Dnes sa oficiálne začne jar

Jar sa podľa astronomických výpočtov začne dnes presne o 17.57 h. Je deň jarnej rovnodennosti, deň bude rovnako dlhý ako noc. Jeho tradičná ohlasovateľka, prvá lastovička, už stihla zavítať do okolia Lučenca.

20.03.2014 08:00
čerešňa, kvet Foto: ,
Príchod jari je oddávna jedným z najväčších sviatkov.
debata

Podľa Jána Gúgha zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti sa prví lastovičí „prieskumníci“ objavili 17. marca pri obci Holiša. „V porovnaní s minulým rokom prišla prvá lastovička o 4 dni skôr, nie je to nič výnimočné. Vždy sa vracajú okolo 20. marca,“ naznačil. Lastovičky majú za sebou vyše 10-tisíc kilometrov, letia zo zimovísk južne od Sahary. Už o niekoľko dní sa k nim pridajú bociany, kukučky, belorítky a ďalší migranti, ktorí si na území Slovenska budú budovať hniezda. Potrebujú k tomu viac tepla, a teda dlhší deň ako noc, čo sa začne diať práve oddnes.

Za prvý jarný deň všetci považujú 21. marec. Príchod jari sa však z astronomického hľadiska stále posúva o čosi skôr. Podľa generálneho riaditeľa Slovenskej ústrednej hvezdárne v Hurbanove Mariána Vidovenca za posun jarného bodu môže to, že používame prestupné roky. Je za tým aj špecifický pohyb Zeme zvaný precesia, ktorý sa dá prirovnať k pohybu, aký vykonáva detský vĺčik. „Zem sa neotáča len okolo svojej osi, ale aj samotná zemská os vykonáva ďalší pohyb a točí sa okolo ďalšej osi. Krúži dookola, ale veľmi pomaly, celý tento pohyb trvá 25 725 rokov,“ podotkol. Toto obdobie astronómovia volajú Platónsky rok.

Príchod jari je oddávna jedným z najväčších sviatkov. Na Slovensku ho vítali vynášaním slamenej Moreny, ktorú na záver pochodu po dedine ľudia spálili alebo hodili do potoka. Kresťania si na začiatku jarného obdobia pripomínajú zmŕtvychvstanie Ježiša Krista.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rovnodennosť #lastovičky #jarné počasie