SDKÚ: Smer by mal stiahnuť Flašíkovú z kandidátky

SDKÚ vyzýva stranu Smer, aby stiahla Moniku Flašíkovú-Beňovú z kandidátky do eurovolieb pre jej názory na krymské referendum.

18.03.2014 11:25
Monika Flašíková-Beňová Foto:
Monika Flašíková-Beňová.
debata (114)

Ako povedal na tlačovej besede predseda SDKÚ Pavol Frešo, celá EÚ odmietla uznať referendum na Kryme a preto bol šok pre jeho stranu, keď dlhoročná poslankyňa EP hovorí o rešpektovaní výsledkov referenda. Podľa neho je hanba, že Flašíková-Beňová rešpektuje výsledky nelegitímneho referenda.

„Flašíková-Beňová je hanbou a robí Slovensku hanbu svojím vyjadrením, pretože ako dvojka na kandidátke sa nemôže vyjadrovať v rozpore s názorom vlády,“ vyhlásil Frešo. Podľa neho ľudia, ktorí takýmto spôsobom podporujú agresívne správanie sa a fiktívne referendá, ohrozujú bezpečnosť v celej Európe. Slovenský eurokomisár Maroš Šefčovič ako líder kandidátky Smeru nemôže strkať hlavu do piesku, ale musí v tomto prípade rázne konať. „Čo je ťažké pre európskeho byrokrata, ale dúfajme, že zaberie, lebo hanba je obrovská,“ dodal s tým, že Šefčovič nemôže dopustiť, aby mal okolo seba ľudí s takto extrémistickým názorom v totálnom rozpore s EÚ. Podľa podpredsedu SDKÚ Ivana Štefanca europoslankyňa by sa mala ospravedlniť občanom Slovenska za svoje škandalózne výroky.

PIANO

Prečítajte si aj glosu Mariana Repu Kto sa zahráva s ohňom. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Neuznanie krymského referenda Spojenými štátmi a ďalšími krajinami nie je podľa europoslankyne Moniky Flašíkovej-Beňovej v poriadku. Ako povedala, ak príde 85 percent obyvateľov autonómnej časti na referendum a z nich sa 95 percent vyjadrí, že si inak predstavujú svoje postavenie, nemôže nikto povedať, že to bude ignorovať. Flašíková-Beňová odmieta prirovnávať Krym ku Kosovu alebo slovenským Maďarom. „To sú rozdielne veci. Na Slovensku nemáme autonómnu časť. Tam došlo na referendum 85 percent obyvateľov,“ povedala. Podľa nej je hanba, ako si niekto takto predstavuje demokraciu. „Jedného dňa si politici povedia, že nerešpektujú volebný výsledok. Ľudia sa na Kryme rozhodli. USA urazila 85 percent obyvateľov Krymu. Ja demokraciu rešpektujem, aj keď jej výsledok nie je pre mňa pozitívny,“ dodala.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #SDKÚ #MOnika Flašíková-Beňová #Pavol Frešo