Poslanci rokujú o zmene ústavy, podľa Poliačika KDH uzavrelo zmluvu s diablom

Manželstvo nepotrebuje ústavnú ochranu, pomôcť treba nezosobášeným párom a párom rovnakého pohlavia. Tvrdí to poslanec SaS Martin Poliačik. Dohodu medzi Smerom a KDH na zmenách v justícii a na definícii manželstva ako zväzku jedného muža a jednej ženy označil za zmluvu s diablom.

20.03.2014 11:24
Martin Poliačik Foto: ,
Martin Poliačik, poslanec SaS.
debata (40)

Novinky v justícii a definíciu manželstva ako zväzku muža a ženy v Ústave SR prináša návrh novely ústavy z dielne Smeru a KDH. Iniciatívu predstavil na úvod tretieho rokovacieho dňa 33. schôdze NR SR predseda NR SR Pavol Paška (Smer).

V justícii sa má podľa novely od septembra oddeliť funkcia predsedu Najvyššieho súdu SR a šéfa Súdnej rady SR a zrušiť trestnoprávna imunita sudcov. Predsedu Súdnej rady by mala voliť rada samotná a nie vyberať prezident, ako bol pôvodný návrh Smeru. Z novely vypadli aj Ficom presadzované bezpečnostné previerky všetkých sudcov vykonávané Národným bezpečnostným úradom, ktoré opozícia kritizovala. Ak by zostali, KDH by novelu nepodporilo. Paška však tvrdí, že sudcovia by mali prejsť istou formou kontroly či preverenia a ak sa nejaká podoba zisťovania spôsobilosti sudcov do návrhu v druhom čítaní nedostane, Smer za konečnú novelu nezahlasuje.

Ústava SR sa má zároveň rozšíriť o dve vety: „Manželstvo je jedinečným zväzkom jedného muža a jednej ženy. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru“. Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: „Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých.“

Proti dohode Smeru a KDH, ktorá vznikla krátko pred prezidentskými voľbami, protestovali viacerí opoziční poslanci. Okrem iného žiadali, aby sa rokovanie o návrhu presunulo na čas po druhom kole voľby hlavy štátu. Paška však stanovil termín rokovania na štvrtok a Smer spolu s KDH presun zamietli.

Hrušovský: Schvaľovanie novely ústavy má byť sviatkom

Schvaľovanie novely Ústavy SR by malo byť sviatkom a celá slovenská spoločnosť by sa mala tešiť, lebo to bude viesť k zlepšeniu pomerov na Slovensku. Počas rozpravy to vyhlásil predseda poslaneckého klubu kresťanských demokratov Pavol Hrušovský.

Na margo spojenectva Smeru a KDH pri zmene ústavy Hrušovský poznamenal, že si o ňom ľudia môžu myslieť čo chcú, ale napokon sa našla odvážna ústavná väčšina reagujúca na nespokojnosť ľudí. „Roberta Fica sme požiadali, že ak avizované zmeny v justícii myslí vážne, nech návrh predloží v normatívnej podobe. Stalo sa. Pavol Paška potom pozval na rokovanie všetky parlamentné strany. Tie sa tým podľa mňa mali zaoberať,“ myslí si Hrušovský.

Neúspešný prezidentský kandidát priznáva, že krok KDH vnímali mnohí ako zradu, a to „bez ohľadu na to, aký je problém spoločnosti“. „My sme si sadli a rokovali. Vznikol návrh, z ktorého vypadli veci, s ktorými KDH nesúhlasilo, ako posilnenie kompetencií prezidenta či bezpečnostné previerky sudcov,“ argumentoval.

Poliačik: Manželstvo ochranu nepotrebuje

Manželstvo nepotrebuje ústavnú ochranu, pomôcť treba nezosobášeným párom a párom rovnakého pohlavia, tvrdí poslanec SaS Martin Poliačik. „KDH stratilo vôľu bojovať proti absolútnemu ovládnutiu moci jednou stranou, svoju historickú úlohu a zo zúfalstva a straty vlastnej identity a obsahu sa rozhodlo vstúpiť do zväzku s diablom,“ vyhlásil.

Poliačik spochybňuje zámer očistiť súdnictvo, nesúhlasí ani s ústavnou definíciou manželstva podľa návrhu KDH. Podľa neho vysiela KDH ústavnou definíciou manželstva signál iným zväzkom, že sú menejcenné. Návrh KDH nepovažuje za prorodinný. Rodiny sú podľa neho ohrozené napríklad nedostatkom finančnými prostriedkov. Dá sa to podľa neho riešiť rôzne.

„Zrušením zákazu súbehu rodičovského príspevku a práce na dohodu, zvýšením materskej dávky z 55 na 65 percent denného vymeriavacieho základu, predĺžením rodičovskej dovolenky z 28 na 34 týždňov. To je prorodinná politika, nie zbytočné dve vety v ústave,“ odkázal Poliačik poslancom KDH. Ústavná definícia nezabráni ani týraniu detí, ani tomu, aby rodičia prepadli alkoholizmu a zničili si rodinu.

Poslancov KDH sa dotkli Poliačikove slová o zmluve s diablom. „Toto je zmluva s občanmi, nie s diablom,“ vyhlásil šéf KDH Ján Figeľ. Za tradičnú rodinu sa postavil aj Martin Fronc (KDH). Podľa neho nie je možné postaviť na rovnakú úroveň tradičnú rodinu a páry rovnakého pohlavia. „Keby sme to urobili, ľudský rod by vykapal,“ povedal.

Exministerka rodiny Viera Tomanová zo Smeru sa tiež zastala tradičnej rodiny zloženej z muža a ženy. Mužský a ženský vzor je podľa nej pre dieťa dôležitý. „Každé dieťa by malo zažiť riadny model normálnej rodiny, všade hľadáme páry muža a ženy, aj pri profesionálnych rodičoch,“ povedala v súvislosti s deťmi v detských domovoch. Tomanová by bola za to, aby napríklad profesionálni rodičia boli lepšie ohodnotení.

Kadúc: Dohoda KDH so Smerom je farizejský, pokrytecký biznis

Dohoda opozičného KDH s vládnym Smerom na zmenách v Ústave SR je farizejský, pokrytecký a politický biznis, vyhlásil člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Miroslav Kadúc (OĽaNO). „Určite nie je náhoda, že to prijímame práve teraz pred prezidentskými voľbami. Justícia má problém už viac ako desať rokov. Vedeli ste o tom a neriešili ste to. Nechali ste to tak,“ odkázal poslancom Smeru, ktorí doteraz zmeny obsiahnuté v aktuálnej novele ústavy odmietali.

„Doteraz Smer tieto návrhy v justícii odmietal. Zrazu bude za? Čo je iné? Nič, je len vhodný čas,“ myslí si Kadúc s tým, že ak toto má byť štandard v politike, Slovensku to najbližšie roky nič neprinesie. KDH tiež odkázal, že získalo nového koaličného partnera a rozbilo Ľudovú platformu. „Ak toto bol cieľ, je splnený,“ dodal Kadúc.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #ústava #NR SR #justícia #ochrana manželstva