Ceny liekov klesajú, pacienti však platia viac

Pacienti v lekárňach z roka na rok siahajú hlbšie do peňaženiek. A to aj napriek tomu, že výrobcovia ceny liekov znižujú. Kým v roku 2012 pacienti za lieky zaplatili približne 150 miliónov eur, o rok neskôr to už bolo o 4 milióny eur viac.

04.04.2014 20:00 , aktualizované: 05.04.2014 15:00
lekáreň, liek, lieky Foto: ,
Ilustračné foto
debata (5)

Ak firmy idú s cenami dole, prečo potom pacienti hradia viac? Odpoveď by malo dať ministerstvo zdravotníctva. To však mlčí.

Ministerstvo zdravotníctva sa už dlhšie chváli tým, že ceny liekov sú u nás jedny z najnižších v únii. Pacienti majú k dispozícii veľkú skupinu liekov s nulovým doplatkom. Podľa údajov rezortu v priemere doplácajú za jedno balenie lieku len 1,5 eura. Súhrnné čísla spoluúčasti pacientov za rok však hovoria niečo iné. Doplatky od roku 2012 stúpajú nahor, zatiaľ čo zdravotné poisťovne platia menej.

„Niektorí pacienti sa obracajú na nás s tým, že im ceny niektorých liekov stúpli. Bohužiaľ, pri našich diagnózach sa v platbe za lieky takmer v ničom nepoľavuje. Skôr naopak, tie lieky, ktoré boli pre nás cenovo dobré aj účinné, vypadli. Vytvorili nejaké skupiny liekov, v ktorých je lacnejší liek, ale čo keď nám nepomáha?“ pýta sa Mária Cetkovská zo spoločnosti psoriatikov a atopikov.

Výrobcovia a lekárnici naznačujú, že ministerstvo robí takú liekovú politiku, ktorá je viac naklonená zdravotným poisťovniam. Cez legislatívu nastavuje také ceny, aby v prvom rade šetrili zdroje poisťovní. Pacient je podľa nich až na druhom mieste. „Ministerstvo má svoje nástroje, a to kategorizáciu a referencovanie liekov, a podľa nich sa určuje, koľko eur bude za jednotlivé lieky uhrádzať zdravotná poisťovňa a koľko v konečnom dôsledku zaplatí pacient v lekárni,“ vysvetlila Iveta Pálešová z Asociácie dodávateľov liekov.

Farmaceutické firmy upozorňujú, že ony ceny za posledné roky znižovali. "Za posledný rok sa mnoho výrobcov dostalo na hranice svojich možností. Realitou však je, že sa znižujú aj úhrady zo strany zdravotných poisťovní. Pacient tak musí doplatiť z vlastného vrecka viac, čo samozrejme nevníma pozitívne,“ povedala Pálešová a dodala, že svoje marže v rámci svojich možnosti znižujú aj distribútori, aj lekárne. Farmafirmy chcú preto s ministerstvom rokovať, témou by mali byť nové pravidlá pre výpočet cien liekov.

Na otázku denníka Pravda, ako hodnotí tvrdenia asociácie dodávateľov liekov, ministerstvo zdravotníctva neodpovedalo. Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Martina Lidinská iba pripomenula, že Slovensko patrí medzi TOP 5 krajín OECD, ktoré dosiahli najvyššiu úroveň v transparentnosti, čo sa týka liekovej politiky.

Viceprezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ potvrdzuje informácie dodávateľov liekov. „Napriek tomu, že ceny liekov klesajú, náklady pacientov stúpajú. Ako mám vysvetliť pacientom, že výrobcovia ceny liekov znižujú, keď v skutočnosti on zaplatí viac?“ pýta sa Sukeľ. Poukazuje na to, že doplatky budú pacientom ešte narastať.

Angelika Szalayová zo Stredoeurópskeho inštitútu pre zdravotnú politiku hovorí, že v roku 2012 bol zaznamenaný prudký pokles doplatkov, ktorý bol spôsobený prísnejšou reguláciou cien liekov. V roku 2013 začali opäť rásť.

Zdravotné poisťovne sa bránia a tvrdia, že na liekoch pre pacientov nešetria. „Zdravotná poisťovňa Dôvera sa na náklady pozerá komplexne, na jednej strane sme zaznamenali mierne klesajúci trend vo výdavkoch za lieky, na druhej strane sme zvýšili náklady za zdravotnícke pomôcky aj špeciálny zdravotnícky materiál, čiže nemôžeme hovoriť o úspore,“ povedala hovorkyňa zdravotnej poisťovne Dôvera Monika Šimunová. Poisťovňa podľa nej očakáva, že jej náklady na lieky budú mierne klesať alebo stagnovať.

Lekárnik a liekový analytik Peter Stanko tvrdí, že je viacero príkladov, keď sa zníženie ceny výrobcu rozdelilo rovnomerne medzi pacienta a zdravotnú poisťovňu. "Žiaľ, máme aj mnoho prípadov, kedy bola väčšia časť zníženia celkovej ceny premietnutá do zníženia úhrady zdravotnej poisťovne, pričom doplatok pacienta sa neznížil úmerne, resp. neznížil sa vôbec,“ podotkol Stanko.

Napríklad pri lieku pre astmatikov s účinnými látkami flutikazón a salmeterol výrobca znížil jeho cenu o 92 centov na jedno balenie. Doplatok pacienta sa však neznížil, ale narástol o 11,46 eura, pretože pri tomto lieku znížila úhradu aj zdravotná poisťovňa o 12,38 eura.

Ak by mal kardiologický pacient platiť za lieky ešte viac, tak si ich podľa Igora Chamillu, predsedu pacientskej organizácie Kardioklub SK, jednoducho nezoberie. „Pacienti niektoré lieky užívajú tak, že ich berú každý druhý deň, alebo jeden týždeň lieky užívajú a druhý týždeň už nie, a to len preto, aby ušetrili,“ uvádza Chamilla.

Oveľa horšie je to podľa neho pri tých, ktorí majú viac ochorení a berú teda aj viac druhov liekov. „Vtedy im mesačné náklady na lieky prudko narastajú, mnohí ľudia nemajú na ne peniaze. Aká je to potom liečba, ak lieky neužívajú pravidelne?“ dodal Chamilla.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #lieky #lekárne #ministerstvo zdravotníctva #pacienti