolania v rámci justície písomné pravidlá správania majú. Advokáti za svoj kódex považujú advokátsky poriadok. V prípade, ak ho niektorý advokát poruší, dostáva sa pred disciplinárnu komisiu Slovenskej advokátskej komory. Ročne vraj ide o desiatky podnetov. „Najčastejšie riešime niekoho na základe podnetu klienta napríklad za vyúčtovanie za poskytnuté právne služby či za komunikáciu s klientom,“ vraví predseda komory Ľubomír Hrežďovič. Prvý trest podľa jeho slov padol dokonca už aj za neprimerané oblečenie advokáta, ktorý na pojednávanie prišiel v rifliach a tričku.

Trestaniu prešľapov vo vlastných radoch sa nebránia ani Notárska komora SR či Slovenská komora exekútorov. V prípade oboch vraj kontrola organizáciami plne funguje. Jedinou slabinou systému je podľa prezidenta komory exekútorov Miroslava Pallera slabý záujem o členstvo v disciplinárnej komisii, ktoré je dobrovoľné.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Generálna prokuratúra #prokurátori #etické zásady