Veriaci sa ospravedlnili za napadnutie kňaza po omši za Bezáka

Približne 300 veriacich sa v liste ospravedlnilo trnavskému arcibiskupovi Jánovi Oroschovi za napadnutie kňaza po omši, ktorú slúžil za odvolaného arcibiskupa Róberta Bezáka, ale zároveň ho prosia, aby kňaza Jána Košiara preložil do inej diecézy.

14.03.2014 11:46
debata (58)

Kňaz Ján Košiar, ktorý 1. marca v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave slúžil svätú omšu, pozmenil úmysel svätej omše, ktorá mala byť obetovaná za zdravie a Božiu milosť pre Róberta Bezáka. Úmysel za Bezáka formuloval: „za obrátenie Róberta Bezáka, za to, aby priznal svoj omyl a bol poslušný voči Svätému Otcovi“.

Prívržencov Bezáka to natoľko rozčúlilo, že kňaza po omši napadli. Kričali na neho, ťahali ho za kabát a nechceli ho pustiť von z kostola. „Je nám ľúto, že v dôsledku emočného vypätia vyvolaného Jánom Košiarom jeden veriaci nezvládol situáciu a ospravedlňujeme sa za to. Máme však za to, že impulzom spôsobiacim incident v kostole neboli veriaci, ktorí sa prišli pomodliť za arcibiskupa Bezáka, ale nevhodné vystúpenie kňaza Jána Košiara,“ napísali veriaci v liste, ktorý má agentúra SITA k dispozícii. Pri príležitosti 54. narodenín arcibiskupa Róberta Bezáka sa na výzvu Trnavčanov konali sväté omše na Slovensku, v Českej republike a v ďalších krajinách. Úmysel svätých omší bol oznámený a jednotne podávaný „za zdravie a Božiu milosť pre arcibiskupa Róberta Bezáka“.

Veriaci v liste upozorňujú, že úmysel svätej omše bol zadaný v bazilike sv. Mikuláša v Trnave, ktorý osobne zapísal miestny dekan Vojtko na 1. marca 2014 o 18:30. Svätá omša bola s týmto úmyslom zverejnená aj vo farských oznamoch na 7. nedeľu v období cez rok. „Máme za to, že celebrujúci kňaz neoprávnene zmenil úmysel svätej omše. Je povinnosťou odslúžiť svätú omšu presne s tým úmyslom, aký bol zadaný. Tak, ako Košiar úmysel svätej omše definoval, úplne zmenil jeho obsah a z arcibiskupa Bezáka urobil "vinníka“, či „hriešnika“, ktorý sa má obrátiť a kajať. Ak sa vyjadril, že sa má obrátiť, implicitne povedal, že sa od Boha vzdialil veľkým hriechom (Katechizmus, 1423)," zdôrazňujú veriaci v liste.

Inou možnosťou vysvetlenia obrátenia by bolo podľa nich prijatie viery človekom, ktorý doteraz nepoznal Krista, čo však nie je prípad arcibiskupa Róberta Bezáka. „Nemáme žiadne vedomosti o tom, že by boli o arcibiskupovi Bezákovi známe nejaké vážne previnenia a že by bol potrestaný podľa cirkevného práva. Ak kňaz Ján Košiar vyslovil vetu, že má uznať svoj omyl, povedal tým, že arcibiskup Bezák nejaký zásadný omyl urobil. Ani takáto skutočnosť nie je verejne známa. A nakoniec, ak kňaz Ján Košiar vyzval arcibiskupa Róberta Bezáka k poslušnosti voči Svätému Otcovi, vyjadril tým, že arcibiskup Bezák je neposlušný voči Svätému Otcovi. Ani k takémuto vyjadreniu nemal kňaz žiadne odôvodnenie,“ myslí si skupina veriacich.

Slová, ktoré vyslovil kňaz Ján Košiar považujú veriaci za ohováranie, osočovanie, ktoré ničia dobré meno a česť arcibiskupa Bezáka. Konanie kňaza Jána Košiara bolo podľa ich názoru hrubým verejným porušením zákona lásky a pravdy. „Slová vyslovil na svätej omši, na ktorú prišli z dôvodu verejne ohláseného úmyslu aj mnohí veriaci, ktorých odvolanie a nejasná situácia okolo arcibiskupa Róberta Bezáka hlboko zasiahla, veria mu a hľadajú cestu k jej porozumeniu a náprave. Táto skutočnosť bola teda predvídateľná a Jánovi Košiarovi musela byť známa,“ napísali veriaci, podľa ktorých v každom prípade kňaz Ján Košiar vyburcoval emócie, spôsobil pohoršenie, prekročil svoje kompetencie a otvorene deklaroval rozdielnosť názorov vo veľmi vážnej veci.

„Navyše rozdúchal vášne a rozhorčil veriacich,“ konštatovali v liste s tým, že za 20 mesiacov od odvolania arcibiskupa Bezáka nedošlo k žiadnym incidentom. Všetky ostatné sväté omše v Trnave za arcibiskupa Bezáka prebehli dôstojne a pokojne a ani z iných miest nie sú známe žiadne konfliktné situácie.

Veriaci sa na arcibiskupa Oroscha obrátili s prosbou, aby z konania kňaza Jána Košiara vyvodil patričné dôsledky. „S uvedomením si vážnosti situácie a v snahe vyhnúť sa podobným konfliktom vyjadrujeme obavy z jeho ďalšieho pôsobenia v Trnave. Existuje riziko opätovného nezvládnutia situácie týmto kňazom a následným nepredvídateľným reakciám. Nechceme si vziať na seba zodpovednosť za prípadné následky takých skutkov a považujeme za svoju kresťanskú povinnosť upozorniť Vás na možné riziká. Zvážte, prosím, či by pre zachovanie pokoja a zmenšenie napätia v Trnave nebolo vhodné kňaza preložiť do inej diecézy,“ vyslovilo v liste prosbu 283 veriacich.

Róberta Bezáka odvolali z čela Trnavskej arcidiecézy v lete 2012. Pápež Benedikt XVI. sa tak rozhodol na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila 22. januára až 1. februára 2012. V decembri 2013 Róbert Bezák odišiel do kláštora redemptoristov v Bussolengu neďaleko talianskej Verony. V tamojšom kláštore začal život rehoľníka.

58 debata chyba
Viac na túto tému: #cirkev #Ján Orosch #Róbert Bezák