Slovenskí dôchodcovia doplácajú na lacnú českú korunu

Tisícky dôchodcov, ktorí po rozpade spoločného štátu poberajú penziu aj z Českej republiky, sa musia uskromniť. Od novembra totiž dostávajú o desiatky eur menej. Dôvodom je oslabenie českej koruny, ktoré môže trvať až do konca roka.

11.04.2014 14:00
dôchodok, seniori, dôchodcovia Foto:
Na výkyvy koruny doplácajú všetci slovenskí dôchodcovia, ktorí kedysi pracovali v Česku alebo tam sídlil ich zamestnávateľ.
debata (4)

Na výkyvy meny doplácajú všetci, ktorí kedysi pracovali v Česku alebo tam sídlil ich zamestnávateľ. Dôchodky totiž dostávajú prepočítané z českých korún na eurá podľa aktuálneho kurzu. Ak česká koruna posilní, ich penzie sú vyššie. Ak oslabí, každý mesiac majú menej. V súčasnosti sa napĺňa druhý nepriaznivý scenár. Začiatkom novembra totiž česká koruna výrazne oslabila. Kým dlhé mesiace sa držala na úrovni okolo 25,7 koruny za euro, po novembri vyskočila až na 27,5.

„Ak teda dôchodca dostával napríklad 5 000 českých korún, ktoré pred oslabením robili zhruba 200 eur, tak dnes dostáva približne 180 eur. Dôchodcovia, ktorí počítajú každé euro, to môžu dosť výrazne pocítiť,“ uvádza analytik inštitútu INESS Radovan Ďurana s tým, že za prepadom meny je cielená politika centrálnej banky. „Takýmto spôsobom sa snaží podporiť českých vývozcov, čo má, samozrejme, aj svoje negatíva. Občanom klesne kúpna sila ich úspor a napríklad slovenským dôchodcom sa zníži tá časť penzie, ktorú dostávajú z Česka,“ vysvetľuje Ďurana. Podľa jeho slov chce centrálna banka v udržiavaní slabej koruny pokračovať minimálne ďalší rok. S tým bude súvisieť ďalšie ukrajovanie z dôchodkov.

Slovákov, ktorí dostávajú penziu z Česka, je podľa Českej správy sociálneho zabezpečenia až 25-tisíc. Rozdiel vo vyplatenej sume sa im nepáči. „Moja známa odpracovala v bývalom Československu takmer 40 rokov. Keďže jej firma mala podnikové riaditeľstvo v Prahe, dôchodok dostáva z Česka. A dopláca na to. České koruny sa prepočítavajú vždy podľa aktuálneho kurzu a ona má každý mesiac iný dôchodok,“ píše čitateľ Pravdy. Dôsledkom prepadu koruny dostáva posledných päť mesiacov o 25 eur menej. „Prečo má slovenská dôchodkyňa, ktorá vlastne v cudzine nikdy nepracovala, takto doplácať na rozdelenie bývalého Československa? A najmä na dnešné kurzové špekulácie Českej národnej banky? Zastane sa jej niekto?“ pýta sa.

Napriek kurzovým výkyvom sú české dôchodky stále vyššie ako naše, upozorňuje na druhú stranu mince ekonóm Vladimír Baláž z Prognostického ústavu SAV. „Za porovnateľnú prácu, funkciu a príjem dostanete v Čechách viac ako u nás. Naše dôchodky sa síce približujú, ale tá medzera tam stále je a ešte dlho bude,“ hovorí Baláž.

Napríklad vlani bola priemerná výška českého dôchodku v prepočte 400 eur, kým u nás o 10 eur menej. Podobne rok predtým nás Česi predbiehali o 17 eur a v roku 2011 až o 22 eur. „To je také dobiehanie. My ich dobehneme a oni zase postúpia. S tým sa nedá nič robiť, kde ste pracovali, odtiaľ dostávate dôchodok. Možno o nejakých 20, 30 rokov sa naše penzie vyrovnajú,“ myslí si Baláž. Ďurana dopĺňa, že aj keď sú české dôchodky na prvý pohľad vyššie, z tých slovenských si môžeme kúpiť viac. „V porovnaní s priemernými mzdami Slovensko vypláca vyššie penzie ako Česká republika.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #euro #mená #Dôchodcovia #česká koruna