Škripek vyzval Richtera, aby odvolal Pietruchovú pre Facebook

Poslanec NR SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Branislav Škripek vyzýva ministra práce Jána Richtera, aby odvolal z funkcie riaditeľky odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny Oľgu Pietruchovú.

15.04.2014 15:56
Branislav Škripek Foto: ,
Poslanec za OĽaNO Branislav Škripek.
debata (32)

Dôvodom je komunikácia na sociálnej sieti Facebook, v ktorej ľudí vyzývala, aby podali trestné oznámenie na Konferenciu biskupov Slovenska (KBS) za čítanie Pastierskeho listu v roku 2013, povedal to Škripek dnes na brífingu. „Vyzývam ministra Richtera, aby viac netoleroval porušovanie etického kódexu u svojich podriadených.“ Ako dodal, interpeláciou žiada, aby minister vyvodil dôsledky voči riaditeľke, ktorá opakovane porušuje etický kódex štátneho zamestnanca.

Oľga Pietruchová podľa jeho slov po hanlivých výrokoch na adresu účastníkov Pochodu za život v minulom roku tentokrát iniciovala trestné oznámenie na KBS na sociálnej sieti. „Aj keď trestné oznámenie sama nepodala, o tom, že to bola jej iniciatíva, svedčí práve táto komunikácia na facebookovom profile so zverejneným vzorom trestného oznámenia a výzvou ľuďom, aby ho podali,“ povedal poslanec.

Pripomenul, že týmto konaním podľa jeho názoru porušila ako štátny zamestnanec zásadu nestrannosti, pretože opakovane prezentovala svoj zaujatý postoj voči cirkvi a veriacim. „Vedome šírila zavádzajúce a skresľujúce informácie, ktoré poškodzujú aj povesť služobného úradu, ktorého je zamestnankyňou,“ poznamenal s tým, že práve preto žiada ministra rezortu práce Jána Richtera, aby viac nenechal znevažovať svoje ministerstvo a zvážil výmenu na funkcii riaditeľa odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí.

Ako uviedol Škripek, podľa bodu 11 etického kódexu zamestnanca je zamestnanec povinný sa vždy správať so zreteľom na zachovanie dôvery verejnosti v nestrannosť, efektívnosť a zákonnosť výkonu štátnej a verejnej správy. Ako doplnil, v inom bode sa zas píše, že zamestnanec koná vždy vo verejnom záujme a je povinný zdržať sa konania, ktoré vedie ku konfliktu verejného záujmu s osobným záujmom zamestnanca a jemu blízkych osôb, fyzických osôb alebo právnických osôb. „Pani Pietruchová v tomto bode koná úplne v rozpore s ním. Toto sú jej osobné záujmy, ktoré prenáša do pôsobenia štátnej správy. Preto to považujeme za neprijateľné a žiadame jej odvolanie,“ uzavrel poslanec NR SR Branislav Škripek (OĽaNO).

Ministerstvo: Pietruchová diskutovala na Facebooku ako súkromná osoba

„Je smutné, že pán poslanec v rámci svojej kampane do Európskeho parlamentu nedokáže ponúknuť občanom skutočné témy,“ uviedol Michal Jurči z tlačového odboru rezortu práce. Ako dodal, k týmto udalostiam ešte z minulého roka sa už rezort vyjadril. Oľga Pietruchová ako súkromná osoba podľa jeho slov diskutovala na sociálnej sieti v uzavretom fóre a jej činnosť nesúvisela s výkonom jej práce na ministerstve a nebola ani v rozpore so zákonom. „Ústava SR zaručuje každému právo na slobodu prejavu,“ dodal Jurči.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #ministerstvo práce a sociálnych vecí #Oľga Pietruchová #Branislav Škripek