Stolička sa v polčase trasie pod viacerými ministrami Ficovej vlády

Pod taktovkou nezvoleného kandidáta na prezidenta premiéra Roberta Fica (Smer) zasadla v stredu vláda, jej členovia sa k možnej rekonštrukcii kabinetu vyjadrovali odmerane. Podľa informácií Pravdy sa stolička trasie pod viacerými ministrami.

02.04.2014 11:27 , aktualizované: 03.04.2014 10:00
Robert Fico Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico viedol prvé zasadanie vlády po prezidentských voľbách.
debata (140)

Premiér Robert Fico zaujme postoj k prehratému prezidentskému súboju asi budúci týždeň. Od druhého kola volieb sa včera prvýkrát objavil na verejnosti, aby viedol rokovanie vlády. Fotografom zapózoval, novinárov po rokovaní obišiel.

Otázky o tom, ako Smer vyhodnotí Ficov výsledok vo voľbách, ale aj o možnej rekonštrukcii vlády, sa budú riešiť na najbližšom zasadnutí buď predsedníctva, alebo vedenia strany.

Počas volebnej noci Fico vyhlásil, že si vezme na niekoľko dní oddychový čas, aby si doliečil zranenie achilovky. Podľa šéfa tlačového oddelenia Úradu vlády Erika Tomáša prišiel včera len preto, aby mohol viesť zasadnutie kabinetu. „Minimálne do konca týždňa bude pokračovať v rehabilitácii zranenej nohy. Strana Smer zaujme postoj k výsledkom prezidentských volieb pravdepodobne na budúci týždeň,“ povedal.

Maďarič je pripravený prevziať zodpovednosť

Zodpovednosť za prehru je pripravený prijať šéf jeho volebného tímu Marek Maďarič. „Pri akýchkoľvek prehratých voľbách by mal podľa môjho názoru šéf volebného tímu prijať zodpovednosť za tento výsledok. Na to som pripravený. Túto otázku určite sám nastolím na rokovaní orgánov Smeru, či už to bude vedenie, alebo predsedníctvo, a tam bude táto otázka aj vyriešená,“ povedal. Či ponúkne svoju funkciu podpredsedu strany, alebo post ministra kultúry, nekonkretizoval.

Minister kultúry a šéf prezidentskej kampane... Foto: Ivan Majerský, Pravda
Marek Maďarič Minister kultúry a šéf prezidentskej kampane Roberta Fica Marek Maďarič.

Maďarič pripustil, že k zmenám môže prísť aj na postoch ministrov, nie však kvôli prezidentským voľbám. „Ja osobne nepovažujem prezidentské voľby a ich výsledok za priamy motív na širšiu rekonštrukciu vlády,“ spresnil. Dôvodom na výmenu ministrov je podľa neho to, že Smer je presne v polovici svojho vládnutia.

Počiatek hovorí o panike, Zvolenská o maľovaní

Minister dopravy Ján Počiatek (Smer) považuje reči o rekonštrukcii vlády za zbytočnú paniku. „Aká rekonštrukcia? Prečo by mala byť?“ pýtal sa novinárov. Na túto otázku sa podľa neho treba spýtať premiéra. „Ja si nemyslím, že výsledok (prezidentských volieb) je taký, že by vláda nepotvrdila svoj mandát,“ vyhlásil. Počiatek však pripustil, že nikto nemá nikdy stoličku istú, každý musí byť pripravený, že môže skončiť zo dňa na deň. „Ja som na to pripravený,“ dodal.

Nestraník, minister hospodárstva Tomáš Malatinský si myslí, že jeho stolička je dosť istá. „Má štyri nohy, úplne pevná…ja sa nikam nechystám, zatiaľ,“ povedal. Podľa neho každý má nejaké problémy, „nie je to ľahká práca“. Dúfa, že aj o mesiac bude ministrom.

Šéf envirorezortu Peter Žiga nevie, či bude rekonštrukcia vlády. „To je na rozhodnutí straníckeho vedenia, či poskytne niektorých ministrov do pľacu, alebo nie, ja neviem o tom nič,“ povedal. „Aká rekonštrukcia, no, my sa chystáme doma maľovať, to je pravda,“ poznamenala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

V kuloároch sa hovorí o viacerých zmenách

Zdroj blízky Smeru pre Pravdu potvrdil, že k rekonštrukcii vlády s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde. V kuloároch sa hovorí o viacerých menách, medzi nimi je šéf rezortu pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek, ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, minister hospodárstva Tomáš Malatinský a minister práce Ján Richter.

Na rozmyslenie o tejto otázke si mal Fico vziať čas sedem až desať dní. Potom by mali zasadnúť stranícke orgány. Podľa informácií Pravdy stále sa nevie, či to bude riešiť vedenie strany, to je šéf a podpredsedovia, alebo predsedníctvo, ktoré má najviac 38 členov. Sú v ňom aj krajskí predsedovia.

Podľa hovorkyne Smeru Moniky Počátkovej termín najbližšieho zasadnutia predsedníctva strany zatiaľ nebol určený.

(Agentúrnu správu sme doplnili o informácie denníka Pravda.)

PIANO

Prečítajte si aj komentár Petra Javůrka Brownov pohyb. Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

140 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #Smer #vláda SR #Marek Maďarič