Harabin vyhlásil voľby šéfa Najvyššieho súdu na 19. mája

Predseda Súdnej rady SR Štefan Harabin vyhlásil voľby predsedu Najvyššieho súdu SR na 19. mája. Informovala o tom Kancelária Súdnej rady.

02.04.2014 17:55
Štefan Harabin Foto: ,
Šéf Najvyššieho súdu a predseda Súdnej rady Štefan Harabin.
debata (272)

Kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu majú právo navrhnúť do 28. apríla člen Súdnej rady, sudcovské rady, stavovské organizácie sudcov, zhromaždenie sudcov Najvyššieho súdu, sudca Najvyššieho súdu a minister spravodlivosti.

Návrh kandidáta musí obsahovať okrem mena kandidáta aj dátum jeho ustanovenia do funkcie sudcu a dátum jeho pridelenia alebo preloženia na Najvyšší súd. Vyžaduje sa tiež podpísaný súhlas kandidáta s kandidatúrou. Návrh kandidáta sa doručuje predsedovi Súdnej rady. Predsedu Najvyššieho súdu volí Súdna rada na verejnom zasadnutí.

Päťročné funkčné obdobie na poste šéfa Najvyššieho súdu sa Štefanovi Harabinovi skončí 22. júna. Zákon mu stanovuje, že voľby musí vyhlásiť najneskôr 45 dní pred ich konaním. V pondelok na zasadnutí Súdnej rady Harabin nepovedal, či bude opäť kandidovať na tento post. V súčasnosti je predseda Najvyššieho súdu automaticky podľa ústavy aj predsedom Súdnej rady. V parlamente je novela ústavy, ktorou by sa mohli tieto dve funkcie oddeliť.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Súdna rada