Tisícky dôchodcov sa dočasne vyhli exekúcii

Počet penzistov, ktorým exekútori každý mesiac ukrajovali z dôchodku, sa rapídne znížil. Kým pred vyše rokom Sociálna poisťovňa strhávala peniaze takmer 37-tisíc dôchodcom, dnes je to skoro o 11-tisíc menej.

25.03.2014 13:00
sociálna poisťovňa, ústredie Foto: ,
Sociálna poisťovňa strháva kvôli exekúciám takmer z 26-tisíc dôchodkov.
debata (30)

Dôvodom je zmena vládneho nariadenia z minulého roka, ktorá zvýšila sumu, na ktorú penzistom nikto nemôže siahnuť. Dlhy aj po zastavení zrážok však zostávajú. Ak ich seniori nevyrovnajú, posunú ich svojim dedičom.

Sociálna poisťovňa aktuálne strháva takmer z 26-tisíc dôchodkov z titulu exekúcie. „Najčastejšie si zrážky z penzií uplatňujú nebankové subjekty, telekomunikační operátori či energetické spoločnosti,“ hovorí riaditeľ komunikačného odboru Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Pokles o 11-tisíc hodnotí Višváder ako výrazný. Dôvodom je zmena vládneho nariadenia, ktoré bolo prijaté v novembri minulého roka. Upravilo totiž sumu, ktorá musí dôchodcom ostať a nesmie z nej vziať ani exekútor. Pred novembrom to bolo 60 percent životného minima a v prípade ďalšej vyživovanej osoby ešte 25 percent. Po novom ostane dôchodcovi celá suma životného minima a ak vyživuje inú osobu, dostane ešte 50 percent. Výška životného minima je aktuálne stanovená na 198,09 eura mesačne. Ak penzista nedostáva viac, exekútor mu na jeho peniaze nesiahne.

„Podľa mňa je správne, že sa zvýšila čiastka, ktorá musí penzistom ostať. Dokonca by som navrhoval ešte vyššiu sumu. Potom by si aj nebankovky a iné spoločnosti dávali pozor, komu vlastne požičiavajú. Ak by napríklad zistili, že penzista má nízky dôchodok, stanovili by si strop, do ktorého mu požičajú. Aj im sa totiž zvyšuje riziko, že svoje peniaze nedostanú späť, ak ich človek nemá z čoho splácať,“ myslí si Igor Fabián, podpredseda Jednoty dôchodcov na Slovensku.

Aj keď strhávanie peňazí bolo pozastavené, neznamená to, že exekučné konanie sa skončilo. Naopak, to stále beží. „Exekútor čaká na iné možnosti, ako získať peniaze, ktoré mu patria. Penzista si napríklad môže nájsť brigádu alebo sa dohodnúť na splátkovom kalendári, kde bude každý mesiac dávať po 10 eur. Dôležité je, aby sa ozval, exekútorský úrad mu rád poradí. Inak mu môže zaťažiť napríklad aj majetok,“ hovorí exekútorka, ktorá si neželá byť menovaná. Podľa jej slov sa stretáva s rôznym prístupom a nie všetci dôchodcovia sú ochotní dohodnúť sa. Veľa robí aj ich životná situácia.

Podlžnosti, ktoré si penzisti s exekútorom nevyrovnajú počas života, prejdú do dedičského konania. Dlhy si potom nájdu dediči a tak či tak ich budú musieť zaplatiť.

Na Slovensku čelí exekúcii celkovo okolo 40-tisíc seniorov. Ako upozorňuje štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Jankovská, ich dôverčivosť často zneužili nebankovky, ktoré ich nalákali na nevýhodné zmluvy.

„Asi 60 percent ľudí na Slovensku žije na hranici chudoby. Neberú si úvery na tretí televízor či druhú mikrovlnku, ale na lieky, pohreb blízkeho či darčeky pre vnúčatá. Často sú oklamaní alebo neschopní sa brániť. Pristúpia na nevýhodné podmienky a potom je na nich uvalená exekúcia,“ pripomínala Jankovská na stretnutí s bratislavskými dôchodcami.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #Dôchodcovia #exekúcie