Štátny eBay napokon vôbec nemusí byť

Ministerstvo vnútra sa prerátalo. Prevratný elektronický systém, od ktorého si sľubovalo úspory pri verejnom obstarávaní, stojí rádovo viac, ako sa pôvodne odhadovalo. Kým vlani ešte rezort hovoril o niekoľkých státisícoch eur, dnes sa ukazuje, že ide o milióny. Jeho šéf Robert Kaliňák rieši teraz to, či v projekte pokračovať.

03.04.2014 12:00
Robert Kaliňák Foto: ,
Minister vnútra Robert Kaliňák.
debata (31)

„Chceme zvážiť, či zavedenie elektronického trhoviska prinesie efekt, ktorý od neho očakávame a či predstava plnej elektronizácie a transparentnosti je schopná vrátiť naspäť náklady na jeho zriadenie,“ pripúšťa Kaliňák.

Elektonické trhovisko, čo by mala byť obdoba portálu eBay, sa do zákona dostalo ešte vlani. Cezeň by mal štát centrálne obstarávať tovary, služby a práce. Napríklad, ak by starosta potreboval nový stôl, vybral by si z ponúk uverejnených na internete. Zároveň by iné firmy, ktoré predávajú takýto tovar, dostali zo systému upozornenie, že prebieha takýto nákup. A starostovi by mohli poslať vlastnú – lepšiu ponuku.

Predražený softvér

Ukázalo sa však, že softvér, ktorý by niečo také dokázal, stojí 1,5 milióna eur. K tomu by bolo nutné platiť každoročné náklady na prevádzku či vybudovanie potrebnej infraštruktúry. Za osem rokov by sa cena vyšplhala približne na 20 miliónov eur.

„Z verejného obstarávania vypadli dve možnosti. Jedna by znamenala nákup tohto systému, softvéru a príslušných ľudí, ktorí by to obsluhovali z pohľadu štátu,“ približuje Kaliňák. Druhou možnosťou je, že by servis pre štát zabezpečovala súkromná firma, ktorá by mohla túto službu ponúkať aj iným. Táto alternatíva vychádza asi len o štvrtinu lacnejšie.

Ministerstvo vnútra prizvalo na konzultáciu aj mimovládne organizácie. Tie tvrdia, že v projekte sa oplatí pokračovať. Podľa prepočtov by totiž nový systém mal priniesť každoročnú úsporu na štátnych nákupoch asi 12,5 milióna eur. Štátu by sa tak investícia do projektu začala vracať v štvrtom roku prevádzky.

Opozičný poslanec Miroslav Beblavý upozorňuje, že Kaliňák postupuje mimoriadne neštandardne. Tvrdí, že v zahraničí sa za podobné služby platí zlomková cena. „V Českej republike, kde štát platí päť súkromných portálov, to stojí štát po plnom nábehu spolu asi 1,5 mililióna eur ročne,“ poukazuje.

Dobrý príklad v zahraničí

V Čechách funguje systém aukčných portálov od polovice roku 2012. Štyri portály prevádzkujú súkromné firmy a piaty má pod palcom Česká pošta. Štát platí súkromníkom len za potrebné služby podľa dohodnutého cenníka. Beblavý tvrdí, že tento systém by fungoval aj u nás. „Nemusíme mať päť trhovísk, stačia aj tri. Ak minister vnútra nie je schopný vybudovať elektronické trhovisko, alebo ho chce budovať rádovo predražene, vyzývam ho, aby zo zákona odstránil monopol ministerstva vnútra, vyhlásil súťaž na tri súkromné elektronické trhoviská, ktoré si budú navzájom konkurovať,“ pokračuje poslanec.

Nový systém by mal šetriť vďaka výhodnejším nákupom, čo by malo priniesť okolo 7,5 milióna eur ročne. Elektronické trhovisko by usporilo aj čas vynaložený na obstarávania až o 90 percent, keďže práca administratívnych pracovníkov by bola po novom elektronizovaná.

Definitívne rozhodnutie, či vnútro do nákupu pôjde, má padnúť do konca apríla. Kaliňák tvrdí, že rezort ešte raz vypracuje fiktívny model fungovania systému a toho, aká by bola reálna návratnosť.

Spustenie štátneho aukčného webu sa pritom odsúva už niekoľký raz. Pôvodne malo fungovať od januára, neskôr štát oddialil termín na júl. Najnovšie termín nie je určený. Kaliňák tvrdí, že možnosťou je aj upustenie od tohto zámeru.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo vnútra #verejné obstarávanie #Robert Kaliňák