Sneženie na Donovaloch zaskočilo kamionistov

Desiatky vodičov v utorok uviazli na horských priechodoch Donovaly a Kremnické Bane. Stačilo na to slabé aprílové sneženie a letné gumy na kamiónoch, ktoré sa skrížili a zablokovali premávku na oboch priechodoch na viac ako hodinu.

15.04.2014 16:00
debata (2)

Vodiči by mali byť pripravení na možné komplikácie na horách aj v stredu. Meteorológovia na stredu predpovedajú snehové prehánky od nadmorskej výšky 700 metrov.

„Aj vodičov osobných áut zaskočilo takéto počasie, problémy však spôsobovali najmä vodiči kamiónov, ktorí vyrazili na letných pneumatikách. Tie sa skrížili, celá doprava sa spomalila, no nejaké vážnejšie kolízie našťastie nevznikli,“ uviedol riaditeľ dopravného servisu Stella Centrum Viliam Brtáň. Šoféri nákladných, ale aj osobných áut by podľa neho aprílové riziká nemali podceňovať a mali by počítať s tým, že v ranných hodinách a v noci je stále ešte chladno a riskantná jazda na letných gumách sa nemusí vyplatiť. Týka sa to aj tisícok ľudí, ktorí dochádzajú autom na nočné alebo ranné zmeny do firiem v priemyselných parkoch po celom Slovensku.

„Takéto počasie bude trvať ešte niekoľko dní, treba s tým rátať. Najmä s nočnými mrazmi. Vodiči, ktorí už prezuli na letné pneumatiky, by mali myslieť na to, že vozovka bude chladnúť a letné pneumatiky budú strácať svoju priľnavosť. Ja by som si určite hodil do kufra aj snehové reťaze, ktoré by sa dali v prípade núdze natiahnuť na letné gumy, a mal by som aspoň akú-takú istotu, že prejdem aj cez kritický úsek,“ poradil Brtáň.

Kamionistom by v utorok na Donovaloch alebo Kremnických Baniach zrejme nepomohli ani reťaze. Na ich nasadenie bolo ešte málo snehu a prezúvanie v prípade nákladných áut je nákladná vec. Podľa riaditeľa Stella centra by stačilo, keby kamionisti rešpektovali značky, ktoré zakazujú vjazd kamiónov na horské priechody v prípade nepriaznivého počasia. „Stačilo by, keby ten vodič počkal niekde hodinu. Osobné vozidlá by to zatiaľ rozjazdili na snehovú kašu a potom by mohol pokračovať bez problémov ďalej. Nemuseli by sa tak šmýkať a nebolo by možno také zdržanie,“ mienil Brtáň.

Aj v stredu sa podľa predpovedí Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu udrží premenlivá oblačnosť. Na severe a v horských oblastiach sa môžu vyskytnúť prehánky, od 700 metrov môže snežiť. Najvyššia denná teplota nepresiahne 15 stupňov. Kysuce, Orava, Liptov a Spiš by mali počítať len s 8 stupňami. Šoféri na západnom Slovensku a na východnom Slovensku v okolí Košíc by sa mali pripraviť na silný nárazový vietor.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #kamióny #Donovaly #sneženie