Vzácnu mohylu pochovali peniaze a zlodeji

Unikátny nález, ktorým sa Slovensko mohlo pýšiť a lákať naň turistov. Namiesto toho pohľad na zanedbanú mohylu veľmoža z mladšej bronzovej doby v Očkove vyvoláva hanbu. Za tento stav môže neúcta ľudí k vlastnej histórii, ako vždy aj chýbajúce peniaze.

24.03.2014 14:00
mohyla, Očkov, Nové Mesto nad Váhom Foto: ,
Zasklený prístrešok nad mohylou, ku ktorej vedú strmé schody, je ustavične terčom vandalov.
debata (12)

Mohyla v Očkove pri Novom Meste nad Váhom patrí k najvýznamnejším objavom slovenskej archeológie. Dnes je v úbohom stave. Expozície v malom múzeu sú rozkradnuté, oplotenie areálu takisto, na zasklenom prístrešku nad hrobom kniežaťa sú rozbité sklá, okolie zarastá.

Jediné, čo tu funguje, je parkovisko pri ceste. Aj to preto, lebo ho využívajú pri pohreboch. Na opačnej strane cesty sú totiž dom smútku a cintorín. V týchto miestach pochovávali ľudia svojich blízkych 12 storočí pred naším letopočtom a pochovávajú ich tu aj dnes.

Objav sa podaril pracovníkom Archeologického ústavu SAV v Nitre v päťdesiatych rokoch. Odkryli tu mohylu veľmoža z mladšej bronzovej doby a popolnicové pohrebisko z mladšej rímskej doby. Vzácny nález sprístupnili verejnosti. Nad hrobkou vyrástol presklený prístrešok so šikmými sklami, aby si ju návštevníci mohli pozrieť zo všetkých strán.

„Mohyla v Očkove patrí k veľmi významným objektom. Bola to jedna z prvých lastovičiek, ktoré boli hneď po výskume prezentované. Žiaľ, dnešný stav je dosť smutný. Určite je to jeden z unikátnych nálezov Slovenska a zaslúžil by si slušnú prezentáciu. Je to nález európskeho významu, takýchto exkluzívnych hrobov je v strednej Európe málo,“ vraví Matej Ruttkay, riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre.

Pár metrov od mohyly sú zvyšky historickej budovy. Miestni ju poznajú pod názvom Krvavá krčma. Podľa legendy mali jej majitelia nepekný zvyk občas niektorého hosťa podrezať a obrať o majetok. V nej vzniklo malé múzeum, kde boli vo vitrínach vystavené predmety, ktoré sa našli pri vykopávkach.

Všetko fungovalo, kým v domčeku, ktorý sa nachádza v areáli, bývali starší manželia. Tí sa starali o múzeum aj o mohylu a sprevádzali turistov. Keď zomreli, domček sa začal rozpadať a chátrajú aj historické objekty. Expozície v múzeu vykradli, dokonca dvakrát. Zlodeji možno ani netušili, že kradnú repliky. Originálne nálezy sa nachádzajú v Archeologickom ústave v Nitre.

Začiatkom deväťdesiatych rokov získala tento areál do svojho majetku od štátu obec. Tá na údržbu peniaze nemá, nestíha riešiť ani výčiny vandalov. „Mohyla je v dezolátnom stave, neudržiavaná. Pri všetkom snažení obce nie je možné udržiavať túto pamiatku tak, ako by si zaslúžila. Spočiatku sme si mysleli, že nejakými dobrovoľnými brigádami alebo malým projektom by sme ju dokázali zachrániť, ale doba sa vyvíja tak, že to nie je možné,“ vraví Ľubica Hrušovská, starostka Očkova.

V tomto objekte, ktorý domáci poznajú pod... Foto: Milan Kráľ, Pravda
mohyla, Očkov, múzeum, Nové Mesto nad Váhom V tomto objekte, ktorý domáci poznajú pod názvom Krvavá krčma, bolo kedysi malé múzeum, vraví Ľubica Hrušovská, starostka Očkova. Dnes sú expozície rozkradnuté.

Samospráva udržiava areál len formou dobrovoľných brigád alebo aktivačných prác. Vlani tu nemali žiadneho, tento rok majú jedného aktivačného pracovníka. Areál je však pre jedného človeka priveľký, najmä, keď má proti sebe presilu vandalov. Tí rozbíjajú, čo sa dá. Dvakrát dokonca ukradli aj vlnitý plech, ktorým je prístrešok zakrytý.

„Prístrešok zasklíme a do rána je niektoré okno rozbité. Oplotenie zmizlo za pár týždňov aj s kovovými stĺpmi. Dali sme opraviť bránu, bola to masívna kovová brána, lenže ukradli aj tú. Je mimo zastavaného územia obce, vandali sem majú voľný prístup, môžu tu páchať čokoľvek. Problém je v tom, že keby sme išli realizovať nejaký projekt, areál musí byť oplotený. Oplotenie by stálo niekoľko tisíc eur, a to je tiež nad sily obce,“ dodala starostka Očkova, ktorý má približne 450 obyvateľov.

Prichádzajú sem slovenskí aj zahraniční turisti cestou na Čachtický hrad alebo kúpeľní hostia z neďalekých Piešťan. V Očkove ich čaká nemilé prekvapenie, areál je skôr odpudzujúci ako príťažlivý. Podľa ministerstva kultúry by sa mohol zveľadiť prostredníctvom dotačného programu Obnovme si svoj dom.

„V minulom roku sme medzi úspešných uchádzačov rozdelili asi 5,5 milióna eur. Predpokladom na udelenie dotácie je vypracovanie a predloženie projektu zo strany vlastníka či správcu pamiatky a následne posúdenie kvality projektu dotačnou komisiou. Obec Očkov ani Trenčianske múzeum za posledné tri roky o udelenie dotácie na rekonštrukčné práce na mohyle nežiadali,“ povedala Natália Mizereová z ministerstva kultúry.

Trenčianske múzeum argumentuje, že nemôže tejto expozícii pomôcť, pretože mu nepatrí a nikdy mu ani nepatrila. Obec priznáva, že projekt by bol šancou, ako zachrániť a zveľadiť areál mohyly, ale odrádzajú ju hlavne dva dôvody. "Aj keby bol projekt úspešný, potrebná by bolo spoluúčasť obce, čo by bol pre nás problém.

Ale čo je najhoršie, je prevádzka celého tohto areálu. Keby sme to aj pomocou nejakého projektu zveľadili, vydržalo by to možno jednu sezónu. Treba veriť, že doba sa zmení k lepšiemu, že ľudia nebudú tieto veci tak nezmyselne ničiť. Teraz je tam voľný prístup, možno keby bol areál riadne oplotený a zamknutý, vyzeralo by to inak," dodala starostka Očkova.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #archeológia #história #mohyla #Očkov