Lajčák: Výmena veľvyslancov nesúvisí s voľbou prezidenta

Stredňajšie vládne schvaľovanie návrhov na odvolanie desiatky veľvyslancov a ich nahradenie novými nástupcami nijako nesúvisí s nastávajúcimi voľbami hlavy štátu, ktorá diplomatické výmeny napokon svojím podpisom uzatvára.

12.03.2014 14:34
Lajčák, diplomacia, minister zahraničia Foto: ,
Šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák.
debata (5)

Súvislosť s blížiacimi sa voľbami prezidenta dnes odmietol šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák. „Mám byť kritizovaný za to, že robím svoju prácu? Veď Slovensko má zhruba 70 veľvyslancov v zahraničí, na tomto poste pôsobia obvykle štyri roky. Z toho si vyrátajte, že zhruba sedemnásť by sme mali ročne obmieňať – a to je presne to čo robím,“ vysvetľoval Lajčák.

Aký súvis s tým majú prezidentské voľby, pýtal sa minister. Všetci navrhnutí na nových veľvyslancov sú podľa jeho slov kariérni diplomati a zamestnanci ministerstva zahraničných vecí. „Keby v tom niekto ešte chcel niečo hľadať, lebo nepochybujem, že sa takí nájdu, tak chcem ubezpečiť, že ten proces trvá pár týždňov,“ dodal Lajčák s tým, že všetci veľvyslanci tak budú odchádzať s poverovacími listinami nového prezidenta. „Nemusí mať nikto obavu, že sa tu kuje niečo nekalé.“ Lajčák sa neobáva, že by cez nového prezidenta nemusel niektorý z navrhovaných prejsť. „Ja si neviem predstaviť, ako by niekto mohol nesúhlasiť s tým, aby bol veľvyslancom skúsený kariérny diplomat, ktorý má za sebou roky pôsobenia v zahraničí a je kmeňovým zamestnancom ministerstva zahraničných vecí. Ja si za svojou prácou stojím a obhájim si každú personálnu nomináciu, ktorú som kedy predložil,“ vyhlásil.

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka aktuálna výmena veľvyslancov nie je kauzou. „Štandardne sa v tomto období robia výmeny,“ povedal Kaliňák s tým, že toto sú rotácie ľudí, ktorí končia, nikto nie je odvolávaný.

Schvaľovanie návrhov na odvolanie a vymenovanie hláv ambasád sa uskutočňuje v tajnom režime, takže ich mená zatiaľ nie sú známe. V aktuálnom balíku sú posty veľvyslancov v menších aj väčších krajinách.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Lajčák