Procházka predstavil ľudí z prípravného výboru jeho novej strany

Prípravný výbor vznikajúcej politickej strany poslanca Národnej rady Radoslava Procházku tvoria okrem neho primátorka Prievidze Katarína Macháčková a prodekanka fakulty Medzinárodných vzťahov Ekonomickej univerzity v Bratislave Katarína Cséfalvayová.

13.04.2014 17:16
PROCHÁZKA: TB prípravného výboru politickej strany Foto: ,
Katarína Macháčková (vľavo), Radoslav Procházka (uprostred) a Katarína Cséfalvayová (vpravo) počas tlačovej besedy prípravného výboru politickej strany Radoslava Procházku.
debata (117)

Procházka ho predstavil na nedeľnej tlačovej besede s tým, že názov, logo aj ďalších členov strany predstaví v týždni po Veľkej noci v Prešove na oficiálnom začiatku zberu podpisov na zaregistrovanie strany. Názov strany by mal odrážať vnútorné usporiadanie aj poslanie novej strany.

Pripravovaná strana má podľa Procházku nadviazať na štúrovské chápanie verejnej služby ako nástroja kultúrneho, duchovného a hospodárskeho rozvoja svojho národného a občianskeho spoločenstva.

„Poslanie našej strany, ako siete spájajúcej ľudí po celom Slovensku v službe občanom, sa odráža aj v mojom návrhu na jej vnútorné usporiadanie ako siete alebo mriežky s dvoma osami. Vertikálnou osou je územný princíp, čiže rovnomerné pôsobenie vo všetkých kútoch Slovenska cez miestne a regionálne bunky. Rovnako dôležitou je ale horizontála – programová os, čiže pracovné skupiny pre desať oblastí verejného priestoru, ktoré budú diagnostikovať situáciu a pripravovať program,“ povedal Procházka s tým, že nie vždy každý región potrebuje to isté a riešenia musia byť „šité na mieru“ konkrétnym potrebám toho-ktorého regiónu.

Na čele regionálnych centier strany budú podľa neho stáť výrazné miestne osobnosti a vo vedení pracovných skupín budú výrazné odborné autority. Koordináciu regiónov bude mať na starosti jeden z podpredsedov strany a ďalší podpredseda bude koordinovať pracovné skupiny pre program.

„Pani doktorka Macháčková reprezentuje schopnosť nezávislého človeka presadiť sa vo svojom regióne poctivou a aktívnou robotou. Pani inžinierka Cséfalvayová je zase prototypom toho, ako chceme, aby vyzeralo naše odborné zázemie,“ povedal Procházka.

Úlohou prípravného výboru je okrem administratívnych úkonov súvisiacich so vznikom strany príprava stanov a základných rysov programu a usporiadať ustanovujúci snem. Podrobný program strany a jej kompletná personálna zostava sa predstaví pri jej registrácii, respektíve ustanovujúcom sneme. Najbližšie voľby, do ktorých sa má Procházkova strana zapojiť, budú tohtoročné komunálne voľby. „Čo sa týka našich kandidátov do komunálnych volieb, krajské mestá sú pre nás veľmi dôležité,“ uviedol Procházka. Otázka, či vo všetkých postavia vlastného kandidáta, je však podľa neho predčasná.

Potenciálnych nových členov novej strany si chcú preverovať, pričom „filtračný mechanizmus“ má využívať aj informácie z internetu. Ako jeden z veľmi efektívnych nástrojov Procházka spomenul Google a webstránku Ústavu pamäti národa. „Naozaj je pre nás dôležité, aby priestor dostali ľudia, ktorí sa opierajú o autoritu, ktorú si naozaj vybudovali vlastnou robotou. Ľudia so silným životným príbehom a silnou odbornou skúsenosťou,“ povedal Procházka, pričom ako základ silného životného príbehu chápe uprednostnenie princípu pred osobným pohodlím.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Radoslav Procházka