Beblavý prijal ponuku Procházku, z parlamentu však neodchádza

Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) prijal ponuku Radoslava Procházku (nezaradený), aby spolu s ním a poslancom Andrejom Hrnčiarom založili nový subjekt.

02.04.2014 14:25 , aktualizované: 14:59
Miroslav Beblavý Foto: ,
Miroslav Beblavý z SDKÚ.
debata (52)

Podľa jeho slov ho Procházka nemusel dlho prehovárať, pretože vo väčšine vecí ohľadom fungovania štátu sa zhodli. Beblavý vyjadril presvedčenie, že Procházka je dostatočne kompetentný na to, aby bol schopný zásadnej zmeny v politike a jej výkonu v praxi.

„Na to, aby človek menil spoločnosť, musí byť členom nejakého spoločenstva. Ja som to spoločenstvo v parlamente už nevidel,“ priznal Beblavý v stredu na tlačovej konferencií. „Bez generačnej výmeny politikov sa Slovensko meniť nedá. Stabilita v podaní Smeru znamená úpadok,“ povedal ďalej Beblavý.

Nový subjekt si od lepšieho fungovania politiky sľubuje najmä viac slobody v spoločnosti, vyššie mzdy, nižšiu nezamestnanosť a korupciu. To sú podľa Beblavého objektívne očakávania občanov, ktorí však nútene trpia ich nefunkčnosť. „Mnoho vecí je na papieri, ale v praxi nefungujú,“ dodal.

Na otázky o prípadnej spolupráci s Luciou Žitňanskou odkázal Miroslav Beblavý novinárov na samotnú poslankyňu. Na rozdiel od Procházku a Hrnčiara je Beblavý odhodlaný v parlamente vytrvať až do jari 2016, keďže Procházka na neho naliehal, aby zostal.

Politici, ktorí chcú zakladať nový subjekt, zatiaľ neriešili, aký bude jeho názov. Beblavý si však myslí, že pôjde o pekné slovné spojenie, ktoré bude pre občanov zrozumiteľné. Okrem trojice poslancov by už k novému projektu nemal podľa Beblavého pribudnúť ďalší. „Nebudeme ťahať ďalších poslancov NR SR,“ konštatoval.

52 debata chyba
Viac na túto tému: #Miroslav Beblavý #Radoslav Procházka #Andrej Hrnčiar