Pervitín dovážali na Slovensko kuriérom

Obchod s drogami u nás nadobúda čoraz väčšie rozmery. Slovensko patrí do skupiny krajín, kde je nadpriemerne rozbehnuté najmä obchodovanie s pervitínom. Ten sa k nám dováža z Česka.

29.03.2014 11:45
Marián Geleta, Jakub Frydrych Foto: ,
Riaditeľ českej Národnej protidrogovej centrály a vyšetrovania Jakub Frydrych (vpravo) a riaditeľ protidrogovej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Marián Geleta.
debata (1)

Dokazuje to prípad zo Serede. Polícia tam minulý týždeň chytila 41-ročného muža aj s jeho 28-ročným kuriérom, ktorý mu z Česka doviezol 1,5 kilogramu metamfetamínu, známeho pod názvom pervitín. „Účinná látka dosahovala viac ako 80 percent čistoty, pričom vykazovala znaky vysokej kvality,“ uviedol riaditeľ protidrogovej jednotky Národnej kriminálnej agentúry Marián Geleta. Zachytenie takého množstva pervitínu je podľa neho raritou. Postačoval by až na 22-tisíc jednorazových dávok, ktorých hodnota by sa na čiernom trhu pohybovala od 250– do 255-tisíc eur.

Slovensko je len jedným z odberateľov českej výrobne v Ústeckom kraji, ďalšími mali byť Nemecko či Belgicko. Na jej čele stáli piati ľudia, ktorí skončili v rukách českej polície. Jedným z nich bol Vietnamec, ktorý organizoval celé nábory kuriérov. "Existuje dôvodné podozrenie, že táto skupina realizovala kuriérnu dopravu na Slovensko minimálne dvanásťkrát za polrok,“ priblížil riaditeľ českej Národnej protidrogovej centrály a vyšetrovania Jakub Frydrych.

O pervitín, ktorý je po marihuane druhou najrozšírenejšou drogou, je v Česku aj na Slovensku veľký záujem. „Bohužiaľ, stáva sa smutným štandardom podobných skupín, že kým v minulosti sme operovali s množstvami niekoľkých stoviek gramov, dnes je to v množstvách kilogramov až desiatok kilogramov,“ konštatoval Frydrych. Podľa Geletu sa väčšie množstvá tejto drogy na Slovensko dovážajú z Česka. Jej výroba sa však pomaly rozširuje aj u nás. „Zatiaľ stále pretrváva trend lokálneho varenia, ale signály a informácie, ktoré máme, nasvedčujú, že sa to bude postupne preklápať,“ dodal Geleta.

Obľuba pervitínu, ktorý sa považuje za lacnejšiu náhradu kokaínu, je syndrómom najmä stredoeurópskych krajín. Okrem Slovenska a Česka je rozšírený najmä v Rakúsku, Nemecku či Poľsku. Cena za gram sa pohybuje na úrovni asi 60 eur a pri veľkom objeme priekupníkov asi 20 až 30 eur, napríklad v Japonsku stojí gram drogy 436 až 872 eur. Aj z tohto dôvodu sa Slovensko od začiatku roka zapája do vytvárania európskej policajnej databázy, ktorá mapuje polohu drogových laboratórií na výrobu syntetických drog, a to vrátane tzv. kuchynských veľkostí.

Prekurzory na výrobu pervitínu si drogové skupiny zháňajú najmä v Poľsku, kde ešte nie je regulovaný predaj určitých liekov. Používajú najmä voľnopredajné lieky na liečbu ochorení horných dýchacích ciest ako Clarinase či Paralen. Na výrobe sa podľa policajných štatistík čoraz častejšie podieľajú najmä vietnamské komunity.

U nás sa kvalitnejšie drogy často rozrábajú, teda riedia, na látky s nižšou koncentráciou drogy. Jednou z najrizikovejších lokalít je práve Sereď, kde minulý týždeň zasahovala polícia. „Lokalita Serede je zdrojom väčšej časti drog na území Slovenskej republiky,“ konštatoval Geleta s tým, že z hľadiska polície ide o prioritný región s mimoriadnym monitorovaním.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #pervitín #obchodovanie