Na pochode za Tisa vystúpi katolícky kňaz

Vojnového prezidenta Jozefa Tisa bude velebiť aj katolícky kňaz. Má sa tak stať na memoriáli pri príležitosti 67. výročia Tisovej popravy.

11.04.2014 13:30
durcansky Foto: ,
Proti buste Ferdinanda Ďurčanského v Rajci protestujú aktivisti už niekoľko rokov.
debata (35)

Tejto akcie sa väčšinou zúčastňujú ľudia, ktorí sa netaja svojimi sympatiami k fašistickému Slovenskému štátu. Konferencia katolíckych biskupov v prítomnosti farára na memoriáli problém nevidí. Podľa nej sú omše za Tisovu osobu v poriadku. Toho súd v roku 1947 odsúdil za zradu na trest smrti.

Druhý ročník memoriálu Jozefa Tisa sa koná v noci z piatka na sobotu. Pochod má viesť od busty Ferdinanda Ďurčanského v Rajci k Tisovmu rodnému domu vo Veľkej Bytči. Farár na dôchodku Václav Kocián, ktorý bol na pochode aj vlani, podľa zverejneného programu najprv požehná účastníkom, potom bude mať prednášku o blahorečení v katolíckej cirkvi v súvislosti s prípadom Tisa. Blahorečenie je proces, ktorý v katolíckej cirkvi predchádza vyhláseniu osoby za blahoslavenú. Ten však v spojitosti s Tisom nebol vyhlásený.

Kocián na svojej účasti na pochode nevidí nič zlé. „Som tam pozvaný len na prednáškovú časť. Moje vyjadrenie bude zamerané na možnosť svätorečenia. Ide o všeobecné svätorečenie o kanonizácii a ja budem mať možnosť svätorečenia kniežaťa Rastislava a Jozefa Tisu,“ hovorí. Na otázku, aký názor má na odsúdeného prezidenta, reagoval opatrne. „Táto záležitosť sa dá aj trochu objektivizovať. To je vec, o ktorej by mala ešte prebiehať odborná diskusia historikov, Ústavu pamäti národa a, samozrejme, aj katolíckej cirkvi,“ tvrdí.

Vyvodiť sankcie voči Kociánovi sa nechystá ani banskobystrická diecéza. „Ako dôchodca veľadôstojný pán Kocián nie je v pracovno-právnom zväzku s Biskupským úradom v Banskej Bystrici,“ povedal Branislav Koppal zo sekretariátu arcibiskupa. Dodal, že ak vystúpi na memoriáli, bude tam ako súkromná osoba.

Stanovisko Konferencie biskupov Slovenska k účasti kňaza na memoriáli nie je odmietavé. Podľa hovorcu konferencie Jozefa Kováčika slávenie svätej omše za konkrétnu osobu nie je jej oslavou či vyzdvihovaním, ale prosbou za spásu jej duše.

Katolícki biskupi ani po viac ako šesťdesiatich rokoch nedokázali odsúdiť režim slovenského štátu a pôsobenie Tisa, ktorý bol katolíckym kňazom. Už roky sa pri tejto otázke odkazujú na historikov. „Konferencia biskupov Slovenska má zriadenú Radu pre históriu. Je potrebné nechať historikov pracovať na objektívnom a nezávislom posúdení všetkých skutočností. Veríme, že tomu napomôže aj prípadné sprístupnenie archívov Svätej stolice z tohto obdobia,“ odkázal hovorca biskupov Jozef Kováčik.

Historička práva Katarína Zavacká tvrdí, že cirkev Tisov kult podporuje, pretože sa nikdy verejne neospravedlnila za jeho činy. „Nikdy sa proti nemu nevymedzila. Keby povedala, ľutujeme, že náš príslušník sa zachoval tak ako sa zachoval, je to iná vec. Takto je jednoznačné, že ho podporuje,“ hovorí.

Podľa Zavackej nie je žiadny dôvod na to, aby sa Tiso nazýval kontroverznou osobou a ani na skúmanie jeho úlohy v našich dejinách. „Aká kontroverzná osoba? Je to vojnový zločinec. Ktokoľvek sa na memoriáli zúčastní, propaguje fašizmus,“ dodala.

Hovorca memoriálu Igor Cagáň pripustil možnosť, že okrem Kociána sa na ňom zúčastní aj ďalší kňaz, ktorý by odslúžil zádušnú omšu. Jeho meno povedať nechcel, keďže svoju účasť ešte nepotvrdil.

Pod vedením katolíckeho kňaza Jozefa Tisa prijala vláda vtedajšieho štátu podľa vzoru norimberských zákonov protižidovské rasové zákony. Tiso v roku 1942 podpísal aj ústavný zákon o vysťahovaní Židov, čím sa zlegalizovali ich deportácie do koncentračných táborov. Slovenský štát sa zúčastnil na vojne proti Poľsku a Sovietskemu zväzu, kde zahynulo viac ako dvetisíc slovenských vojakov. V týchto vojnách sa bojovalo za záujmy nacistického Nemecka.

© Autorské práva vyhradené

35 debata chyba
Viac na túto tému: #kňaz #poprava #pochod #Jozef Tiso