Bitka pred barom stála nitrianskeho okresného prokurátora stoličku

V kauze bitky pred nitrianskym barom Mariatchi generálny prokurátor Jaromír Čižnár odvolal okresného prokurátora v Nitre a podal na dve dozorujúce a službukonajúce prokurátorky disciplinárne návrhy.

28.03.2014 13:34
jaromír čižnár, generálny prokurátor Foto:
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár.
debata (15)

„Generálny prokurátor Jaromír Čižnár sa nestotožnil s opatreniami, ktoré prijal krajský prokurátor v Nitre. Generálny prokurátor využil svoju disciplinárnu právomoc a podal vo vzťahu k prokurátorkám Okresnej prokuratúry v Nitre dva disciplinárne návrhy. O disciplinárnych návrhoch rozhodne disciplinárna komisia. Zároveň generálny prokurátor rozhodol o odvolaní okresného prokurátora v Nitre. K postupu generálneho prokurátora vo vzťahu k okresnému prokurátorovi v Nitre zaujala pozitívne stanovisko aj Rada prokurátorov SR,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Podľa jej slov, v trestnej veci bitky pred barom Čižnár naďalej intenzívne koná v súčinnosti s vyšetrovateľom KR PZ v Nitre. Prípravné konanie nie je ukončené. „Charakter a druh procesných úkonov neumožňuje v súčasnej dobe poskytnúť bližšie informácie o trestnej veci,“ dodala ďalej Predajňová.

Prokurátorka, ktorá mala v deň útoku službu, pôvodne dostala od krajského prokurátora v Nitre koncom februára výčitku za to, že nespísala záznam o oznámení zadržania a prepustenia podozrivých. Dozorujúca prokurátorka dostala zase napomenutie pre porušenie základných povinností. Následne Čižnár skúmal, na základe akých úvah dospel krajský prokurátor k tomu, že takéto opatrenia sú dostačujúce. Zároveň sa kvôli tomu stretol 27. februára so šéfom nitrianskej krajskej prokuratúry Vojtechom Ernestom.

Prípad, pre ktorý boli dvom nitrianskym okresným prokurátorkám uložené disciplinárne opatrenia, sa odohral vlani v októbri, keď muži s vyholenými hlavami priamo pod kamerou mestskej polície zaútočili na návštevníkov a obsluhu baru Mariatchi. Päticu mužov obvinili až 28. januára, krátko po tom, ako bol prípad medializovaný. O dva dni neskôr nechala prokurátorka obvinených prepustiť, aj keď polícia pripravila návrh na väzbu.

Generálny prokurátor si nechal predložiť spisy a po ich preštudovaní konštatoval viaceré pochybenia prokurátoriek. Zároveň vyzval na uloženie disciplinárnych opatrení. Krajský prokurátor v Nitre napokon vyčítal prokurátorke, ktorá mala 5. a 6. októbra 2013 služobnú pohotovosť, že v rozpore s Príkazom generálneho prokurátora SR, ktorým sa vydáva registratúrny poriadok prokuratúry, nespísala záznam o oznámení zadržania podozrivých osôb a ich následného prepustenia zo zadržania. Dozorovej prokurátorke prípadu uložil napomenutie pre porušenie základných povinností prokurátora vykonávať svoje služobné povinnosti svedomite a bez prieťahov.

Postup vyšetrovateľov v prípade útoku neonacistov v Nitre bol v poriadku s výnimkou trojtýždňového obdobia, ktoré súvislo s neprítomnosťou znalca, vyhlásil zase v polovici tohto mesiaca minister vnútra Robert Kaliňák s tým, že toto zdržanie však nemožno vyčítať ako chybu konkrétneho policajta. Ale ten čas mohol byť o túto dobu kratší," priznal Kaliňák. Na otázku, či teda polícia nepochybila, odvetil, že „tam boli určité procesné veci, ale nie také, ktoré by mali vplyv na priebeh prípadu“.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #odvolanie #Bar Mariatchi