Opozícia vyčíta vláde Smeru po dvoch rokoch najmä nezamestnanosť

Vláda priniesla za dva roky podľa predsedu Kresťanskodemokratického hnutie (KDH) Jána Figeľa otázniky a neistotu.

04.04.2014 12:13
Ján Figeľ Foto: ,
Predseda KDH Ján Figeľ hovorí, že výsledky vlády sú skôr sklamaním pre tých, ktorí očakávali istoty zamestnanosti, hospodárskeho rastu, spravodlivosti a zdravej perspektívny pre Slovensko.
debata (15)

Ako povedal na tlačovej besede, výsledky vlády sú skôr sklamaním pre tých, ktorí očakávali istoty zamestnanosti, hospodárskeho rastu, spravodlivosti a zdravej perspektívny pre Slovensko. Za dva roky sa podľa neho prejavili neduhy ako arogancia moci, neochota akceptovať iný názor.

Figeľ pripomenul, že Smer opakovane odmietol kandidáta opozície na predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), nebol vymenovaný platne zvolený generálny prokurátor. Na Slovensku je podľa Figeľa vysoká miera korupcie, rekordná zadlženosť, eurofondy sa čerpajú len na polovicu. „Toto je na škodu občanov aj SR. Vláda nezamestnanosť riešiť nevie a korupciu riešiť nechce,“ vyhlásil.

Občanom chýba podľa Figeľa pocit vedomia elementárnej spravodlivosti, že ak poctivo žijú a platia dane, aj štát k nim bude poctivý. Za pozitívum predseda KDH označil snahu o boj s daňovými únikmi. Ten by však mal byť podľa neho ešte intenzívnejší, neselektívny a voči všetkým. Podľa podpredsedu KDH Miloša Moravčíka dva roky vlády boli dva roky parazitovania vlády na životnej úrovni ľudí. „Dva roky ich oberala o peniaze a znižovala im životnú úroveň,“ vyhlásil. Poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac upozornil, že vláda nevie riešiť vysokú nezamestnanosť a nové pracovné miesta kupuje draho. Zároveň kritizoval pomalú výstavbu diaľnic. „Počiatek stavia draho a pomaly,“ vyhlásil.

Dva roky súčasnej vlády sú podľa predsedu strany Sloboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka pre Slovensko dvomi premrhanými rokmi. Ako povedal na tlačovej besede, za posledné dva roky sa zhoršilo podnikateľské prostredie. „Socialistický zákonník práce, zlý zákon na ochranu osobných údajov, kolektívne zmluvy vyššieho stupňa, prihlúply boj Ľubomíra Jahnátka s obchodnými reťazcami,“ vymenoval Sulík oblasti, ktoré vedú k tomu, že na Slovensku sa čoraz ťažšie podniká.

Podpredseda SaS Jozef Mihál označil Roberta Fica za zdatného manipulátora, ktorý sa vie dostať k moci, ale nevie vládnuť. „Sľubované istoty sa za dva roky rozplynuli ako dym. Ľudia očakávali zvýšenie zamestnanosti a namiesto toho vidíme, že nezamestnanosť sa drží na úrovni 14 percent, nové pracovné miesta nevznikajú,“ vyhlásil.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #opozícia