Župnými novinami sa už zaoberá prokuratúra

Oslavný text o slovenskom fašistickom štáte aj propagáciu strany banskobystrického župana Mariana Kotlebu v župných novinách Náš kraj si všimla prokuratúra.

09.04.2014 19:32
Marian Kotleba Foto: ,
Mariana Kotlebu sprevádza na akciách poriadková služba platená z verejných peňazí.
debata (82)

Tá teraz skúma obsah tohto mesačníka z trestnoprávneho hľadiska. Jeho vydanie zaplatila župa z peňazí daňovníkov.

Mesačník Náš kraj, ktorý samospráva vydáva v náklade 240-tisíc kusov, je zadarmo distribuovaný do domácností v Banskobystrickom kraji. V rozpočte na tento rok, ktorý župní poslanci schválili vo februári a Kotleba ho nepodpísal, naň nie je vyčlenená žiadna suma. Župný úrad aj napriek tomu podľa agentúry SITA ešte začiatkom februára uzavrelo zmluvu za 20 088 eur na tlač a dodanie piatich vydaní.

Jedno z nich zneužil župan na prezentáciu samého seba a jeho strany. Autori textov pasovali Kotlebu do úlohy osloboditeľa, ktorý oslobodil úrad od Európskej únie zvesením vlajky EÚ. Vo vydaní sa viackrát spomína Kotlebova strana. Texty tiež oslavujú vznik vojnového štátu a prezidenta Jozefa Tisa.

Článkami v novinách sa z vlastnej iniciatívy začala zaoberať banskobystrická okresná prokuratúra. „V súčasnosti okresná prokuratúra skúma obsah z trestnoprávneho hľadiska,“ reagoval hovorca Krajskej prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

Odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská hovorí, že v tomto prípade by mohlo ísť o dva trestné činy. Jedným z nich je zneužívanie právomocí verejného činiteľa. K nemu mohlo podľa Kurilovskej dôjsť reklamou Kotlebovej strany za verejné peniaze. „Finančné prostriedky, ktoré má ako verejný činiteľ určitým spôsobom obhospodarovať, použil na niečo, na čo by určené nemali byť a urobil tak z titulu svojej funkcie, svojho postavenia,“ myslí si.

Na články, v ktorých noviny vyzdvihujú slovenský štát, sa dá podľa nej pozrieť z hľadiska trestného činu popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. „Na základe určitých historických reálií môžeme hovoriť o tom, že slovenský štát vykazoval znaky klérofašistického štátu. V tomto prípade ako keby sa popieralo to, čo sa v ňom odohralo zlé v súvislosti s ľudskými právami a ľudskosťou,“ uviedla Kurilovská.

Noviny zburcovali aj občianskych aktivistov. Rado Sloboda, známy ako Mikuláš z Kotlebovej inaugurácie, ktorý je koordinátorom občianskej platformy Nie v našom meste, povedal, že na situáciu budú určite reagovať. Spôsob a formu v stredu spresniť nevedel. „Nevylučujeme ani podanie trestného oznámenia,“ uviedol.

Ľudmila Priehodová z občianskeho združenia Za dôstojnú Radvaň, ktorá je aj mestskou poslankyňou, uviedla, že zvážia podnet na preskúmanie Kotlebových výrokov. „Len prizerať sa a čakať, čo bude ďalej nasledovať, už nestačí,“ povedala.

Riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev vidí hrozbu v tom, že župan má v rukách noviny, ktoré chodia ľudom do schránok. „Propaguje v nich veci, ktoré sú nezlučiteľné s oficiálnou demokratickou doktrínou Slovenskej republiky. Toto s demokraciou nemá nič spoločné,“ tvrdí Mičev. Dodal, že mesačník sa stal obrazom kultu osobnosti nového župana, pričom by mal byť o občanoch kraja.

Propagácia Slovenskej republiky z rokov 1939 – 1945 nie je podľa šéfa múzea na mieste z dôvodov, ktoré sú celkom jasné. „Slovensko sa prihlásilo k antifašizmu aj tým, že 29. august je štátnym sviatkom SR. Všetky prejavy, ktoré s tým nesúhlasia, sú síce možné, ale nie na úrovni časopisu, ktorý vydáva samosprávny kraj. Dokonca si trúfam povedať, že sú tam aj prvky rasovej neznášanlivosti, čo sa viaže k nacizmu,“ uviedol.

Poslanci krajského zastupiteľstva, ktorí sa od obsahu novín dištancovali, plánujú otvoriť túto tému na piatkovom mimoriadnom zastupiteľstve. Tam sa majú nanovo zaoberať rozpočtom a pokúsia sa prelomiť županovo veto. Viacerí naznačili, že ak majú byť župné noviny v takejto podobe, nemali by vychádzať vôbec.

Obsah novín môže ovplyvniť len samotná župa. Ministerstvo kultúry by mohlo mesačník zastaviť jeho vymazaním zo zoznamu periodickej tlače. Hovorca rezortu Jozef Bednár povedal, že to neprichádza do úvahy. Vysvetlil, že z vlastného podnetu tak môžu urobiť iba vtedy, ak bol zápis do zoznamu vykonaný na základe nepravdivých údajov alebo vydavateľ nedodržal termín začiatku vydávania tlače, alebo ju prerušil nad časový rámec daný zákonom.

Bednár dodal, že kompetencie ministerstva sú v tomto prípade oklieštené. „Ak má v súvislosti s týmto prípadom ktokoľvek podozrenie, že bol spáchaný trestný čin, mal by sa obrátiť na orgány činné v trestnom konaní. Ministerstvo kultúry zo zákona nemá právomoc zasahovať do obsahu periodickej tlače,“ podotkol hovorca.

© Autorské práva vyhradené

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Marian Kotleba #Banskobystrický samosprávny kraj