Harabin opäť kandiduje

Prvým a zatiaľ jediným kandidátom na post predsedu Najvyššieho súdu je jeho doterajší šéf Štefan Harabin.

15.04.2014 12:30 , aktualizované: 19:47
Harabin, sudca, Najvyšší súd Foto:
Štefan Harabin
debata (86)

Do funkcie ho navrhla Sudcovská rada Najvyššieho súdu. Harabin s kandidatúrou súhlasil. Pravde to v utorok potvrdila jeho kancelária. Súdna rada má voliť kandidáta na šéfa Najvyššieho súdu 19. mája a následne o jeho vymenovaní rozhodne prezident republiky. Členmi Sudcovskej rady Najvyššieho súdu sú Mária Usačevová, Peter Melicher, Mária Šramková, Katarína Pramuková, Jana Serbová, Jana Cisárová, Jozef Milučký.

Informácie, že Harabin sa bude o tento post uchádzať, sa šírili už dlhšie. Či ho podporí aj Združenie sudcov Slovenska, by sa malo rozhodnúť dnes na jeho rokovaní. „Na tieto otázky budem odpovedať potom, keď sa rozhodneme, či túto kandidatúru alebo dôveru pán Harabin od nás dostane ako od sudcov," uviedla prezidentka Združenia sudcov Slovenska Dana Bystrianska.

Nechcela však uviesť, či by mal pokračovať na čele najvyššej súdnej inštancie. „Mala by tu byť určitá kontinuita. Ale možno príde niekto s novými nápadmi alebo s novými myšlienkami, ktoré oslovia členov Súdnej rady, pretože je čo riešiť v súdnictve," povedala Bystrianska. Predpokladá, že šancu na zvolenie môžu mať aj iní sudcovia.

Podľa zákona sú oprávnení navrhovať kandidáta tiež členovia Súdnej rady, sudcovské rady 64 súdov vrátane Najvyššieho a Ústavného súdu, stavovské organizácie sudcov, plénum i sudcovia Najvyššieho súdu a minister spravodlivosti.

Poslankyňa Lucia Žitňanská z Mostu-Híd spolu s lídrom strany Bélom Bugárom vyzvali ministra spravodlivosti Tomáša Boreca, aby aj on predložil svojho kandidáta. „Keby minister Borec dal dobrý návrh kandidáta, tak by urobil dobre súdnictvu,“ povedala Žitňanská. Podľa nej by tak minister vyslal signál, že vie, čo súdnictvo potrebuje, a bol by to tiež signál, že Smer nestojí za Harabinom.

Aj šéf klubu KDH Pavol Hrušovský si myslí, že by bolo lepšie, keby bolo viacero kandidátov na čelo Najvyššieho súdu. "Ak by Súdna rada pána Harabina zvolila za kandidáta na predsedu Najvyššieho súdu, je v právomoci prezidenta republiky, aby sa rozhodol,“ poznamenal Hrušovský.

V prezidentskej kampani sa ku kandidatúre a vymenovaniu Harabina vyjadrovali obidvaja súperi Robert Fico a Andrej Kiska. Premiér Fico povedal, že je objektívny fakt, že Harabin rozdeľuje súdnictvo a preto, ak by sa ho Harabin opýtal, tak by mu kandidatúru neodporúčal. Kiska vyhlásil, že by urobil všetky formálne a neformálne kroky k tomu, aby Harabin nebol vymenovaný.

Kandidátov na post predsedu Najvyššieho súdu je možné predkladať do 28. apríla.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

86 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Pavol Hrušovský #Štefan Harabin #Lucia Žitňanská #Tomáš Borec #Dana Bystrianska