Prokurátor zrušil obvinenie aktivistu, ktorý volil prezidenta dvakrát

Prokuratúra zrušila obvinenie aktivistu Martina Daňa, ktorý v prvom kole nedávnych prezidentských volieb hlasoval dvakrát a ktorý na túto medzeru v zákone upozornil na internete.

16.04.2014 11:48
debata (18)

Vyplýva to z rozhodnutia prokuratúry, ktoré Daňo zverejnil na webe. Polícia ho pôvodne obvinila z marenia volieb a poškodzovania cudzích práv, za čo mu hrozilo až päťročné väzenie.

Daňo v marci zverejnil na internete videonahrávku s návodom, ako volič s trvalým pobytom v krajine môže v jednom kole volieb hlavy štátu hlasovať hneď trikrát. Stačilo, aby navštívil rôzne volebné miestnosti a na preukázanie totožnosti použil občiansky preukaz a dva cestovné pasy.

Polícia vzápätí tvrdila, že Daňo dvojitým hlasovaním zasiahol do ústavného princípu rovnosti volebného práva. Ministerstvo vnútra potom pred druhým kolom prezidentských volieb podmienky overovania totožnosti voličov sprísnilo.

"Ako vyplýva z internetového videozáznamu, ktorý zhotovil obvinený, cieľom a motívom (jeho) konania bolo zamerať pozornosť na takzvanú medzeru v zákone, ktorá jeho postup umožňuje.

Súčasne možno z daného záznamu vyvodiť záver, že motívom ani cieľom jednania (aktivistu) nebolo marenie samotných volieb alebo výkonu voličských práv iných osôb," napísal prokurátor v uznesení o zastavení stíhania Daňa a postup polície v kauze súčasne označil za nezákonný. Proti tomuto rozhodnutiu prokuratúry sa nemožno odvolať.

Úrady kontrolou zistili, že v prvom kole prezidentských volieb 15. marca hlasovali dvakrát dohromady štyria občania.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #hlasovanie #prezidentské voľby 2014 #Martin Daňo